تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
  • پرورش قارچ دکمه ای

    پرورش قارچ دکمه ای ۶۰۰ سال بعد از میلاد وارد زندگی انسان ها گردید. نام قارچ دکمه ای Agaricus brunnesecens از فرم ظاهری قارچ گرفته شده است این شکل ناپایدار بوده و در مرحله بلوغ به حالت چتری در می آید. اندام باردهی قارچ ماشروم نامیده می شود و دارای یک ساقه است که کلاهک پهن و چتری شکل به نام پیلوس را نگه می دارد. در سطح زیرین کلاهک، تیغه های متعددی وجود دارد. پرده غشایی از انتهای کلاهک به پایه وصل می شود قسمتی از این غشا که پس از پاره شدن اطراف ساقه را فرا می‌گیرد، حلقه یا آنالوس نامیده می‌شود. گونه ی Agaricus brunnesecens قهوه ای و گونه ی Agaricus bisporus سفید می باشد.

    مراحل پرورش قارچ دکمه ای

    1. تهیه کمپوست
    2. مرحله‌ی ریسه دوانی در کمپوست
    3. ریسه دوانی در خاک‌ پوششی
    4. هوادهی
    5. باردهی
    6. برداشت

    پرورش قارچ دکمه ای۱

    قارچ دکمه ای

    ۱- کمپوست قارچ دکمه ای

    تولید کمپوست به دلیل ایجاد بوی نامطبوع و انجام فرمول های خاص و دور بودن محل تولید، توصیه نمی شود. کمپوست بلوکی بهتر از کیسه ای است. قطر کیسه های کمپوست بیشتر از ارتفاع آن است. برای حفظ رطوبت در هفته اول سطح آنها را با روزنامه می پوشانند.

    ۲- ریسه دوانی در کمپوست 

    ریشه دوانی یعنی تولید میسلیوم قارچ و توسعه آن درون کمپوست می باشد. مرحله ریسه دوانی را اسپان ران نیز می نامند. این مرحله ۱۴ – ۱۷ روز طول می‌کشد.

    ۳- ریسه دوانی در خاک پوششی

    با رشد بذر قارچ در کمپوست، شبکه میسلیومی سفید رنگی در سطح بستر تشکیل می شود به تدریج به صورت یک پوشش یکنواخت سفید درمی آید. در این هنگام باید سطح بستر با خاک قارچ پوشانده شود که به این عمل لایه کشی گفته می شود و به خاک پوششی روکش بستر گفته می شود. خاک پوششی موجب یک تغییر متابولیسمی بر روی میسلیوم  شده و منجر به تشکیل اندام باردهی می شود.

    شرایط خاک 

    رطوبت در زمان خاک دهی باید بین ۷۶ % تا ۶۸% و ۲ % نیتروژن باشد. PH مناسب ۶/۸ تا ۷/۵ است. خاک فشرده، سنگین و چسبنده نباید باشد و باید ظرفیت نگهداری آب بالایی داشته باشد.

    ۴– هوادهی قارچ 

    از رشد رویشی میسلیوم جلوگیری می کنیم تا قارچ برای تولید اندام باردهی( فاز زایشی) تحریک شود. بنابراین نایلون روی خاک را برداشته و هوادهی می کنیم.

    ۵- باردهی

    پس از آنکه سطح خاک پوششی با شبکه میسلیوم پوشانده شد حرارت داخل سالن را کاهش می دهند و عمل تهویه با هوای آزاد صورت می گیرد. در این مرحله نشانه های اولیه تشکیل اندام های باردهی با تشکیل میسلیوم های ضخیم دیده می شود.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    ۶- برداشت 

    برای به ثمر رسیدن  قارچ ۲ ماه زمان لازم است. دوره برداشت قارچ‌ها ۷ تا ۱۰ روزه است. بازده بعد از پایان دوره پرورش ۲۰ الی ۲۵% خواهد بود. در هر متر مربع سالن تولید قارچ در سال می‌توان ۱۲۰ – ۴۰ کیلوگرم قارچ برداشت کرد. بعد از پایان دوره برداشت باید سالن ضدعفونی شود تا از هرگونه میکروب و آلودگی پاک شود تا احتمال آلوده‌شدن و بروز بیماری در دوره کشت بعدی کاهش‌ یابد.

    کنترل و پیشگیری از آفات و بیماری‌های قارچ دکمه‌ای

    ۱-    ضد عفونی سالن‌های کشت پس از برداشت تا دوره کشت بعدی با بخار ۷۰ – ۷۲ درجه سانتی‌گراد به مدت ۱۲ ساعت
    ۲-    نصب توری‌های بسیار ریز
    ۳-    ضد عفونی کف سالن و راهروهای منتهی به سالن کشت با فرمالین ۲ درصد
    ۴-    جمع‌آوری قارچ‌ های آلوده به‌ منظور جلوگیری از انتشار اسپور های آلوده
    ۵–    تعبیه کف‌ پوش‌های آغشته به مواد ضدعفونی‌کننده در طول مسیر رفت‌ و آمد کارگران

    منبع :

    پرورش قارچ دکمه ای، مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، نویسنده فرهاد صحرانورد،

    ۱۳۹۴

    پرورش قارچ خوراکی (قارچ دکمه ای – قارچ صدفی – قارچ چینی)، ناشر علوم معروف، ۱۳۹۲

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *