تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
بیماری-قارچی-پیاز

بیماری قارچی گیاه پیاز

  • بیماری قارچی گیاه پیاز

    ۳. بیماری قارچی پوسیدگی ذغالی پیاز

    عامل بیماری قارچی گیاه پیاز در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پراکنده است ولی در نواحی معتدل به ندرت دیده می شود.

    علائم بیماری پوسیدگی ذغالی

    پیازهای آلوده ممکن است در انبار خاکستری رنگ شوند. با برداشتن فلس خشک رویی، صدمه بیماری که یک یا دو فلس بعدی را سیاه یا ذغالی کرده است دیده می شود. لکه ها ممکن است با نقاط سیاه رنگی به اندازه ته سنجاق پوشیده شده باشد که سختینه های قارچ عامل بیماری هستند.

    عامل بیماری 

      Macrophominia phaseolina میسلیوم دیواره دار و در ابتدا بی رنگ است ولی بعد مفید مایل به خاکستری می شود. سخته ها به ابعاد ۵۰ تا ۱۵۰ میکرو متر، گرد، سخت، درخشنده و سیاه رنگ هستند. عامل بیماری قادر است در خاک، بقایای گیاهان آلوده با علف های هرز به صورت سختینه  بقا یابد.

    در بسیاری از محصولات وقوع بیماری گیاه پیاز با میزان سختینه موجود در خاک مرتبط است. در پیاز های زخمی میزان آلودگی بیشتر است و آلودگی با زخم ارتباط دارد ولی در سیر بیمارگر به سیر های سالم و نشاهای کاشته شده در خاک آلوده حمله می کند.

    مبارزه

    برداشت، حمل و نقل و انبار کردن پیاز با حداقل صدمه به بافت آن انجام شود. تناوب زراعی به دلیل دامنه وسیع میزبانی این عامل بیماری زا تاثیر محدودی دارد ولی آیش گذاشتن برای یک یا دو فصل ممکن است میزان عامل بیماری را کاهش دهد یا فعالیت آن را کم کند.

    بیماری گیاه پیاز۲

    پوسیدگی ذغالی پیاز

    ۴. بیماری قارچی پوسیدگی سفید ریشه

    پوسیدگی سفید ریشه یکی از مهمترین، شایع ترین و زیانبارترین بیماری های قارچی در گونه های جنسی Allium است. پوسیدگی سفید ریشه عامل مهم محدود کننده در تولید این محصول در سطح تجاری است پوسیدگی سفید در بسیاری از مناطق تولید کننده پیاز و سیر در سراسر اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و جنوبی، استرالیا و نیوزیلند، موجب خسارت سنگین می شود.

    بیماری پوسیدگی سفید ریشه یکی از بیماری های مهم سیر در استان زنجان و آذربایجان شرقی می باشد و خسارت زیادی به این محصول اقتصادی وارد می کند.

    علائم بیماری پوسیدگی سفید ریشه

    مرگ گیاهچه معمولی نیست اما اگر دیده شود خیلی سریع خواهد بود. علائم بیماری گیاه پیاز۱ روی اندام های هوایی عبارت است از زردی قبل از موعد، مرگ برگ های پیر و کاهش رشد گیاهان که به سرعت منجر به مرگ همه اندام های هوایی می شود. نشانه اولیه آلودگی به وجود آمدن میسلیوم های سفید در سطح ساقه است که به اطراف قاعده نیز می رسد و سرانجام به طرف پیاز رشد می کند. تعداد زیادی سختینه ممکن است تولید شود.

    اسکلروت ها در سطح داخلی فلس ها نیز تشکیل می گردند و در شرایط مناسب اندازه اسکلروت ها بیشتر می شود و گیاه بیمار پوسیده شده و از پای در می آید.

    عامل بیماری

    Sclerotium cepivorum تنها ساختارهای تولید مثلی سختینه ها هستند که معمولا شکلی کروی دارند. عامل بیماری قادر است در خاک سال ها به صورت اسکلروت بقای خود را حفظ کند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    مبارزه

    مبارزه علیه این بیماری به سبب خاکزی بودن اصل آن مشکل است، رعایت تناوب زراعی، غرقاب نمودن زمین در فصول غیر زراعی و یا مبارزه شیمیایی تا حدودی در کاهش خسارت و مبارزه علیه این بیماری مؤثر است. خودداری از کاشت انواع مختلف پیاز در مزارع آلوده بسیار مهم است.

    در مواقعی که آلودگی پوسیدگی سفید پایین است مخصوصا زمانی که آلودگی تازه شروع شده باشد بوته های آلوده را باید از زمین خارج و محل آلوده را ضد عفونی کرد. بعضی قارچ کش ها مانند ایپرودیون پوسیدگی سفید را به نحو موثری کنترل می کند. با بالا رفتن تعداد سختینه های قارچ عامل بیماری در خاک تأثیر قارچ کش نیز کاهش می یابد. در نواحی سرد غرقاب کردن زمین در زمستان میزان سختینه ها را در خاک کاهش می دهد.

     ۵. سوختگی برگ

    علائم بیماری

    لکه های سوختگی برگ ابتدا دارای مرکزی سفید و بافت مرده به قطر ۲ میلی متر است که هاله ای به رنگ سبز روشن آن را احاطه می کنند. این هاله شاخص این بیماری است و از آن برای تشخیص علائم بیماری در مراحل اولیه و تمایز آن با علائم سوختگی بر اثر علف کش، زخم های مکانیکی و شغلی به حشرات استفاده می شود در شرایط مطلوب عامل بیماری به سرعت توسعه می یابد و حالت سوختگی برگی به وجود می آید.

    اندازه لکه های سوختگی بستگی به تعداد ساعاتی دارد که سطح برگ ها خیس باقی می ماند. برگ های مسن تر نسبت به سوختگی حساس تر هستند. مزارع شدیدا  آلوده حالت سوختگی پیدا می کند و برگ ها خشک شده و می ریزند. با مرگ قبل از موعد برگ های پیازها کوچک شده و محصول کاهش می یابد.

    عامل بیماری

    Botrytis squamosa می باشد. قارچ عامل بیماری تولید میسلیوم های بی درنگ منشعب و دیواره دار می کند. توده کنیدی و کنیدیوفور در شرایط مساعد در سطح برگ های مسن یا آلوده با چشم غیرمسلح دیده می شود. زمستان گذرانی قارچ عامل بیماری به صورت سختینه یا میسلیوم در بقایای گیاهی یا در خاک است.

    مبارزه

    وقتی که پیاز حداقل پنج برگی است و علائم اولیه بیماری قارچی گیاه پیاز ظاهر شده لازم است سمپاشی با قارچ کش های معمول اجرا شود. فواصل بین سمپاشی ها بر حسب نوع قارچ کش و شرایط آب و هوایی تنظیم می شود. تناوب با گیاهان غیر میزبان در جلوگیری از بالا رفتن میزان سختینه ها در خاک کمک می کند.

    بیماری گیاه پیاز۱

    سوختگی برگ پیاز

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *