تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • کاشت پنبه

    پنبه به عنوان یک گیاه پیش کاشت مناسب قبل از گیاهان زراعی دیگر شناخته می شود. این گیاه مقدار زیادی بقایای آلی را به خاک اضافه می کند. اثر سوء بر روی زراعت پنبه بعد از خود ندارد. گیاهی است که تقریبا در رقابت با علف های هرز موفق است. چون پنبه اثر سوء بر روی زراعت پنبه بعدی ندارد.(عملیات کاشت پنبه)

    به طور متوالی در بسیاری از نقاط جهان کشت می شود. مثلا در یونان کشت ممتد پنبه برای مدت ۱۹ سال اثر سوء روی عملکرد پنبه نداشته است. اگرچه در آسیای مرکزی اجرای تناوب زراعی باعث افزایش عملکرد پنبه می شود. در سودان پنبه در تناوب با سورگوم، گیاهان علوفه ای و آیش قرار می گیرد. در مصر هر سه سال یک بار پنبه در تناوب شبدر، ذرت و گندم قرار گرفته و در ازبکستان تناوب پنبه – گندم – پنبه، ذرت و گیاهان علوفه ای تیره بقولات رعایت می شود.  در هندوستان پنبه به همراه کنجد، حبوبات و بادام زمینی کشت می گردد.

    این گیاه به عنوان اولین محصول وجینی پس از گیاهان علوفه ای چند ساله کود سبز و یا کود حیوانی فراوان ( ۳۰تا ۵۰ تن در هکتار) قرار می گیرد. با توجه به اینکه معمولا برداشت پنبه به پاییز و گاه به زمستان می انجامد، ممکن است فرصت کافی برای تهیه زمین مورد کشت محصول پاییزه بعد از پنبه وجود نداشته باشد. به همین دلیل بهتر است بعد از پنبه یک محصول بهاره مانند آفتاب گردان ذرت، ذرت خوشه ای یا حبوبات کشت کرد. عملیات کاشت این گیاه شبیه آفتاب گردان است.

    عملیات شخم زنی زمین جهت کاشت پنبه:

    اگر خاک عمقی متراکم باشد باید از زیرشکن استفاده کرد و لازم است بلافاصه بعد از برداشت پنبه نسبت به خرد کردن بقایای گیاهی با دستگاه خردکننده ساقه (Stalk shredder) اقدام و بقایا در زیر خاک مدفون نمود. اگر این دستگاه موجود نباشد باید با گاو آهن قلمی یا زیر شکن ساقه را از خاک بیرون کشید و در محل تل انبار و آتش زد یا برای تولید نئوپان استفاده نمود.

    عمق شخم برای آماده سازی زمین برای این گیاه بیش از ۳۰ سانتی متر است. زمان کاشت بذر پنبه وقتی است که خطر سرمای بهاره رفع شده باشد این زمان بسته به شرایط منطقه، حدود نیمه فروردین تا اردیبهشت ماه است که دمای محیط به حدود ۱۵ درجه سانتی گراد رسیده باشد.

    نحوه کاشت پنبه:

    نحوه کاشت این گیاه جوی پشته ای است که فاصله بین ردیف ها حدود ۱۰۰ – ۷۵ سانتی متر و فاصله بوته ها روی ردیف
    ۲۵-۲۰ سانتی متر می باشد. اگر برداشت توسط ماشین صورت گیرد باید فاصله ردیف را بیشتر گرفت. حداقل درجه حرارت برای جوانه زنی بذر پنبه ۱۵ درجه سانتی گراد و مطلوب ترین دما برای این امر حدود ۳۴ درجه سانتی گراد است. عمق کاشت مناسب بذر پنبه حدود ۶-۳ سانتی متر است.

    • توصیه شده بهتر است بذر پنبه را زودتر کشت کرد تا :

    ۱- از نزولات آسمانی بیشتر استفاده گردد.
    ۲- قبل از رسیدن فصل گرم و خشک به گل رود.
    ۳- قبل از فصل سرما برداشت انجام شود.

    مقدار بذر لازم برای کاشت پنبه در ایران حدود ۶۰-۴۰ کیلوگرم در هکتار است همچنین تراکم مطلوب برای این گیاه حدود ۱۲۰-۸۰ هزاربوته در هکتار است.

    اثرات تراکم کاشت زیاد در پنبه عبارت اند از:

    ۱- اولین شاخه جانبی در ارتفاع بالاتر از سطح زمین تشکیل می گردد.

    ۲. تعداد غوزه بر اثر رقابت و کاهش تولید شاخه های جانبی کم می شود.

    ٣. خطر ایجاد ورس افزایش می یابد.

    تراکم زیاد تا حد مطلوب باعث زود رسی گیاه می گردد. اما در اثر تراکم کم، رشد رویشی زیاد شده و در مرحله گل دهی رقابت بین گل های یک بوته زیاد می گردد در نتیجه تعدادی از غوزه ها ریزش می نمایند. در مجموع وجود تراکم حدود ۱۰-۸ بوته در متر مربع برای پنبه مطلوب است.

    در کشت بذر پنبه یکی از مشکلات، وجود کرک روی بذر است. برای همین باید قبل از کاشت عمل کرک گیری بذر صورت گیرد. در این عمل اگر هدف جداکردن کرک های طویل باشد به آن Ginning و اگر منظور حذف کرک های کوچک باشد آن را Delinting میگویند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    مزایای کرک گیری بذر پنبه عبارت اند از:

    ١. کاشت آسان و یکنواخت توسط دستگاه بذرکار

    ٢. جوانه زنی سریع تر و بهتر به سبب جذب بهتر آب توسط بذر

    ٣. مقدار بذر مصرفی کمتر در واحد سطح

    ۴. کاهش آفات و امراضی که بر روی کرک ها زندگی می کنند

    ۵. کاهش هزینه حمل و نقل بذر به مزرعه

    روش های کرک گیری بذر عبارت اند از:

    ۱- خیس کردن و سایش بذر (مالیدن)

    ۲. استفاده از ماسه و سایش بذر در ماسه

    ٣. استفاده از حرارت

    ۴. استفاده از مواد شیمیایی مثل اسیدها (فروبردن بذر در محلول یک نرمال اسید برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و سپس شستن و خشک کردن کامل آن).

    (عملیات کاشت پنبه)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *