تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳

نحوه سازگاری و شرایط آب و هوایی مناسب پرورش کلزا

  • سازگاری گیاه کلزا

    کلزا گیاهی است که برای رشد شرایط آب و هوایی سرد را می پسندد، به همین جهت در مناطق گرمسیری اغلب به عنوان یکی از نباتات فصل سرد کاشته می شود. این گیاه روز بلند بوده و صفر فیزیولوژیک آن حدود ۲ درجه سانتی گراد است و برای بیشتر ارقام این گیاه حداقل دما جهت زنده ماندن ۱۰ – درجه سانتی گراد است.

    کلزا گیاهی روز بلند است و روز بلندی در این گیاه باعث ساقه رفتن و کوتاه شدن دوره رشد می شود. البته ارقام اصلاح شده بسیاری از این گیاه وجود دارند که غیر حساس به طول روز می باشند.

    میزان آب مورد نیاز کشت کلزا:

    اگرچه این گیاه تا حدودی مقاوم به خشکی است اما آبیاری در مراحل حساس رشد مانند جوانه زنی، ساقه رفتن و گلدهی خصوصا در زمین های سبک باعث تولید محصول بیشتری می شود. میزان مقاومت این گیاه به تنش کمبود آب از اواخر دوران رشد طولی ساقه کاهش می یابد، اما پس از تکمیل دانه بندی و هنگامی که بیشتر دانه ها رنگ سبز خود را از دست داده اند به تدریج افزایش می یابد.

    بر اساس آزمایشات انجام شده B.napus در مقایسه با B.Compestris نسبت به تنش کمبود آب و سرما مقاومت بیشتری داشته و می تواند از رطوبت باقیمانده در خاک استفاده کند. وزش بادهای شدید و درجه حرارت های بالا در محیط باعث ریزش بذر و کاهش عملکرد دانه خواهد گردید.

    خاک مناسب برای رشد کلزا:

    کلزا نیازمند خاک هایی با ساختمان مناسب و زهکشی کافی است. این گیاه در خاک های سبک تا نیمه سنگین و متوسط رشد مطلوبی را خواهد داشت.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    pH خاک مناسب برای رشد این گیاه خنثی بوده و جزء گیاهانی است که میزان مقاومت آن به شوری در حد متوسطی است. میزان مقاومت این گیاه به اسیدیته خاک بیشتر از قلیایی بودن آن است چنانچه درصد سدیم قابل تبادل خاک (ESP) بیش از ۲۳-۲۵ درصد باشد باعث کاهش درصد جوانه زنی بذور، کاهش تعداد گل و غلاف در این گیاه خواهد شد. این گیاه قابلیت رشد در خاک های نسبتا فقیر را داشته و در چنین شرایطی میزان عملکرد آن از غلات بیشتر می باشد

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *