تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
مراحل رشد پنبه

دستورالعمل جامع آبیاری گیاه پنبه

  • آبیاری گیاه پنبه

    رطوبت زیاد و حاصلخیز خاک باعث رشد رویشی پنبه می شود. تنش خشکی باعث تحریک گل دهی در آن می شود. آبیاری پنبه باید طوری تنظیم گردد که بین سطح برگ رشد رویشی) و تولید غوزه (رشد زایشی) توازن مناسبی وجود داشته باشد، یعنی ضمن اینکه رشد رویشی را محدود می کند اثر سوء بر روی عملکرد نداشته باشد. (دستورالعمل جامع آبیاری گیاه پنبه)

    معمولا بعد از آبیاری مشاهده می گردد ریزش زیاد غوزه به وجود می آید، زیرا معمولا آبیاری مزرعه وقتی انجام می شود که علائم تنش را روی گیاه مشاهده می کنیم و در این هنگام غوزه ها در حال ریزش می باشند. اما بعد از آبیاری رژیم رطوبتی برای گیاه مساعد می شود. لذا تشکیل غوزه زیاد شده و چون یک سری مکانیسم های خود نظمی در پنبه جهت تنظیم تعداد غوزه روی بوته وجود دارد (مکانیسم های هورمونی) تعداد دیگری از غوزه ها جهت ایجاد تعادل ریزش می نمایند. در اثر تنش خشکی درصد الیاف افزایش می باید که این ناشی از کاهش تعداد بذر در پنبه یا کوچک شدن بذرها است.

    • زمان آخرین آبیاری پنبه:

    زمان آخرین آبیاری تأثیر مهمی بر روی زمان رسیدن غوزه ها دارد. هرچه آخرین آبیاری زودتر قطع گردد رسیدن کمتر به تأخیر می افتد. همچنین رطوبت بیش از اندازه باعث کاهش کیفیت الیاف می شود. چون در صد الیافی که نمی رسند بیشتر می شود. به طور کلی مصرف آب توسط پنبه در طی رشد حدود ۶۰۰۰ تا ۹۰۰۰۰ متر مکعب در هر هکتار است.

    • تعداد مراحل آبیاری مورد نیاز پنبه:

    البته تعداد مراحل آبیاری مورد نیاز پنبه در نقاط مختلف جهان متفاوت است، مثلا در مصر سالانه ۱۸-۱۷ بار آبیاری مورد نیاز بوده که مقدار آبیاری در هر مرتبه ۱۰۰ میلی متر می باشد. در سودان هر ۱۲ روز ۱۱۰ میلی متر آب در هکتار به مزرعه پنبه داده می شود و در کالیفرینا علاوه بر آبی که قبل از کاشت به زمین می دهند شش بار آبیاری هم صورت می گیرد.

    در مواردی که آب عامل محدود کننده رشد گیاه است هدف اصلی تولید حداکثر محصول نیست بلکه هدف حداکثر بهره برداری از آب موجود است که می تواند از طریق کاهش تأمین آب در مواقع غیربحرانی و حفظ رطوبت برای مراحل بحرانی (حداکثر نیاز) صورت گیرد. به طور معمول مزرعه پنبه را هر ۷ تا ۱۰ روز یک بار آبیاری می کنند.

    در رابطه با آبیاری پنبه سه مرحله مجزا وجود دارد عبارت اند از:

    ۱- مرحله کاشت تا گل دهی:

    پنبه را معمولا به صورت هیرم می کارند. اگر رطوبت در موقع کاشت به اندازه کافی باشد ممکن است تا شروع گل دهی احتیاج به آبیاری نباشد. اما معمولا پس از کاشت جهت تسریع در جوانه زنی آبیاری سبک انجام می شود و آبیاری های بعدی هنگامی صورت می گیرد که در عمق ۵۰ سانتی متری خاک ۶۰ – ۵۰ درصد آب زراعی خاک به مصرف گیاه رسیده باشد.

    ۲- مرحله گل دهی تا مرحله رسیدن غوزه ها:

    حساس ترین مرحله گیاه به تنش خشکی سه هفته اول پس از ظاهر شدن اولین گل ها است. در این هنگام وقتی ۵۰-۳۰ درصد آب قابل استفاده به مصرف رسید آبیاری صورت می گیرد.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید
    ۳- مرحله شروع مجدد رشد رویشی و تولید غوزه:

    چنانچه از مزرعه پنبه دو چین برداشت کنیم پس از چین اول آبیاری صورت می گیرد. اگر چین سومی در کار باشد پس از چین دوم آبیاری انجام می شود. معمولا از کاشت تا گل دهی گیاه دور آبیاری ۱۵ روزه و بعد از گل دهی تا تشکیل غوزه هر ۱۰ روز یک بار می باشد. یکی از خصوصیات پنبه این است که وقتی تأمین آب برای آن در حد بحرانی و کمتر از نیاز گیاه باشد گل های آن بهتر به چشم می خورند به این پدیده اثر باغی می گویند. معمولا قطعاتی از مزرعه که به رنگ سبز تیره در آمده اند نشان دهنده وقوع تنش خشکی اند.

    نکته:

    بهترین روش آبیاری این گیاه روش نشتی است. آبیاری بارانی مانع باروری گل ها و باعث ریزش غوزه می شود. هنگامی که ارتفاع پنبه به ۱۵-۱۰ سانتی متر رسید، عملیات سله شکنی پس از هر آبیاری صورت می گیرد.

    (دستورالعمل جامع آبیاری گیاه پنبه)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *