تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
لکه-زاویه-کدوییان

لکه زاویه ای برگ کدوییان

  • بیماری لکه زاویه ای برگ کدوییان

    عامل بیماری لکه زاویه ای برگ کدوییان

    عامل بیماری لکه زاویه ای برگ کدوییان باکتری Pseudomonas syringae van Hall. pv. lachrymans (Smith & Bryan) می باشد. پر گنه باکتری بسیار ریز و به رنگ کرم مایل به آبی هستند و نور را عبور می دهند. این باکتری هوازی، گرم منفی، دارای کپسول و فاقد اسپور است. جدایه ها دامنه میزبانی مشابهی روی تعدادی از گیاهان جالیزی دارند.

    اهمیت و انتشار بیماری

    در ویسکانسین یکی از بیماری های مهم خیار بوده و در فلوریدا خسارت قبل از اینکه روش های مهار آن معمول گردد، ۶۴- ۵۰ درصد گزارش گردیده است. این بیماری یک عامل محدود کننده تولید هندوانه در فلوریدا می باشد. در ایتالیا خسارت شدید بیماری در کدو مسمایی که در گلخانه پرورش می یابد دیده می شود. این بیماری به کدو تنبل، هندوانه و مطالبی نیز حمله می کند. مناطق انتشار این بیماری روی خیار و طالبی در گرمسار، ارومیه، تبریز، مازندران، ورامین، اصفهان، شیراز، دماوند و لرستان می باشد.

    علایم بیماری

    علایم بیماری در خیار روی برگ، ساقه، دمبرگ و میوه ظاهر می شود. لکه های مربوط به بیماری در برگ به اندازه های مختلف بوده و چون به رگبرگ منتهی می شوند، زاویه دار به نظر می رسند. لکه ها آبکی بوده و در شرایط آب و هوایی مرطوب باکتری به همراه ترشحاتی از لکه ها به صورت قطرات کوچک شبیه به اشک چشم خارج می شود که در مجاورت هوا به صورت ترشحات سفید رنگی خشک شده و لکه های آبکی سپس به رنگ خاکستری در آمده و می میرند. قسمت های آلوده برگ خشک و چروکیده شده و از قسمت های سالم جدا می شوند.

    لکه-زاویه-کدوییان

    لکه زاویه ای کدوییان

    زیست شناسی بیماری لکه زاویه ای

    باکتری زمستان را در بذور گیاهان جالیزی می گذراند. در برخی مناطق باکتری می تواند یک یا حتی دو سال نیز در خاک و یا روی بقایای آلوده گیاه زمستان گذرانی کند. باکتری به وسیله آب آبیاری پخش شده و هنگام بارندگی به طریقه پخش قطرات آب باران باکتری از خاک بوته های آلوده و بقایای آلوده به گیاهان سالم منتقل می شود. باکتری از طریق زخم ها، عدسک یا روزنه وارد میزبان شده و در بین فضاهای سلولی حرکت کرده و برگ را کلونیزه می کند.

    وقتی علایم ظاهر می شوند تعداد باکتری زیاد شده و به آسانی توسط حشرات، لباس، دست ها، ابزار و وسایل کشاورزی و ظروفی که به وسیله کارگران استفاده می شوند، منتقل می شود. وقتی رطوبت ناشی از باران و شبنم روی برگ زیاد است پخش باکتری افزایش می یابد. در صورتی که خیار های آلوده به منظور بذرگیری نگهداری شوند بذور در مراحلی که برای استخراج آنها انجام می شود به باکتری آلوده شده و باکتری معمولا پوسته بذر را آلوده می کند. حداقل رطوبت نسبی برای توسعه بیماری ده درصد بوده و دو هفته هوای خشک بیماری را متوقف می کند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    لکه-برگ-کدوییان

    لکه زاویه ای برگ کدوییان

    مدیریت لکه زاویه ای برگ کدوییان

    1.  استفاده از بذور سالم و تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان.
    2. تولید بذر در مناطق خشک و دارای شیارهای باریک که بذر دارای حداقل آلودگی باشد.
    3.  استفاده از آب گرم ۵۰ درجه حاوی مواد شیمیایی مانند آنتی بیوتیک ها و اسیدی با مدت ۲۰ دقیقه برای ضد عفونی بذر که تعداد باکتری را کاهش داده ولی نمی تواند باکتری را کاملا حذف نماید.
    4. رعایت تناوب زراعی و کاشت محصول در زمین هایی که حداقل دو سال در آنها کشت جالیز صورت نگرفته است.
    5. جلوگیری از تماس آب با گیاهان جالیزی و اجتناب از آبیاری بارانی برای مهار بیماری.
    6. سمپاشی در شرایط رطوبت نسبی ۹۰ تا ۸۰ درصد با هوای گرم گسترش بیماری را در گلخانه کاهش می دهد.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم سبزی، صیفی و جالیز در ایران و مدیریت تلفیقی آنها، انتشارات سروا، ۱۳۹۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *