تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
شاهدانه-گیاه-دارویی

شاهدانه یک گیاه دارویی است

  • شاهدانه یک گیاه دارویی است

    شاهدانه یک گیاه دارویی است. در این مطلب با خواص و بیماری های گیاه دارویی شاهدانه آشنا می شویم.

    گیاه شناسی شاهدانه

     

    گیاه دارویی شاهدانه Hemp با نام علمی Cannabis sativa یکی از گیاهان دارویی دو پایه مهم خانواده Cannabinaceae است. برگ های شاهدانه به حالت پنجه ای، مضرس و دارای برگچه های متعدد و مستقل می باشد. سطح برگ ها بیشتر از کرک های معمولی تا غده های پوشیده شده است. ساقه شاهدانه ابتدا نرم و در پایان رشد، چوبی می شود. ساقه مستقیم، محکم و سطح آن از کرک های فراوانی پوشیده شده است. شاهدانه گیاهی است دو پایه که گل های نر و ماده بر روی دو گیاه جدا از هم قرار دارند. گل های نر دارای رنگ سبز مایل به سفید و گل های ماده سبز رنگ می باشند. شاهدانه دارای ریشه اصلی فری با انشعابات فراوان است. گیاهان نر در مقایسه با گیاهان ماده عمر کوتاه تری داشته و ریشه های ضعیف تری تولید می کنند. از نظر گیاه شناسی میوه شاهدانه فندقه کوچکی است. 

     خواص گیاه دارویی شاهدانه 

    قسمت مورد استفاده این گیاه از نظر درمانی و رزین و سرشاخه های گلدار آن است. در صنایع داروسازی کاربرد فراوان دارد. در دوران رامسس سوم از شاهدانه برای درمان ناراحتی های چشم استفاده می شده است درست همان طور که امروزه آن را برای درمان آب سیاه به کار می برند. در هند گیاه شاهدانه مقدس و برطرف کننده اسهال، خلط آور، اشتها آور، تقویت کننده هوش و شادی بخش می باشد.

    زیستگاه گیاه دارویی شاهدانه

    منشأ اولیه این گیاه در نقاط آسیای مرکزی، هندوستان، ترکیه، ایران، لبنان و شوروی سابق بوده است. ولی امروزه به علت توسعه ای که از نظر پراکندگی پیدا کرده در غالب نواحی گرم و معتدل تحت نظر دولت ها کشت و پرورش می یابد. کشورهای هندوستان، لبنان، ایران، چین، مکزیک، آفریقای جنوبی و مرکزی تولید کنندگان اصلی این گیاه هستند. با توجه به اینکه این گیاه جزء گیاهان خلسه آور محسوب می شود کشت و برداشت آن در ایران زیر نظر دولت انجام می شود. این گیاه هم به صورت خودرو و هم به صورت زراعی در بسیاری از نقاط کشور کشت می شود.

    زیستگاه شاهدانه 

    بیماری های گیاه دارویی شاهدانه 

    ۱. مرگ گیاهچه

    علائم بیماری: قارچ عامل این بیماری در خاک های مرطوب، بذرها و گیاهچه ها را مورد حمله قرار می دهد و باعث مرگ گیاهچه می شود. این بیماری به بافت های بالای ریشه نیز حمله نموده و باعث از بین رفتن کامل گیاه می شود.

    عامل بیماری: Fythium debaryanum است.

    ۲. پوسیدگی سفید

    علایم بیماری علائم بیماری به این صورت است که در ابتدا پایین ساقه زرد مایل به قهوه ای شده سپس برگ ها زرد و ریزش کرده و گیاه خشک می شود

    عامل بیماری : Selerotinia sclerotiorum  می باشد.

    قارچ عامل این بیماری در سال های پرباران و در زمین های مرطوبه شایع می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    مبارزه: زهکشی زمین های مرطوب و عدم کاشت گیاه در خاک هایی با سطح بالای آب های زیرزمینی باعث کاهش خسارت این بیماری می شود.

    ٣. لکه برگی

    علائم بیماری: برگ های گیاهان آلوده دارای لکه های فراوان شده و در نهایت از بین می روند. این بیماری قارچی مخصوص مناطق مرطوب است.

    عامل بیماری: Botrytis cinerea

    مبارزه: استفاده از ارقام مقاوم، رعایت تناوب زراعی و عملیات بهسازی زمین در کاهش خسارت مؤثر است.

    ۴. زنگ

    علائم بیماری در هر دو طرف برگ لکه های تاولی به رنگ بنفش ظاهر می شود که از آنها اسپورهای زرد رنگی خارج می شود.

    عامل بیماری: Melampsora cannabina

    مبارزه: استفاده از قارچ کش مناسب

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

     
     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *