تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
انیسون-خواص-دارویی

گیاه انیسون و خواص دارویی آن

  • گیاه انیسون و خواص دارویی آن

    گیاه شناسی گیاه انیسون 

    گیاه دارویی انیسون Aniseed با نام علمی Pimpinella anisum گیاهی علفی و یک ساله است. ارتفاع گیاه متفاوت است و به شرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد و بین ۳۰ تا ۷۰ سانتی متر می باشد. ساقه انیسون مستقیم، استوانه ای شکل و کم و بیش پوشیده از کرک های ظریف است. در طول ساقه شیارهای متعددی وجود دارد. ساقه ضعیف و اغلب به صورت خوابیده روی زمین قرار می گیرد. برگ هایی که در قسمت تحتانی ساقه قرار گرفته دمبرگ تقریبا بلندی دارند. برگ ها کم و بیش تخم مرغی شکل یا به شکل قلب می باشند. گیاه انیسون و خواص دارویی آن را بدانیم.

    برگ های قسمت میانی دمبرگ کوچکتری دارند در حالی که برگ های ناحیه فوقانی باریکترند و انشعاب های بیشتری داشته و معمولا سه شاخه اند. این برگ ها فاقد دمبرگ می باشند. برگ ها هر چه در امتداد ساقه بالاتر روند بیشتر شبیه به پر می شوند. گل های کوچک و سفید آن به شکل چتر های باریک است. میوه رسیده آن به رنگ قهوه ای تا خاکستری و دارای شیارهای مجزاست. گاهی آن بوی معطر مشخص دارد.

    این گیاه دارای ریشه ای مخروطی و ظریف است و انشعاب های کمی دارد گل ها در انتهای ساقه های اصلی و فرعی پدیدار می شوند. میوه فندقی دو قسمتی، تخم مرغی شکل و یا به شکل گلابی وارونه است. رنگ میوه سبز تیره یا قهوه ای روشن است. بر روی میوه آن پنج خط طولی مشخص دیده می شود. در نوک میوه دو برآمدگی که بقایای اندام ماده گیاه هستند مشاهده می شوند.

    گیاه دارویی انیسون

    گیاه انیسون 

    گیاه انیسون و خواص دارویی آن

    سمت مورداستفاده این گیاه میوه خشک آن است. انیسون حاوی اسانس فراری با مزه شیرین و بویی معطر است. قسمت اعظم این اسانس را آنیتول تشکیل می دهد. انیسون مانند رازیانه یک خلط آور و تضعیف کننده سرفه است. مقادیر زیاد آن سبب مسمومیت می شود. از تیزان این گیاه برای رفع التهاب مخاط ها، نفخ و دیگر اختلالات معده استفاده می شود. خاصیت مسهلی ملایمی نیز دارد.

    دانه های بادیان حاوی روغن فراری است که به هضم غذای سنگین کمک می کند. انیسون نه تنها اشتها را افزایش می دهد بلکه سبب بهبود نفخ شکم و قولنج نیز می شود. تخم انیسون یکی از اجزای داروی آسم و سرفه است.

    برای درمان دل درد و معالجه نفخ شکم و همچنین برای معالجه گلو درد به عنوان خلط آور از میوه های این گیاه می توان استفاده کرد. اسانس میوه انیسون خاصیت ضدباکتریایی دارد از این اسانس در صنایع داروسازی به عنوان طعم دهنده نیز استفاده می شود.

    زیستگاه گیاه انیسون

    این گیاه در آب و هوای گرم به خصوص جنوب مدیترانه، آفریقای شمالی، هند، ترکیه و قسمت هایی از آمریکای جنوبی کشت می شود. بعضی از محققین معتقدند که موطن این گیاه کشورهای شرق مدیترانه و خاور نزدیک می باشد. این گیاه در ایران در نواحی شمال غربی از جمله تبریز و جنوب عربی می روید.

    بیماری گیاه دارویی انیسون 

    ۱. بیماری باکتریایی

    بیماری گیاه دارویی انیسون ممکن است به عوامل بیماریزای باکتریایی آلوده شود که در این صورت خسارت به محصول وارد می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    عامل بیماری  Pseudomonas syringae و Xanthomonas heteroced می باشد.

     مبارزه: استفاده از روش های مناسب به زراعی نقش عمده ای در کاهش بیماری های باکتریایی دارد.

    ٢. لکه برگی

    عامل بیماری  .Ramiularia sp می باشد. لکه برگی از بیماری های قارچی این گیاه دارویی است.

    مبارزه: آبیاری و خاک نامناسب نقش عمده ای در گسترش این بیماری دارد.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

     
     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۳ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *