تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
شرایط لازم برای احداث باغ میوه

تهیه نهال و نحوه کاشت آن در باغ میوه

  • نوع نهال و محل تأمین نهال:

    انتخاب نهال خوب و سالم سهم عمده ای در موفقیت باغ در آینده دارد. برای تامین نهال باید با مشورت کارشناسان ترویج و باغبانی نسبت به تهیه نهال سالم و بدون آفت و بیماری و دارای گواهی سلامت از نظر گیاه پزشکی هستند اقدام نمود.
    نهال سالم باید پیوندی با تهیه شده از قلمه ریشه دار دارای ریشه کافی و چندشاخه هوایی در جهات مختلف باشد. برای احداث باغ میوه نمی توان هر نهالی را در هر آب و هوایی کاشت. مثلا بهترین منطقه کاشت انگور در ایران منطقه جنوب و جنوب غربی دریاچه ارومیه، قزوین و شیراز است. اگرچه در مناطق مرتفع مثل همدان هم انگور کاشت می شود ولی چون دوران رویش در این منطقه کوتاه است شیرینی آن هرگز به شیرینی انگورهای ارومیه و تاکستان نمی رسد.

    حمل و نقل نهال:

    یکی از نکات مهم بعد از انتخاب نهال سالم، چگونگی حمل و نقل آن است. برای حمل نهال و جلوگیری از مشکلات جابه جایی، باید نهال ها را در محل خرید به دسته های ۱۰ تا ۲۰ تایی تقسیم کرد، سپس ریشه هر دسته را داخل گونی های کنفی قرار داده و گونی را مرطوب میکنیم. برای حمل باید از خودرو وانت دارای چادر استفاده کرد. در غیر این صورت در اثر حرکت خودرو، باد باعث خشک شدن ریشه نهال ها می گردد.

    ذخیره نهال تا زمان کاشت:

    در صورتی که از زمان تهیه نهال تا هنگام کشت چند روزی طول بکشد برای جلوگیری از خشک شدن ریشه نهال باید یک شیار به عمق و عرض ۵۰ سانتی متر ایجاد کرده و سپس گونی اطراف ریشه نهال ها را باز میکنیم و ریشه نهال را در داخل شیار ایجاد شده قرار دهیم و با خاک روی ریشه نهال ها را می پوشانیم، سپس خاک را مرطوب کرده و با این روش ساده تا چندین روز میتوان نهال را تا زمان کاشت سالم و بدون مشکل نگه داشت.

    عمق کاشت نهال:

    عمق کاشت بسته به نوع نهال و نحوه تکثیر نهال متفاوت است. معمولا عمق کاشت درختان پیوندی مانند مرکبات، زردآلو و … باید طوری باشد که محل پیوند ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر بالاتر از سطح خاک قرار گیرد، تا از بروز پوسیدگی در محل پایه و پیوندک جلوگیری به عمل آید. برای درختانی که از طریق قلمه ریشه دار تکثیر می شوند عمق کاشت چندان تفاوتی ندارد مانند انار، انجیر، انگور و …

    غرس نهال و قیم گذاری

    ۱- غرس نهال:

    در هنگام کاشت نهال ابتدا خاک سطحی را که دارای مواد غذایی بیشتری است در ته گودال میریزیم. سپس نهالی را که ریشه آن آرایش و ضدعفونی شده است به طور مستقیم در گودال قرار میدهیم، به طوری که طوقه نهال یا محل اتصال ساقه و ریشه تقریبا بالاتر از سطح خاک قرار گیرد، سپس خاک زیرین را که با کود پوسیده تقویت شده به چاله اضافه و با پاخاک چاله را فشرده می نماییم تا هوای اضافی خارج شود و ریشه ها با خاک بهتر تماس حاصل کنند. باید سطح خاک اطراف نهال حدود ۵ تا ۱۰ سانتی متر پایین تر از سطح خاک باغ باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۲-  قیم گذاری:

    پس از کاشت نهال برای این که نهال کاشته شده در مقابل باد مقاومت نماید و کج نشود (بخصوص در مناطق بادخیز) باید از یک چوب یا فلز به طول ۱ تا ۱/۵ متر به عنوان قیم (نگهدارنده) در جهت وزش باد استفاده نمود. در مناطق گرمسیر برای محافظت درختان در مقابل گرما علاوه بر قیم گذاری به پوشش نهال خرما یا مرکبات اقدام می نمایند، برای این امر معمولا از برگ درختان خرما استفاده می کنند.

    ایجاد جوی و طشتک آبیاری:

    بعد از کاشت نهال، آبیاری اولیه بسیار مهم و ضروری است. ابتدا باید جوی آب و طشتک ایجاد نمود؛ بدین منظور در کنار هر ردیف کاشت در فاصله یک متر از نهالهای کاشت شده نهر (جوی آبیاری ایجاد سپس اطراف هر نهال یک طشتک به شکلی ایجاد میکنیم که آب در تماس مستقیم با تنه نهال نباشد. اگر آب در تماس با تنه درخت باشد امکان مبتلا شدن به بیماری های قارچی وجود دارد.
    بعد از ایجاد جوی آب و طشتک بلافاصله اقدام به آبیاری باغ مینماییم تا نهال در محل خود استقرار یابد. نوبت بعدی آبیاری بستگی به وضعیت بارندگی منطقه، نوع خاک، درجه حرارت، و … دارد که بسته به نوع نهال و نیاز آبی آن آبیاری صورت میگیرد. معمولا در مناطق گرمسیری هر ۵ روز یکبار و در مناطق . معتدل هر ۷ روز یکبار آبیاری انجام میشود.

    منبع: نشریه ایجاد باغ میوه، وزارت جهاد کشاورزی، و معاونت ترویج و نظام بهره برداری، چاپ اول.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *