تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
زنبور ساقه خوار گندم

زنبور ساقه خوار گندم

  • زنبور ساقه خوار گندم

    حشره زنبور ساقه خوار گندم

    حشره زنبور ساقه خوار گندم Harmolita tritici Fitch می باشد. حشرات کوچکی به رنگ سیاه براق و به طول ۲-۳ میلی متر هستند. بندهای پاها و دو لکه در طرفین قفس سینه زرد رنگ است. تخم را در داخل ساقه و کمی بالاتر از بندها قرار می دهند. (چندین تخم در یک سوراخ داخل ساقه قرار می گیرند) در اثر تغذیه لاروهای کوچک نوعی برآمدگی گال مانند در بندهای ساقه پدیدار می شود و موجب بد شکلی ساقه و اختلال در فیزیولوژی گیاه می گردد و حداقل، شکنندگی ساقه ها بیشتر می شود. زمستان گذرانی لاروهای کامل در داخل برآمدگی گال مانند بندهای کاه و کلش در سطح زمین صورت می گیرد.

    شکل شناسی حشره زنبور ساقه خوار گندم

    شکل حشره زنبور ساقه خوار گندم

    سطح انتشار حشره زنبور ساقه خوار گندم

    نمونه هایی از اطراف تهران جمع آوری شده است. بعضی از متخصصین زنبورهای زرد خانواده Vespidae و زنبورهای نجار جنس Xylocopa را به علت اینکه گروه اول از میوه های رسیده و تا حدودی از زنبور عسل تغذیه می کنند و گروه دوم، در چوب های داخل انبارها لانه می سازند، آفت قلمداد می کنند، ولی به طور کلی منافع این حشرات به خصوص زنبورهای نجار از نظر گرده افشانی و در موردVespidae از نظر شکار لارو حشرات مضر، خیلی بیشتر است، نباید با آنها مبارزه بشود.

    سطح انتشار حشره زنبور ساقه خوار گندم

    انتشار زنبور ساقه خوار گندم

    راسته دو بالان Diptera

    دو بالان به گروهی بزرگ از حشرات اطلاق می شود که عموما فقط یک جفت بال دارند و بالهای عقبی در آنها به صورت زائده های مخصوصی به نام هالتر (Halteres) در آمده که ظاهرا برای حفظ تعادل است. به همین لحاظ آنها را Balancieres می گویند. امروزه معلوم شده که این اندامها در ارتباط با محیط زیست حشره نقشهای دیگری نیز دارند. بعضی از سخت بالپوشان و حشرات نر شپشکها نیز فقط یک جفت بال دارند ولی هالتریا Balancieres ندارند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    • بین دو بالان نمونه های فراوانی از حشرات خیلی خطرناک برای انسان و دام وجود دارد.
    • عده ای از پشه ها با مکیدن خون انسان و دام ناقل بیماری های مالاریا، تب زرد و نظایر آنها هستند.
    • مگس خانگی، مگس سیاه (Simuliidae) و عده دیگری از مگس های خون خوار ضمن ایجاد خسارت مستقیم، با انتقال عوامل بیماری های گوناگون مانند حصبه، اسهال، تراخم، فیلاریوز و بیماری خواب، ایجاد ناراحتی می کنند.
    • عده ای خود به طور مستقیم در انسان و دام تولید بیماری های انگلی می کنند که از آن جمله بیماری های معروف به «میاز» در انسان و دام و بیماری سرگیجه دام و بیماری های ناشی از مگس های انگل دام را می توان نام برد.

    منبع: کتاب حشره شناسی کشاورزی، (حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور) و مبارزه با آنها، ناشر دانشگاه تهران، ۱۳۸۷

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *