تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
  • انواع شته درختان پسته

    شته ها Aphididae

    شته ها از دو نظر در باغ های پسته شایان اهمیت هستند: یکی در رابطه با تغذیه از سیره نباتی، ترشح عسلک و خسارتی که از این طریق در روی پسته ایجاد می کنند. و دیگری ایجاد گال های مختلف و تغییر شکل Deformation هایی است که در روی برگ های جوان ایجاد می کنند. در موارد اول به نظر می رسد که خسارت حاصله مهم نیست و به هیچ وجه جنبه اقتصادی ندارد. شاید یکی از دلایل عمده این نظر  شرایط اقلیمی و میکروکلیمایی نواحی پسته خیز باشد که برای نشو و نمای شته ها چندان مهم نیست. هوای گرم و خشک به آنها اجازه فعالیت آزاد و زاد و ولد فراوان نمی دهد.

    به همین دلیل است که اکثرا در داخل گال ها و پیچیدگی های لبه برگ ها زندگی می کنند. بدیهی است که در این شرایط، میکروکلیمای مناسب تری برای خود بوجود آورده اند. شاید شرایط فیزیولوژیک و مورفولوژیک پسته نسبت به بسیاری از نباتات که در آنها خسارت شته ها زیاد است، برای فعالیت این حشرات چندان مساعد نباشد. برگ های پسته اصولا بافت سطحی مقاوم تری دارند و بنظر می رسد که شیره نباتی در آنها در مقایسه با یونجه، باقلا و حتی سیب و زردآلو برای شته ها چندان مناسب نباشد. در همین رابطه دشمنان طبیعی را نباید از نظر دور داشت.

    • مهمترین گونه های شته که در باغ های پسته مشاهده می شوند بقرار زیرند:

    ۱- شته چین دار برگ پسته (Forda hirsuta Mordv (Pemphigidae

    این شته باعث جمع شدن، ضخیم شدن و تغییر رنگ لبه برگ های پسته می گردد. در اثر تغذیه حشرات سطح زیرین لبه برگ ها چین دار و ضخیم و به سمت پایین لوله می شود. رنگ این قسمت، از سبزی به قرمزی می گراید. معمولا تعداد برگ هایی که روی یک درخت به این صورت درمی آیند زیاد نیست و کمتر از ۵ درصد می باشد. لذا از نظر اقتصادی به نظر نمی رسد هیچ گونه اهمیت داشته باشد، گونه های مشابه آن روی چاتلانقوش P. Khinjuk بنام F. Kaussarii روی بنه Smynthurodes betae شناسایی شده است.

    ۲- شته گال اسفنجی Slavum mordvilovi kreutz

    این گونه از روی پسته معمولی در خراسان جمع آوری شده است. گونه های دیگری از این جنس از جمله: S. wertheima H . R . L و .S. esfandiarii Dav و S. lentiscoides Mord در اطراف شیراز، و نواحی دیگر بستن خیز کشور از روی پسته معمولی چاتلانقوش و بته جمع آوری شده که همگی از نظر نحوه خسارت با هم مشابهند.

    ۳- شته های معمولی پسته

    • نام علمی: Aulacorthum sp. Phyllaphis fagie , Brachyunguis nevskyi (kr.)

    از خانواده Aphididae می باشند و روی جوانه های پسته دیده می شوند و از اطراف قزوین جمع آوری شده اند. این شته ها گال ایجاد نمی کنند و بصورت جانوران زیتونی رنگ روی جوانه ها و برگ های کوچک مشاهده می شوند. فون پارازیت ها و بخصوص پرداتورهای باغ ها در نواحی که سابقه سمپاشی طولانی ندارند، خیلی قویست. سن های Anthocoris nemoralis (F.) Anthocoris minki var. Pistaciae ،Anthocoris persicus و Orius horvathi Reut بخصوص در کنترل جمعیت شته های کالز اهمیت بسیار دارند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    در هر صورت مبارزه شیمیایی علیه شته های پسته فعلا ضرورت ندارد و سمپاشی زمستانه که علیه سایر آفات بسته صورت میگیرد در تقلیل انبوهی جمعیت شته ها نیز مؤثرند.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *