تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بیماری های مهم گیاه خشخاش را بدانیم

    ۱. آب سوختگی گیاهچه و مرگ گیاهچه

    عامل بیماری

    Pythium ultimum Trow و p. maillatum Meurs  است. بیماری گیاه خشخاش در مرحله گیاهچه ای و معمولا ۲ تا ۴ هفته بعد از کاشت بذر اتفاق می افتد. این بیماری باعث مرگ گیاهچه پیش از رویش و بعد از رویش می شود. علائم بیماری شامل پوسیدگی ریشه و ناحیه طوقه می باشد که در ادامه منجر به مرگ گیاهچه ها می شود.

    عامل بیماری: Pythium dissotocumu Drechsler

    مبارزه

    ضد عفونی بذر با متالاکسیل (ریدومیل) به میزان ۰/۱۲ گرم در ۱۰۰ گرم بذر برای کنترل بیماری گزارش شده است. ضدعفونی بذر با کاپتان (۳ درصد) یا خیساندن خاک با هیدروکلراید پروپاموکارپ (۳ درصد) نیز توصیه شده است. بیماری مرگ گیاهچه خشخاش را می توان به وسیله مانکوزب به صورت مؤثری مدیریت کرد.

    ٢. بیماری لکه برگی خشخاش

    علائم بیماری گیاه خشخاش بر روی شاخ و برگ گیاهان آلوده به صورت نواحی کلروتیک و نکروتیک ظاهر می شود. بیماری اغلب همراه با پیچیدگی در برگ است. برروی برگ، جوش های اسپور قارچ به صورت لکه هایی به شکل گرد و به رنگ زرد و در ادامه خاکستری یا مایل به قهوه ای تشکیل می شود.

    عامل بیماری: Entyloma fuscum schorter در سطح زیرین برگ های میزبان تشکیل می شوند.

    قارچ های Cercospora Papaveri ،C. purpurea و Alternaria brassicae ارتباط مشخصی میان این بیماری ها و میزان مورفین، کدئین و تبایین خشخاش وجود دارد.

    لکه-برگی-خشخاش

    لکه برگی خشخاش

    ٣. سوختگی های برگ

    علائم بیماری

    علائم بر روی برگ به صورت لکه های زرد پراکنده و در ادامه خشکیدگی نابه هنگام برگ های بیمار ظاهر می شود. میسلیوم از برگ های آلوده به سمت ساقه گسترش می یابد و در آنجا تولید پریتس می کند. عامل بیماری به بافت های شاخه و برگ نفوذ کرده و در فضاهای بین سلولی منشعب می شود.

    درجه حرارت بالا و بارندگی زیاد به ویژه در تیر ماه مطلوب بیماری است. بارندگی زیاد و رطوبت نسبی در ماه های خرداد و تیر برای ایجاد آلودگی مناسب است.تراکم بالای گیاه و فقر غذایی شرایط مطلوبی را برای بروز بیماری ایجاد می کند.

    قارچ عامل بیماری گیاه خشخاش به همه قسمت های هوایی و زیرزمینی گیاه حمله می کند. گیاه در مرحله گیاهچه ای دچار مرگ گیاهچه شده و آلودگی های سیستم ریشه باعث پژمرده شدن قسمت های هوایی می شود.
    عامل بیماری: Helminthosporium papaveris (Perfect stage: Pleospora papaveraceae).

    مبارزه

    کاشت زود هنگام بذر، ضد عفونی بذر و سمپاشی بستر های بذر با مخلوط بردو یا سایر قارچ کش های مسی، استفاده از آهک به طور محسوسی باعث کاهش خسارت می شود، سمپاشی قبل از گل دهی با قارچ کش سیستاکس، ضد عفونی بذر با ارگانول (۰/۵ یا ۱ گرم در ۱۰۰ کیلو گرم بذر)، تیمار خاک با بورات و سوپرفسفات منگنز(۳۰ کیلو گرم )، سمپاشی با گرامیسان ۱% و گرد پاشی با تیرام، گرامیسان یا آگروسان، پوشش دادن بذر با زاپراوا و ناسینا T.

    سوختگی-برگ-خشخاش

    سوختگی برگ خشخاش

    عامل دیگر بیماری Alternaria Phragmospora Van Emden است که آلودگی در هر دو مرحله گیاهچه ای و گلدهی

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های گیاه خشخاش

    ۴.بیماری سفیدک کرکی خشخاش

    برگ های گیاهان آلوده کوچک باقی مانده، ترد شده و به سمت پایین خم می شود. عامل بیماری Peronospora arborescens (Berk) de Bary می باشد.

    مبارزه

    انجام تناوب، رعایت فاصله کاشت مناسب و عدم کاشت گیاهان خشخاش در نواحی پست، ضد عفونی بذر و سمپاشی بسترهای کاشت با مخلوط بردو، سمپاشی بادیتان Z-78، فربام یا بیس دیتان باعث کنترل ۵۰ درصدی بیماری می شود. سمپاشی با دیتا ۴۵-M ( ۱/۸کیلو گرم در هکتار) یا سه بار سمپاشی با بیس دیتان (۱۵/ ۰ درصد) و به دنبال آن بنلیت (۱۵/ ۰ درصد) و رعایت تناوب،

    پوشش دهی بذر و سمپاشی با ریدومیل، تیمار بذر و خاک با متالاکسیل باعث کاهش آلودگی و خسارت اولیه بیماری می شود. انجام سمپاشی با متالاکسیل (ریدومیل) (۲/ ۰ درصد) در فواصل ۲۰ روزی در کنترل آلودگی ثانویه بیماری بسیار مؤثر است. سمپاشی با ریدومیل مانکوزب ۲۵٪ به نسبت یک در هزار در اردیبهشت ماه توصیه می شود. همچنین استفاده از ریدومیل روش بسیار مؤثری برای کنترل سفیدک کر کی خشخاش است.

    دیگر راه های مبارزه

    استفاده از غلظت های بالاتر کود فسفر باعث کاهش بیماری سفید کی کرکی می شود در حالی که کاربرد نیتروژن زیاد شاخص بیماری را به شدت افزایش می دهد. بیماری سفیدکی کرکی خشخاش توسط بذر منتقل می شود. سه سمپاشی با بیس دیتان (۰/۱۵ درصد) و بعد از آن بنلیت (۰/۱۵ درصد) بهترین نتیجه را در کنترل بیماری دارد. انجام تناوب به مدت ۴ تا ۵ سال با یک سال آیش برای کنترل بیماری توصیه شده است. سمپاشی با قارچ کش های گرمیسان، گرامیسان یا گرد پاشی با تیرام،

    گرمیسان، گرامیسان یا آگروسان از روش های محافظتی سودمند بر علیه بیماری سفیدک کرکی خشخاش است. خیساندن خاک با دیتان ۷۸-Z (۰/۴ درصد) در کنترل بیماری سودمند است. استفاده از قارچ کش کاپتان برای کنترل این بیماری توصیه نمی شود زیرا از جوانه زنی بذر خشخاش جلوگیری می کند. از قارچ کش های سوپر کوپروزان ۵/ ۰ درصد و یا محلول زینب به مقدار ۱/۵ تا ۲ کیلوگرم در هکتار. رعایت تناوب سه ساله و حذف گیاهان آلوده.

    ۵.سفیدک پودری

    علائم بیماری گیاه خشخاش سفیدک پودری بر روی گیاهان ۱۴ تا ۱۶ هفته ای خشخاش مشاهده شده است. در هند ظهور اولین علائم بیماری در بهمن یا اوایل اسفند است. ابتدا پایه ساقه مورد حمله قرار می گیرد و لکه های کوچک گرد به هم پیوسته بر روی آن ظاهر می شود. عوامل محیطی نیز بر روی توسعه بیماری تأثیر می گذارند. درجه حرارت یکی از عوامل مهم است. در هند دمای زیر ۲۷ درجه مناسب برای توسعه بیماری است.

    عامل بیماری: .Erysiphe polygoni Dc نفوذ و آلودگی قارچ عامل بیماری بر روی میزبان محدود به سلول های اپیدرمی سطح بافت میزبان است.

    مبارزه

    بیماری را می توان با سمپاشی توسط سولفور قابل حل در آب به میزان ۰/۵ ٪ در زمان ظهور بیماری یا وقتی محصول به سن ۸۰ روزی می رسد به صورت مؤثری کنترل کرد. سمپاشی با استفاده از قارچ کش اسپرسول (۰/۵ %)، ضدعفونی بذر.

    سفیدک-پودری-خشخاش

    سفیدک پودری خشخاش

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *