تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
سپردار-قهوه ای-مرکبات

شپشک سپردار قهوه ای مرکبات

  • شپشک سپردار قهوه ای مرکبات

    • نام علمی: (.Chrysomphalus dictyospermi Morg)

    شپشک سپردار قهوه ای مرکبات از مهمترین آفات مرکبات در ایران است و علاوه بر انواع مرکبات، به عده زیادی از گیاهان همیشه سبز از جمله چای، شمشاد، نخل، برگ نو و حتی توت نیز خسارت وارد می کنند. با توجه به سابقه درختان شمشاد در شمال ایران، بنظر می رسد که این آفت از قرن ها پیش در ایران وجود داشته است. این آفت همراه با میوه و نهال مرکبات به سایر نقاط کشور از جمله به تهران نیز راه یافته است. ولی فقط در گلخانه ها توانسته است مستقر گردد و در محیط آزاد بدلیل خشکی هوا و کمبود رطوبت نسبی نمی تواند بطور مداوم فعال باشد. در سواحل دریای خزر این حشره در اکثر مناطق حتی گرگان دیده می شود.

    شپشک-سپردار-قهوه ای

    مورفولوژی شپشک سپردار قهوه ای مرکبات

    • سپر حشره ماده کامل، به قطر ۲ میلیمتر، مدور و در وسط کمی برجسته است. رنگ سپر قهوه ای و در حاشیه خاکستری به نظر میرسد.
    • جلد لاروی مرکزی و به رنگ قهوه ای روشن است.
    • سپر پوره ها تیره تر به نظر می رسند.
    • سپر حشرات نر کوچک، بیضی شکل و جلد لاروی کناریست، حشره ماده کامل زرد رنگ و گلابی شکل است.
    • پارافیزها به تعداد پنج جفت کیتینی و کشیده می باشند.
    • غده شاخکی در انتها دارای یک فرورفتگی است و یک موی حسی نسبتا بلند در کنار آن دیده می شود.
    • معمولا این حشره از نظر شباهت ممکن است با سپردار قرمز یا زرد اشتباه شود. ولی فرم گلابی شکل بدن حشره ماده در مقایسه با فرم قلوهای شکل گونه های فوق الذکر تشخیص را آسان می سازد.

    زیست شناسی

    سپردار قهوه ای مرکبات زمستان را بصورت پوره های سن یک و دو بسر می برد. حشرات ماده در بهار به فعالیت خود ادامه داده و در اردیبهشت ماه شروع به تخمریزی می کنند. گفته می شود که این آفت هم بصورت پارتنوژنز و هم بصورت دوجنسی تولید مثل می کند. هر حشره ماده قادر است تا ۲۰۰ تخم بگذارد. تخم ها نارنجی رنگ، کشیده و بطور مجتمع در زیر سپر حشره مادر دیده می شوند.

    دوره انکوباسیون سپردار قهوه ای مرکبات نسبتا کوتاه و بندرت از یک یا دو روز تجاوز می کند. پوره ها زرد روشن، پولک مانند و بیضی کشیده هستند که دارای شاخک و سه جفت پا می باشند. بعلاوه سطح بدن آنها از موهای پراکنده پوشیده شده است. این حشرات پس از خروج از تخم در جستجوی محل مناسب برای تغذیه در سطح میوه و برگ حرکت می کنند و در اولین فرصت خرطوم خود را در نسج گیاه فرو کرده و برای همیشه ثابت می مانند.

    پوره ها در این مرحله به سادگی به وسیله جریان هوا و یا چسبیدن به بدن پرندگان و احیانا حشرات گرده افشان بر روی درختان دیگر انتقال پیدا می کنند و گاهی به مسافت های خیلی دور برده می شوند. بدیهی است که میوه های آلوده، پیوندک و نهال های پیوندی نیز در انتشار این آفت اثر قابل توجهی دارند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیولوژی-سپردار-قهوه ای

    منبع: کتاب درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *