مگس میوه انجیر
خانواده مگس انجیرLonchacidae
مگس های کوچک و به رنگ سیاه براق می باشند. چشم ها بزرگ، بیضی شکل، سومین مفصل شاخک طویل و استوانه ای شکل است. حشرات کامل در نقاط مرطوب و سایه دار زندگی می کنند و لاروها در داخل گیاهان پوسیده و زیر پوست درختان به سر می برند. شناخت مگس میوه انجیر برای کشاورزانی که باغات انجیر دارند مهم و ضروری است.
مگس میوه انجیر
اهمیت اقتصادی مگس میوه انجیر
Zaprionus indianus وجود این حشره از کشورهای اطراف دریای مدیترانه، ترکیه و عراق گزارش شده است و در ایران از مناطقی که درخت انجیر کشت می گردد جمع آوری شده است. لاروها با ایجاد دالان هایی در پوست و گوشت میوه از آن تغذیه می کنند. در اثر حمله این آفت میوه های جوان و نارس به زمین ریخته و میوه های رسیده نیز روی درخت باقی مانده و فاسد می شوند.
شکل شناسی مگس میوه انجیر
- حشره کامل مگس سیاهی است به طول ۳-۴ میلی متر
- چشم ها به رنگ قرمز آجری و پاها به رنگ قهوه ای تیره هستند.
- لارو کامل به طول ۶-۷ میلی متر و به رنگ سفید با سر باریک و انتهای بدن ضخیم است.
- پوپاریوم به رنگ قهوه ای روشن و به طول ۳ – ۴ میلی متر می باشد.
شکل شناسی مگس انجیر
زیست شناسی مگس انجیر
این حشره زمستان را به صورت پوپاریم در عمق ۷-۱۰ سانتی متری خاک به سر می برد. ظهور حشرات کامل بسته به شرایط جوی در بهار صورت می گیرد، پس از تغذیه از نوش گل ها جفتگیری کرده و در ناحیه نهنج میوه تخم ریزی می نمایند. حشره ماده در هر نوبت ۲ تا ۴ تخم می گذارد. تخم ها پس از یک هفته باز شده و لارو ها در داخل نهنج شروع به تغذیه می نمایند. دوره رشد لاروی ۲۰-۲۵ روز است، سپس لاروها میوه را ترک کرده و درون خاک در عمق ۵-۱۰ سانتی متری تبدیل به شفیره می شوند. این حشره بسته به شرایط محلی ۳ تا ۴ نسل در سال تولید می کند.

مبارزه با مگس
جمع آوری و سوزاندن میوه های آلوده از زیر درختان نتیجه رضایت بخشی می دهد. در صورت لزوم استفاده از سموم فسفره پس از تشکیل میوه های انجیر توصیه می گردد.
منبع :
کتاب حشره شناسی کشاورزی، (حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور) و مبارزه با آنها، ناشر دانشگاه تهران، ۱۳۸۷
دیدگاهتان را بنویسید