تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
آشنایی با رایج ترین آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی

رایج ترین آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی

  • گیاهان خانگی مانند سایر گیاهان مورد حمله آفات و بیماری های متعددی قرار می گیرند و کم و بیش صدمه می بینند، از مهم ترین آفات که به گیاهان آپارتمانی صدمه می زنند می توان به تریپس ها، شته ها، شپشک ها، کرم ها، کنه ها، مگس سفید، کرم های برگخوار، خرخاکی، کرم های مفتولی و…. اشاره کرد. (رایج ترین آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی)

    رایج ترین آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی

    آفات گیاهان آپارتمانی:

    • تریپس ها:

    حشرات کوچکی هستند با بال های میله ای شکل و ریشک های بلند، ۱/۵-۱ میلیمتر، به رنگ قهوه ای، سیاه و قرمز، پوره آن ها شبیه به حشرات کامل بوده ولی فاقد بال است. دارای چند نسل در سال، روی اورکیده ها، آماریلیس، گلایول، بگونیا، کالادیوم، سیکلامن، سرخس ها، ردودندرون، سینگونیوم، گل آویز، دراسنا، آگاو و سیکلامن فعالیت دارد.

    با قطعات دهانی خود نسوج برگ و ساقه را سوراخ کرده و از محل زخم از شیره نباتی می مکد و در سطح برگ های آلوده لکه های متعدد نقره ای رنگ به وجود می آورند و گاهی برگ ضخیم می شود و نوک آن خمیده می شود.

    • مگس سفید:

    حشراتی به طول ۲-۱ میلیمتر با بال های سفید رنگ که اغلب به صورت لکه های سفید روی برگ ها و ساقه گیاهان دیده می شوند و تخم های خود را به سطح زیرین برگ ها با پایه کوتاه می چسباند. خسارت توسط پوره ها و حشرات کامل از طریق مکیدن شیره نباتی به گیاه وارد می شود. این حشرات در شرایط مرطوب مانند پاسیو ها فعالیت دارند، بیشتر روی آبتیلون، بگونیا، کفشک، گل آویز، شمعدانی، سرخس ها فعالیت دارند.

    • شپشک ها:

    گونه های متعددی به گیاهان آسیب می زنند مانند سپردار سفید که سپر در آن ها گرد و سفید رنگ می باشد و رنگ حشره در زیر بدن نارنجی رنگ است و روی آگاو، صبرزرد، کاکتوس ها، گل زنگوله ای دیده می شوند.

    سپردار قهوه ای که دارای بدن نرم و بیضی شکل و رنگ سبز مایل به زرد است و یک خط طولی بدن را به دو قسمت نا متقارن تقسیم می کند. این حشره فاقد سپر بوده و روی ساقه و دمبرگ گیاهان مختلف مانند آروکاریا، صبر زرد، کلرودندرون می چسبد و از شیره گیاه استفاده می کند و عسلک فراوان ترشح می کند.

    • شپشک آردآلود:

    شپشک آرد آلود است که برخلاف گونه های قبلی در تمام دوران زندگی متحرک بوده و بدن به رنگ قرمز یا ارغوانی و سطح بدن آن ها از مواد مومی سفید رنگ مانند آرد پوشیده شده است و بیشتر روی گیاهانی نظیر بنت القنسول، گلایول، نخل زینتی و ارکیده دیده می شود.

    • شته ها:

    حشراتی کوچک با بدن گلابی شکل یا کروی که روی بند شش شکم در سطح پشتی یک جفت زائده به نام کورنیکول دیده می شود و ممکن است بالدار یا بدون بال باشند. از مهم ترین آن ها می توان شته سبز داوودی، شته جالیز و شته سبز را نام برد که گیاهان بگونیا، سیکلامن، دراسنا، گلایول و ختمی را مورد حمله قرار می دهند. شته ها در فصل بهار، تابستان و پاییز فعالیت دارند و زمستان را به صورت تخم می گذرانند، تولید عسلک فراوان روی برگ کرده و در چند نسل فعالیت می کنند.

    • کنه های نباتی:

    مهمترین کنه نوع دو نقطه ای می باشد که حشره ای کوچک به رنگ سبز متمایل به زرد با ۴-۲ نقطه سیاه رنگ در روی شکم می باشد، حشره کامل دارای هشت پا بوده و فاقد شاخک است ولی درجلو سر به یک جفت پالپ می باشند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    این کنه ها همیشه تار می تنند و در گل خانه در تمام سال فعال هستند، آثار تغذیه ای آن ها به صورت نقاط سبز روشن و یا زرد در متن برگ ها مشاهده می شود. بر روی گیاهانی نظیر بنت القنسول، آماریلیس، بگونیا، داوودی، پامچال، مارچوبه زینتی، هورتانسیا، کاکتوس ها فعالیت می کنند.

    بیماری های گیاهان آپارتمانی:

    بیماری گیاهان آپارتمانی

    • بیماری سفیدک سطحی:

    اندام های هوایی گیاهان مبتلا به این بیماری، مخصوصا ساقه و برگ پوشش آرد مانند و سفید رنگیی ظاهر می شود. به زیبایی و شکل گیاه آسیب می زند و باعث بد شکلی، ضعف کل بوته و در نهایت زردی و خشک شدن بوته می شود. معمولا روی بگونیا، بنفشه آفریقایی، شمشاد، کالانکوئه، هورتانسیا به وفور دیده میشود.

    • بیماری کفک و پوسیدگی های نرم:

    اصولا شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی در گل خانه و منزل، محیط مناسبی برای فعالیت قارچ های مولد کفک زای و پوسیدگی های قارچی می باشند.

    اندام در گیاه مورد حمله به تدریج نرم و له می شود و بالاخره حالت کفک زدگی می یابد. رطوبت نسبی بیش از حد دمای بالا باعث تشدید بیماری می شود. آزالیا، سیکلامن، میخک، افربیا، شمعدانی، گلوکسینا، هورتانسیا از جمله گیاهان مورد حمله قرار گرفته هستند.

    (رایج ترین آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی)

    منبع: کتاب پرورش و نگهداری گل و گیاهان آپارتمانی، انتشارات نشر آموزش کشاورزی، ۱۳۸۸

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *