تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
بیمارگر-غیر-زنده

عوامل بیمارگر غیر زنده

  • عوامل بیمارگر غیر زنده

    اختلالات عوامل بیمارگر غیر زنده

    معمولا شرایط نامطلوب برای گیاه باعث بروز و تشدید بیماری های غیر زنده گیاهی می شود. به اختلالات عوامل بیمارگر غیر زنده اصطلاحا بیماری های فیزیولوژیک نیز گفته می شود.

    عوامل بیمارگر غیرزنده2

    بیمارگرهای غیر زنده

    ۱. میزان عناصر غذایی از عوامل بیمارگر غیر زنده

    کمبود یا زیاد بود عناصر پر مصرف شامل ازت، فسفر و پتاسیم، و یا عناصر کم مصرف شامل آهن، روی، منیزیم، کلسیم، گوگرد، مس، بور، منگنز، مولیبدن و کلر، در محیط ریشه گیاه می تواند باعث ایجاد مشکلات کمبود عنصر غذایی و مسمومیت عنصر غذایی در گیاه شود.

    ۲. خشکی و کم آبی

    مهمترین تنش گیاهی می باشد که باعث اختلال در روند فیزیولوژی و افزایش حساسیت گیاه به عوامل بیمارگر زنده می گردد. از مهمترین عوامل قارچی که در شرایط تنش خشکی ایجاد خسارت در محصولات مختلف از جمله خربزه می نماید قارچ Macrophonina phaseolina است که از نظر چرخه بیماری و اپیدمیولوژیکی وابسته به تنش کم آبی وارده به گیاه میزبان است.

    ۳. رطوبت و غرقابی

    عوامل بیمارگر غیر زنده به ویژه قارچ های رطوبت دوست مانند .Pythium spp و .Phytophthora spp که عوامل مهم مرگ گیاهچه و بوته میری می باشند.

    ۴. گرما یا آفتاب زدگی

    تنش گرما و قرار گرفتن در معرض نور از جمله عوامل بیمارگر غیرزنده مستعد کننده گیاه برای حمله آفات و حشرات ناقل بیماری های ویروسی و فیتوپلاسمایی و در نتیجه شیوع این نوع بیماری ها و همچنین فعالیت قارچ های ثانویه روی گیاه می گردد. تاریخ کاشت نامناسب صیفی، جالیز و سبزی، به صورت دیر کاشت از مسائل مربوط به گرما زدگی می باشد.

    ۵. یخبندان یا سرمازدگی

    دماهای پایین غالبا باعث ایجاد یخ در فضای بین سلولی و سپس درون سلول ها می شوند. آب خالص در فضاهای بین سلولی در صفر درجه یخ می زند.

    ۶. نور از عوامل بیمارگر غیر زنده

    نور شدید یا سایه هر کدام می تواند باعث نارسائی هایی در اندام های هوایی به ویژه میوه شود، به طوری که تشکیل کلروفیل در برگ ها کند می شود. با کاهش سبزینگی میوه دچار اختلال فیزیولوژیکی تغذیه ای گردیده و یا محل فعالیت و گسترش عوامل قارچی می شود.

    ۷. وضعیت خاک

    خصوصیاتی از قبیل ساختمان و بافت خاک، تسطیح خاک، تهویه و اسیدیته pH خاک عوامل مؤثر بر بروز و شدت بیماری های فیزیولوژیک گیاهی می باشند. شدت قلیایی بودن خاک تأثیر بسزایی در میزان جذب عناصر از جمله عنصر آهن دارد. پایین بودن اسیدیته خاک باعث افزایش جذب و مسمومیت گیاه بر اثر عناصری مانند منگنز می شود.

    ۸. آلودگی هوا از عوامل بیمارگر غیر زنده

    آلودگی ها ممکن است به واسطه مواد شیمیایی (مانند دی اکسید گوگرد، ازن، فلوراید و دی اکسید نیتروژن) و اسید ناشی از ترکیب آنها با نزولات جوی باشد و یا به صورت گرد و غبار و ذرات معلق در فضا موجبات اختلال در فتوسنتز و تنفس روزنه ای و افزایش حرارت ناشی از اثر گلخانه ای و خسارت قابل توجه به محصولات زراعی را فراهم آورد.

    ۹. خسارت علف کش ها

    خسارت علف کش ها ممکن یا بر اثر باد بردگی سم علف کش در حین سمپاشی یا پس از آن و یا بر اثر وجود بقایای علف کش در خاک ناشی از کاربردهای زیاد در طول سال های قبل باشد. مصرف علف کش ها در جوانه زنی بذر و رشد گیاه اثر منفی بر جای می گذارد.

    عوامل بیمارگر غیرزنده 1

    خسارت علف کش ها

    شناسایی انواع علائم بیماری گیاهی

    الف) انواع علائم در اندام های هوایی

    کلروز: زردی بافت های گیاهی در اثر عدم تشکیل کلروفیل که اغلب بر اثر عوامل بیماری زا بوجود می آید.

    نکروز: مرگ سلول های گیاهی، بافت مردگی.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    اسکب یا جرب: نشانه ای که مشخصه آن زخم های خشن، برجسته و پوسته پوسته شده است.

    شانکر یا خوره: لکه های بافت مرده و معمولا فرورفته، روی ساقه، غده مانند نشانگر ریزوکتونیا روی اندام های زیر زمینی یا ساقه.

    بلایت یا بادزدگی: بیماری که موجب مرگ سریع و عمومی برگ، گل و ساقه می شود مانند بیماری بادزدگی سیب زمینی، لکه موجی گوجه فرنگی.

    مرگ سرشاخه: مرگ شاخه که از نوک آن شروع شود.

    سر خشکیدگی لکه برگی: لکه کوچک و محدود روی برگ.

    سفیدک: کپک، سفیدک های داخلی و سطحی روی اندام های گیاهی و به دو حالت پودری و کرکی ممکن است مشاهده شود.

    زنگ: به بیماری ایجاد شده به وسیله قارچ های راسته اوردینال گفته می شود.

    آنتراکنوز: بیماری که به صورت سیاه شدن، آفتاب سوختگی برگ، ساقه یا زخم میوه ظاهر می شود و به وسیله قارچ هایی که اسپور خود را در آسروول تولید می کنند، بوجود می آید.

    پژمردگی یا بوته میری: پژمردگی گیاه بر اثر عوامل زنده و غیر زنده بیماری زا.

    ب) انواع علائم در اندام های زیرزمینی

    مرگ گیاهچه: نتیجه آن از بین رفتن و افتادن گیاهچه ها روی سطح خاک است.

    پوسیدگی ریشه: پوسیدگی و فساد ریشه که بر اثر عوامل زنده و غیر زنده بیماری زا ایجاد می شود.

    پوسیدگی خشک و پوسیدگی نرم: به پوسیدگی اندام های گیاهی که با از دست دادن آب بافت همراه است پوسیدگی خشک و به پوسیدگی که همراه با آبکی شدن بافت گیاه می باشد پوسیدگی نرم گفته می شود.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم سبزی، صیفی و جالیز در ایران و مدیریت تلفیقی آنها، انتشارات سروا، ۱۳۹۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *