از چای کوهی و خواص آن بیشتر بدانید
چای کوهی (Stachys lavandulifolia)
از چای کوهی و خواص آن بیشتر بدانید: در این مطلب از دی مگ که در ارتباط با خواص چای کوهی است به بررسی مواردی از جمله خواص چای کوهی برای زنان، خواص چای کوهی در پیشگیری و درمان بیماری ها، گیاهشناسی چای کوهی، طریقه مصرف چای کوهی و عوارض جانبی آن میپردازیم. چای کوهی یا چای چوپان یا چای پشمی گیاهی پایا از سرده سنبله ای و بوته ای است. چای کوهی در ارتفاعات و درون صخره ها می روید.
جالب است بدانید که روغن چای کوهی برای مدت سه قرن در انگلستان تنها داروی زخمها بوده است. در اروپا و آمریکا بنام سنت جونز شهرت دارد. در اروپا نانوائیها این گیاه را خوب میشناسند. زیرا کمی از آنرا به در اضافه میکنند که نان را بهتر و خوش طعمتر میکند. از نظر طب قدیم ایران این گیاه گرم و خشک است. ماده قرمز رنگی که در برگ های چای کوهی وجود دارد و با فشار دادن برگها از آن استخراج میشود، برای التیام زخمها و درمان سوختگیها بکار میرود.
یونانیان باستان آن را سیدریت می نامیدند، به معنای «آنچه حاوی آهن است». آنها از آن به عنوان دارو استفاده می کردند، زیرا برای گلودرد یا سرماخوردگی عالی است. تئوفراستوس (۳۷۲-۲۸۷ قبل از میلاد) که پدر علم گیاه شناسی به شمار می رود، نوشته است که سیدریت به دلیل خاصیت التیام زخم های اشیای آهنی به این نام خوانده شده است. خواص مفید چای کوهی دهه هاست که توسط جامعه علمی شناخته شده است. اخیراً دانشمندان آلمانی دریافتند که خواص معجزه آسای چای کوهی حتی می تواند سلاحی قدرتمند در مبارزه با بیماری آلزایمر باشد که منجر به تخریب سلول های مغز می شود.
گیاهشناسی چای کوهی
چای کوهی یک گیاه چند ساله است که معمولاً به ارتفاع ۸ تا ۱۰ اینچ رشد میکند و به عرض ۱۵ اینچ میرسد. این گیاه کوهستانی است که بومی دامنه های سنگی خشک در عراق، ایران و رشته کوه های قفقاز جنوبی است. چای کوهی در ایران در دامنههای البرز، کرج، چالوس و مازندران و در نواحی غربی ایران بهطور گسترده کشت میشود. همچنین این گیاه به مقدار زیاد در آمریکا و اروپا پرورش مییابد و معمولا به صورت خودرو در میان مزارع گندم و ذرت یافت میشود.

از چای کوهی و خواص آن بیشتر بدانید
گل های چای کوهی به رنگ سفید یا زرد میباشند که در بالای ساقه به صورت خوشه ای قرار می گیرند. این گل ها کمی معطر و بوی خاصی دارند. میوه چای کوهی به شکل کپسول است. برگ های چای کوهی خاکستری مایل به سبز هستند. برگ های پایه (به طول ۲ ۱/۲ اینچ) نیزه ای تا مایل مستطیلی هستند که معمولاً دارای کرک های ابریشمی هستند و برگ های ساقه کوتاه تر و باریک تر هستند.
طریقه مصرف چای کوهی
برای تهیه جوشانده و یا دم کرده این گیاه باید حدود یک قاشق چایخوری برگ و گل خشک گیاه را در دو فنجان آب جوش ریخته و آنرا آنقدر بجوشانید تا یک فنجان باقی بماند سپس آنرا مصرف کنید.
چای کوهی برای چی خوبه؟
خواص چای کوهی
بطور خلاصه میتوان به مورد زیر اشاره کرد:
- ضد کرم معده و روده است.
- ادرارآور وقاعدهآور است.
- گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است.
- برای درمان مرض کزاز بکار میرود.
- اگر برگ آنرا بصورت پودر دارورید و روی زخمهای عمیق و متعفن بپاشید این نوع زخمها را خوب میکند.
- درمان کننده اسهال و اسهال خونی است.
- برای درد دنبالچه بهترین دارو است.
- اگر مشکوک به خونریزی مغزی هستید و یا احتمال خونریزی مغزی وجود دارد حتما از این دارو استفاده کنید.
- ۹) ضعف جنسی را درمان میکند.
- درمان کننده بیماری مننژیت است.
- برای درمان فلج بکار میرود.
- سیاه سرفه را از بین میبرد.
- درد پشت و گردن و خشکی گردن را درمان میکند.
- برای کم خونی مفید است.
- چای کوهی اشتها را باز میکند. بنابراین میتوان آنرا به بچهها و افراد مسن که اشتها ندارند داد.
- ضد افسردگی
- درمان کننده بیخوابی است.
- در درمان سرمخوردگی معجزه میکند.
- برای درمان تب و اثر نیش سمی حشرات بکار می رود.
- با تحقیقات جدیدی که دانشمندان روی این گیاه معجزه آسا انجام دادهاند، دریافتند که چای کوهی میتواند ویروسها را از بین ببرد و حتی روی ویروس بیماری AIDS نیز اثر درد. مدتی است که بیماران مبتلا به ایدز از این گیاه استفاده می کنند که سیستم دفاعی بدن آنها را تقویت کرده و بیماری را تخفیف میدهد.
خواص چای کوهی برای لاغری
برگ های تازه چای کوهی کاملاً سرشار از ویتامین C است. دم کرده گیاه به عنوان هضم کننده، ادرار آور برای اختلالات گوارشی و به عنوان محرک مغز و ماهیچه ها استفاده می شود. همچنین باعث افزایش سرعت تنفس می شود. اما استفاده طولانی مدت و زیاد از این چای می تواند باعث اختلالاتی مانند بی خوابی، کاهش وزن نامطلوب، کاهش اشتها و مشکلات سیستم عصبی شود.


خواص چای کوهی برای لاغری
خواص چای کوهی برای رحم
این چای با طبع گرم خود میتواند، به درمان مشکلات و بیماریهای زیادی در زنان کمک کند. از جمله خواص این چای برای بانوان عبارتند از: کاهش درد در زمان قاعدگی، جلوگیری از ایجاد کیست تخمدان و عفونت رحم، پیشگیری از بروز و همچنین درمان سرطانهای سینه و دهانه رحم و در نهایت خاصیت قاعده آور. سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic Ovarian Syndrome PCOS) به عنوان شایعترین اختلال غدد درونریز در زنان محسوب میشود. چای کوهی را میتوان در از بین بردن کیستهای تخمدانی بسیار موثر و مفید دانست.
همچنین از خواص مهم چای کوهی میتوان به تنظیم و تقویت دستگاه تولید مثلی زنان اشاره کرد. این چای با تقویت رحم، مانع از ایجاد انواع عفونت در رحم شده و به پاکسازی این دستگاه از باکتریها و عفونتها کمک میکند.
عوارض جانبی چای کوهی
۱- خوردن چای کوهی ملاحظات زیادی دارد و حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شود. زیرا مصرف نادرست آن برای گرم مزاج و زنان باردار اثرات مضری دارد.
۲- چون چای کوهی جنین را میکشد، زنان باردار مجاز به خوردن آن نیستند و حتی اگر در زیر رحم بخور پخته شده این گیاه را بدهند، باعث سقط جنین میشود.
۳- افرادی که از قرصهای ضد بارداری، آسم، سرماخوردگی و آلرژی استفاده میکنند.
۴- زیاده روی در مصرف چای کوهی برای گرم مزاجان مضر است و باعث ادرار خونی میشود.
حرف آخر
هر کس باید مزاج خود را بشناسد و غذاهایی را انتخاب کند که مناسب تر است. مصرف منظم غذاهایی که مزاج یکسان با فرد دارند، عوارض جسمی و روانی را به همراه خواهد داشت. اگر قصد استفاده مداوم و طولانی مدت از گیاهان دارویی دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. اطلاعات و راهنمای مرجع در وب سایت دی مگ صرفاً برای اطلاعات عمومی برای خواننده در نظر گرفته شده است. محتوای این وب سایت برای ارائه توصیه های پزشکی شخصی، تشخیص مشکلات سلامتی یا اهداف درمانی نیست.
منابع:
- کتاب بانک جامع اطلاعات دارویی، انتشارات واحد تحقیقات مرکز تحقیقات رایانهای قائمیه اصفهان، ۱۳۹۰
- www.missouribotanicalgarden.org
- www.acpfood.com
- www.greekreporter.com
دیدگاهتان را بنویسید