تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳

ذرت سومین غله مهم جهان

  • ذرت (.Zea mays L) گیاهی است علوفه ای و دانه ای از تیره گندمیان و پس از گندم و برنج سومین غله مهم جهان است. ذرت در درجه اول برای تولید دانه و سپس برای تولید علوفه و ماده خام تولیدات صنعتی کشت می شود. این گیاه نقش بسیار مهمی در زندگی مردم، آداب و رسوم مذهبی و تاریخ مردم در آمریکای جنوبی، مرکزی و شمالی داشته است. دانه ذرت از نظر تامین انرژی بی نظیر است و به مصرف انسان و دام می رسد.

    ذرت به دلیل دارا بودن تعداد زیاد ارقام با دوره رسیدگی متفاوت می تواند در محدوده وسیعی از شرایط محیطی رشد کند. این گیاه عموما در مناطق گرم تر نواحی معتدل و مرطوب رشد می کند. در بسیاری کشورها، ذرت بیش از سایر غلات توسعه یافته است و عملکرد دانه آن نیز از سایر غلات بیشتر است. گزارش آماری مرکز آمار ایران، آمار ویژه ای برای ذرت ندارد و به عنوان سایر غلات، ذرت را با ارزن و چاودار محسوب نموده اند، از این رو آمار دقیق از سطح زیر کشت آن در ایران در دست نیست.

    موارد مصرف


    نزدیک به ۲۰ تا ۲۵٪ از تولیدات جهانی ذرت به صورت مستقیم در شکل های مختلف (آرد ذرت، شیرینی، کنسرو) در تغذیه انسان و ۶۰ تا ۷۵٪ آن به صورت های مختلف مانند دانه، خمیر، پودر و سیلو به مصرف خوراک دام می رسد. در صنعت حدود ۵٪ آن در کارخانجات نشاسته سازی از ذرت، نشاسته، خوراک دام، شربت قند و روغن استخراج می شود. در صنایع تخمیری از ذرت تخمیر شده الکل و از جوانه ذرت روغن به دست می آید.

    از ساقه های ذرت در صنعت کاغذ سازی و مقواسازی و از چوب بلال آن در تهیه اسید استیک، قطران زغال و فورفورال که در صنایع رنگ و لاستیک سازی به کار می رود، استفاده می گردد.

    میزان کشت گندم در کشور


    در سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ سطح ذرت دانه ای کشور حدود ۲۰۰ هزار هکتار برآورد شده که معادل۴ / ۲ درصد از کل سطح محصولات زراعی و ۳ / ۳ درصد از کل سطح برداشت غلات می باشد .

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    که سهم اراضی ای حدود ۱۰۰ درصال و فقط ۱۵ هکتار به صورت کشت دیم می باشد. است خوزستان با سهم ۳۳/۷ درصد از کل سطح برداشت ذرت دانه ای بیشترین سطح این محصول رادار می باشد. استان های فارس با سهم ۱۵/۲ درصد ، کرمانشاه با سهم ۱۳/۴ درصد، جنوب استان کرمان با سهم ۶ / ۶ درصد و کرمان با سهم ۶/۴ درصد به ترتیب، مقام های دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. پنج استان مزبور جمع ۷۵/۳ درصد سهم از برداشت اراضی ذرت دانه ای در کشور را در هستند. میزان تولید ذرت دانه ای در کشور حدود ۱/۸۵ میلیون تن برآورد شده که معادل ۷/۲ درصد از کل میزان تولید محصولات زراعی و ۱۱/۳ درصد از کل میزان تولید غلات می باشد.

    بیشترین میزان تولید ذرت دانه ای کشور با ۳۸/۴ درصد به استان خوزستان تعلق دارد . استان های فارس با سهم ۱۷/۲ درصد، کرمانشاه با سهم۱۲/۶ درصد، کرمان با سهم ۵/۷ درصد و جنوب استان کرمان با سهم ۵/۷ درصد در تولید ذرت دانه ای کشور به ترتیب رتبه های دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند . پنج استان مزبور جمعا ۷۵/۹ درصد از تولید ذرت دانه ای کشور را دارا هستند. عملکرد ذرت دانه ای کشور در اراضی آبی ۶۳۸۶ کیلوگرم در هکتار می باشد. استان قزوین با عملکرد ۸/ ۸۶۱۲۸ کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد ذرت دانه ای آبی و استان خراسان جنوبی با عملکرد ۱۲۲۳/۲ کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد ذرت دانه ای آبی را در کشور دارا هستند .

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *