تاریخ :۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
آفت-سپردار-مارچوبه

آفت سپردار مارچوبه

  • آفت سپردار مارچوبه یا شپشک خرزهره

    سپردار-مارچوبه

    • نام علمی:  Aspidiotus hederae wall

    سپردار مارچوبه یک آفت پلی فاژ است که بر روی عده زیادی از درختان میوه، زینتی و گیاهان گلخانه ای زندگی می کند. این آفت در نواحی سردسیر مانند اطراف تهران فقط در گلخانه ها، پاسیوها و محیط های بسته روی گیاهای زینتی دیده می شود و گاهی دارای خسارت قابل توجهی می باشند. در موارد فوق الذکر روی مارچوبه (Asparagus) خسارت شدید دارد.

    مشخصات ظاهری سپردار مارچوبه

    • قطر سپر حشره ماده کامل حدود ۲ میلیمتر است. رنگ آن قهوه ای روشن تا خاکستری متمایل به کرم می باشد.
    • بدن حشره ماده کامل تا حدودی گلابی شکل و در تمام قسمت غیر از پیچیدیم غشائی است. پیجیدیم دارای سه جفت لب کاملا مشخص است و بین L1ها یک جفت شانه دیده می شود. L2 و L3 مشابه L1 ولی قدری از آن کوچکترند. بین L2 و L3 سه شانه وجود دارد که شانه مجاور با باریک تر و کوتاه تر است.
    • سپر حشره نر بیضی کشیده، به رنگ سفید چرک و کدر است.
    • غده شاخکی بزرگ و در انتها گرد و فشرده است.

    مشخصات زیست شناسی

    این حشرات در نواحی نیمه گرمسیری و مرطوب و در گلخانه ها در تمام مواقع سال در حالات مختلف دیده می شوند. در نواحی نسبتا سرد بر روی درختان زمستان را بصورت پوره سن ۲ و ماده نابالغ بسر می برد. در این شرایط ماده ها در اوایل اردیبهشت کامل شده و پس از جفت گیری شروع به تخم ریزی می کنند.

    تخم ها زرد رنگ، بیضی شکل و به طول ۰/۳ میلیمتر می باشند. دوره تخم گذاری این حشره نسبتا طولانی می باشد و ممکن است تا دو هفته ادامه یابد. دوره انکوباسیون تخم، بسته به شرایط آب و هوائی ممکن است تا دو هفته طول بکشد.

    پوره های سن اول از نظر عادات و رفتار نظیر سایر گونه ها می باشند. این حشره ممکن است در سال، ۳ تا ۴ نسل داشته باشد. این آفت در باغ های مرکبات کشور ما به ندرت اهمیت اقتصادی پیدا کرده است، ولی بنابر نظریه تلهوک (۱۹۶۹) در لبنان و فلسطین روی درختان میوه و مرکبات گاهی خسارت شدید وارد می کند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    زیستشناسی-سپردار-مارچوبه

    تلهوک همچنین از خسارت این آفت بر روی درختان میوه دانه دار و هسته دار نیز گزارش می دهد و وجود لکه های قرمز رنگ روی میوه سیب و هلو را مشابه آنچه که در مورد سپردار بنفش زیتون ذکر می شود، بیان کرده است. در کشور ما هرگز چنین وضعیتی دیده نشده است.

    منبع: کتاب درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *