تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۱- پوسیدگی باکتریایی ساقه ذرت (Bacterial Stalk Rot)

    بیماری پوسیدگی باکتریایی ساقه ذرت با آنکه بیماری چندان متداولی نیست ولی تحت شرایطی می تواند خسارت قابل توجهی داشته باشد. اخیرا وجود این بیماری از منطقه دشت ناز ساری، همدان و فارس گزارش شده است .

    علایم بیماری

    علایم بیماری به صورت لهیدگی و پوسیدگی نرم ساقه و قهوه ای شدن ساقه، قاعده برگ ها و بلال، پژمردگی یا خشک شدن    قسمت های انتهایی یا تمام بوته، پیچ خوردگی و تیره شدن قسمت های انتهایی از ساقه و شکسته شدن و افتادن بوته ها در بسیاری از موارد دیده شده است. پیچیدگی ساقه از علایم بارز و تیپ این بیماری است (شکل ۱-۱).

    عامل بیماری

    عامل بیماری باکتری Peetobacterium chrysanthemil است که به ۲۰۰۵ ,.Dickeya zee Samson et al تغییر نام یافته است. این باکتری گرم منفی، متحرک و دارای بیش از ۴ تاژک محیطی است که روی محیط کشت آگار غذایی در ۲۸°C پرگنه های آن گرد و صاف و سفید مایل به خاکستری هستند.

    باکتری به صورت گندرو روی بقایای محصول در خاک زندگی می کند و ذرت را از طریق روزنه ها، عدسک ها و یا زخم های ساقه یا برگ آلوده می کند. عامل بیماری بیشتر در مناطق دارای باران های شدید، گسترش دارد و در مناطقی که آبیاری غرقابی یا بارانی انجام می شود شایع است و بیشتر دمای بالا ۳۰ – ۳۵ درجه به همراه چرخش کم هوا و باد را می طلبد.

    مدیریت بیماری

    استفاده از ارقام مقاوم، عملیات زراعی مناسب که منجر به غرقاب سازی گیاه و زخم کردن گیاه نشود نیز توصیه شده است.

    شکل ۱-۱ علایم بیماری پوسیدگی باکتریایی ساقه ذرت.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید
    ۲- بیماری لکه برگی باکتریایی ذرت (Bacterial Leaf Spot)

    بیماری لکه برگی باکتریایی ذرت اخیرا در مزارع ذرت در منطقه باجگاه شیراز مشاهده شده است .

    علایم بیماری

    علایم بیماری به صورت لکه های آجری رنگ روی برگ های ذرت ظاهر می شود. می تواند در شرایط مطلوب گسترش یابد. با له کردن قسمتی از برگ های آلوده در آب مقطر سترون و کشت روی محیط کشت ائوزین متیلن بلو (EMB) عامل بیماری جداسازی شده است.

    عامل بیماری

    عامل بیماری باکتری  indologenes . Pantoea stewartii subsp  گزارش شده است. این باکتری روی محیط کشت EMB گرم منفی، متحرک، اکسیداز منفی و بی هوازی اختیاری می باشد. پر گنه های آن پس از ۷۲ ساعت زرد رنگ می باشند.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *