تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳
فیزیولوژی ریشه درخت زیتون و اثر محیط خاک بر آن

روش کاشت و هرس درختان زیتون

  • مراحل کاشت درخت زیتون

    ۱- تولید نهال:

    نهال های زیتون بیشتر به صورت گلدانی فروخته می شوند برای تولید این نهال ها، معمولا قلمه ها به مدت ۲ تا ۳ ماه در بستر میست ریشه دار شده و سپس به گلدان های پلاستیکی دو لیتری منتقل شده و پس از ۱۲ تا ۱۸ ماه رشد و رسیدن به ارتفاع به ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی متر به زمین اصلی منتقل می شوند.

    نهال زیتون

    این نهال ها بدون بهم ریختن خاک اطراف ریشه آن کاشته می شوند. گاهی نیز نهال های زیتون به صورت ریشه لخت در دسترس می باشند. نهال های ریشه لخت معمولا با ریشه دار کردن قلمه ها به طور مستقیم نیز در خزانه تولید می شود و حداقل به مدت ۲ سال در خزانه رشد می کنند و سپس در طول زمستان برای کاشت مستقیم در باغ از خزانه کنده و کاشت می شوند.

    بهتر است نهال های ریشه لخت به صورت یک شاخه تربیت شوند اما اغلب به صورت چندشاخه در می آیند در زمان کاشت، شاخه های اضافی بایستی حذف شده و تنها یکی از آنها باقی بماند.

    ۲- زمان کاشت نهال:

    زمان کاشت نهال گلدانی سرتاسر سال می باشد زیرا هنگام کاشت، خاک اطراف ریشه آنها نمی ریزد. در نواحی سرد بهترین زمان کاشت زمانی است که خطر یخبندان به پایان رسیده باشد.
    چاله ای که برای استقرار نهال زیتون حفر می شود باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا سیستم ریشه ها به راحتی بتوانند در آن رشد نمایند بعد از قرارگرفتن نهال در عمق مطلوب چاله ها مجددا با خاک پرشده و خاک اطراف ریشه ها طوری محکم می شوند که اگر بخواهیم نهال را با دست بکشیم به سختی کشیده شود.

    ۳- آبیاری نهال:

    بلافاصله پس از کاشت، نهال ها بایستی آبیاری شوند باید توجه داشت که زیتون به اشباع شدن خاک حساسیت دارد. ۴۰ تا ۵۰ لیتر آب برای هر نهال لازم است تا از ایجاد حفره های هوا در اطراف ریشه ها جلوگیری کند و ریشه ها را خوب به خاک بچسباند زمانی که درخت رشد خود را شروع کرد کنترل علف های هرز و کاربرد کود ازت رشد مطلوبی را در تمامی فصل به وجود خواهد آورد.

    هرس و شکل دهی درختان زیتون

    هرس و شکل دهی درختان زیتون

    در طول سه سال اولیه احداث باغ، دو هدف اساسی در شکل دهی درخت وجود دارد:
    • اولین هدف: ایجاد یک اسکلت خوب فضاسازی شده و قوی به منظور تحمل محصول زیاد و آسان شدن برداشت مکانیزه می باشد.
    • دومین هدف: به بار نشستن هرچه سریعتر باغ زیتون می باشد.

    بنابراین هرس اولیه در حالی که باید مطلوب بوده و رشد درخت را هدایت کند باید در کمترین مقدار ممکن انجام شود تا درخت هرچه زودتر به بار نشیند.

    پس از کاشت درخت تمامی شاخه های جانبی که در زیر ارتفاع ۸۰ سانتیمتری قرار دارند باید حذف شوند و سربرداری درخت لازم نمی باشد. در ابتدای اولین فصل رشد در اوایل تابستان سه تا پنج شاخه فرعی انتخاب خواهند شد که شاخه های اصلی اسکلت درخت را تشکیل خواهند داد فاصله بین شاخه های اصلی باید به اندازه کافی باشد تا درخت از رشد متعادلی برخوردار گردد. تمامی شاخه های دیگر بر روی تنه حتی اگر کوچک هم باشند باید حذف شوند در دومین و سومین فصل رشد تنها باید شاخه هایی را که به طرف داخل اسکلت درخت رشد می کنند، قطع کرد.
    از طرفی دیگر پاجوش ها و شاخه های با زوایه بسته در هر زمان که به وجود آیند باید حذف شوند و دقت شود که برش شاخه بر روی درخت به حداقل اندازه خود برسد تا شروع باروری را به تاخیر نیاندازد و سرانجام با شروع باردهی ترجیحا در سومین فصل رشد، تنها سه شاخه اصلی برای اسکلت انتخاب و بقیه حذف می گردند و تا شروع باردهی متوسط درخت، از هرگونه قطع شدید بر روی آن باید خودداری شود.

    منبع:  نشریه کاشت، داشت و برداشت زیتون، شماره ۸۴، حوزه ترویج و نظام بهره برداری یزد.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *