تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
    • نام علمی:  .Ceresa bubalus F

    .Syn: Stictocephala bubalus L

    اصل این حشره از آمریکاست و از آنجا به سایر نقاط جهان انتشار یافته است. طبق نوشته Bovey این حشره در سال ۱۹۱۲ برای اولین بار در لهستان دیده شد. در سال ۱۳۴۵ در ایران نمونه هایی از سرشاخه های آلوده به این آفت از نواحی برغان جمع آوری گردید.

     مشخصات ظاهری:

    آفت زنجره سیب

    بدن حشرات کامل این گونه مانند تمام افراد خانواده از سطح پشتی مثلثی شکل بنظر می رسد که پهن ترین قسمت آن ناحیه جلویی پشت سینه اول می باشد، و سر در زیر این قسمت پنهان است و از بالا دیده نمی شود. طول بدن به ۸ الی ۱۰ میلی متر میرسد و رنگ آن سبز نخودیست. پشت سینه اول در طرفین به دو زائده کیتینی ختم می شود که کمی متمایل به عقب است. قسمت عقبی پشت سینه اول بتدریج باریک شده و به یک زائده نوک تیز مبدل می شود که گاهی از انتهای شکم نیز می گذرد.

    مشخصات زیست شناسی:

    این حشره در زمستان بحالت تخم است، در بهار وقتی پوره ها از تخم خارج می شوند، بر روی زمین می افتد و خود را به گیاهان خانواده لگومینوز بخصوص یونجه می رسانند و از این گیاهان تغذیه می کنند. پوره ها بوسیله خارها و موهایی که در سطح پشتی بدن دارند، بخوبی مشخص می شوند. این حشرات پس از سه بار تغییر جلد حدود اواخر مردادماه تبدیل به حشره کامل می شوند.

    این حشرات پس از مختصر تغذیه، بر روی درختان میوه برمی گردند و در داخل سرشاخه های جوان تخمریزی می کنند. محل استقرار تخم معمولا در ناحیه کامبیوم است و به همین دلیل در اثر تخم ریزی و عکس العمل های بعدی گیاه، جریان شیره نسل ایجاد میکند. نباتی مختل شده و سرشاخه ها شروع به خشکیدن می کنند. این حشره در سال فقط یک نسل ایجاد می کند.

    نحوه خسارت:

    عمده خسارت این آفت مربوط به زخم هایی است که با تخم ریز خود روی سرشاخه ها و نهال های جوان درختان میوه به منظور تخمریزی در زیر پوست ایجاد می کند. محل این زخم ها به تدریج تغییر شکل داده و حالت ناصافی و بدشکلی به سرشاخه ها و نهال های جوان می دهد که گاهی با خسارت شته مومی سیب اشتباه می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بهترین وسیله تشخیص از این لحاظ برداشتن پوست و مشاهده تخم یا آثار تخمریزی در ناحیه کامبیوم می باشد. بیشترین خسارت این آفت روی درختان سیب و گلابی است، ولی روی درختان میوه هسته دار مخصوصا آلو و هلو نیز ضایعاتی ایجاد میکند.

    روش های کنترل:

    خوشبختانه در شرایط موجود خسارت این آفت زیاد نیست، می توان شاخه ها و درختان آلوده را قطع نموده و بسوزانیم. اگر خسارت آفت شدید باشد ممکن است گیاهان سطح باغ را مرتبا درو کنند و یا در صورت لزوم با یکی از سموم فسفره تماسی با سیستمیک سمپاشی نمایند.

    باید توجه داشت که زنجره مو Cicadatra ochreata نیز بصورت حشرات کامل و از طریق تخمگذاری روی سرشاخه های درختان میوه ایجاد خسارت می کند و لاروهای آن نیز از ریشه درختان سیب و گلابی می خورند. اما عمده خسارت آن در تاکستان ها است. در باغات میوه، قطع سرشاخه هائی که در روی آن تخم ریزی شده است، و سوزانیدن این سرشاخه ها بهترین راه مبارزه است. آثار تخم ریزی روی سرشاخه ها بصورت خط چین و بسادگی قابل تشخیص است.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *