تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
آشنایی با مراحل هرس درختان زیتون

آشنایی با مراحل هرس درختان زیتون

  • هرس درختان زیتون:

    بطور کلی قطع بخش هایی از یک درخت را هرس می نامند، که فواید زیر را به همراه دارد:

    ۱- ایجاد تعادل غذایی که با کمک هرس به باردهی درختان کمک می شود

    ۲-ایجاد شاخه های قرینه و متعادل

    ۳- حذف پاجوش ها و شاخه های خشکیده و مزاحم.

    هرس درختان زیتون

    • به طور کلی همیشه باید بین جذب مواد معدنی از خاک توسط ریشه ها و عمل فتوسنتز تعادل برقرار باشد که بدین منظور بر اساس سن درخت، هرس در ۴ مرحله انجام می شود:

    ۱- هرس فرم:

    که در حدود ۲ تا ۴ سال بعد از کاشت نهال در زمین اصلی، صورت می گیرد.

    ۲- هرس میوه دهی:

    هرس میوه دهی در مرحله باردهی درخت صورت می گیرد. افزایش محصول تدریجا موجب کاهش رشد و نمو شاخه ها میشود و بین دو عمل جذب مواد و فتوسنتز تعادل برقرار می گردد و در این مرحله درخت به حداقل هرس سبک نیاز دارد، زیرا میوه ها روی شاخه های دو ساله تشکیل می گردند. تدریجا شاخه های غیر بارده که در وضعیت نامطلوب قرار دارند و خشک شده اند برای تقویت شاخه های یک و دو ساله حذف می شوند تا محصول بیشتر و درشت تر بدست آید.

    ۳- هرس جوان کردن درخت:

    این هرس در مرحله پیری صورت می گیرد. در این مرحله شاخه و برگ ها فعال اند ولی ریشه ها قادر به جذب مواد غذایی کافی نیستند و تعادل بین دو پدیده جذب مواد غذایی و فتوسنتز به هم می خورد در این مرحله شاخه های اصلی درخت که هم اکنون پیر شده اند تدریجا و یکی یکی هرس می شوند.

    به محض رشد و نمو شاخه های جدید در محل قطع شده شاخه اصلی، یکی از شاخه های دیگر اصلی هرس می شود. بدین ترتیب محصول درخت یکباره از بین نخواهد رفت و تا حذف کامل شاخه های قدیمی، شاخه های جدید محصول خواهند داد.

    ۴- هرس تجدید حیات:

    این هرس در مرحله انحطاط درخت زیتون صورت می گیرد. در این مرحله به علت سن زیاد درخت، یا از بین رفتن ساقه اصلی درخت به دلیل سرمازدگی یا هجوم آفات چوبخوار و غیره درخت وضعیت طبیعی خود را از دست می دهد. در این مرحله ساقه اصلی از محل طوقه درخت قطع می شود از جوانه های موجود روی قسمتی از ساقه که در خاک قرار دارد پاجوش ها شروع به رشد و نمو می کنند یک تا سه پاجوش اجازه رشد و نمو پیدا میکنند بدین ترتیب نهالی جوان در محل درخت کهنه قبلی ظاهر خواهد شد و باردهی پس از چند سال منظم می شود.

    منبع:  نشریه کاشت، داشت و برداشت زیتون، شماره ۸۴، حوزه ترویج و نظام بهره برداری یزد.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *