تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳

بیماری زنگ قهوه ای جو Barley Leaf Rust

  • زنگ قهوه ای جو از مهم ترین زنگ های جو می باشد که بیشتر در مناطقی که محصول دیررس دارند، شیوع پیدا می کند.       این بیماری در استان های اصفهان، چهار محال و بختیاری و آذربایجان شرقی وجود دارد . در اطراف اصفهان هم روی جو خسارت وارد می کند.

    علایم و نشانه های بیماری

    آلودگی به بیماری زنگ قهوه ای جو معمولا در آخر فصل رشد ظاهر می شود، در ابتدا برگ های پایینی جو مورد حمله قرار       می گیرند و در شرایط گرم و مرطوب بیماری به برگ های بالایی نیز گسترش می یابد.

    اوریدیوم ها تخم مرغی، کوچک و به صورت هاگدانهای قهوه ای مایل به زرد، نامنظم و پراکنده روی هر دو سطح برگ ظاهر    می گردند و خوشه ها نیز آلوده می شوند. برگ های شدیدا آلوده زرد شده و مشاهده اوریدیوم ها با اشکال روبرو می شود. تلیوسپورها در هنگام رسیدگی گیاه تشکیل می شوند و تلیوم ها معمولا توسط اپیدرم پوشیده می شوند.

    اوریدیوم ها تخم مرغی، کوچک و به صورت هاگدان های قهوه ای مایل به زرد

    عامل بیماری

    عامل زنگ قهوه ای جو Puccinia hordei است که یک زنگ دگرسرایه و بلندچرخه است، که فقط اوردیوسپورها روی جوهای زمستانه تشکیل می شوند و منبع اصلی مایه اولیه بیماری، در جو هستند. اوردیوسپورها توسط باد منتشر شده و در بهار جو را آلوده می کنند. Ornithogalum umbellatum میزبان تناوبی زنگ جو در اروپا و اسرائیل است. میزبان تناوبی عموما در بسیاری مناطق وجود دارد ولی آلودگی ناشی از ایسیدیوم ها تنها از قسمتهایی از آسیا و اطراف دریای مدیترانه گزارش شده است. گسترش بیماری در دمای ۲۲-۱۵ درجه سانتی گراد صورت می گیرد و این در صورتی است که رطوبت عامل محدود کننده نباشد .

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    وقوع و اهمیت

    زنگ قهوه ای جو احتمالاً بیشتر از زنگ زرد است. زنگ قهوه ای توزیع جهانی است. این بیماری بندرت از ۳٪ سطح برگ آسیب دیده فراتر می رود .اما در گیاهان زراعی که خسارت عملکرد ۳۰٪ گزارش شده است. همه گیری های شدید بیماری می تواند رخ دهد. از آنجا که زنگ قهوه ای به طور کلی یک بیماری “درجه حرارت بالاتر” نسبت به زنگ زرد است. معمولاً در اواخر فصل اتفاق می افتد و اغلب در برگ پرچم غلات مشاهده می شود. این اهمیت آن را با توجه به از دست دادن عملکرد افزایش می دهد.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *