تاریخ :۳۱ فروردین ۱۴۰۳
ویژگی الیاف پنبه

الیاف پنبه و انواع آن

  • الیاف پنبه:

    الیاف پنبه در داخل میوه یا کپسول قرار دارند و از توسعه سلول های اپیدرم تخمدان به وجود می آیند. اینها تک سلولی اند و حدود ۱۶ ساعت قبل از باز شدن گل ها، ابتدا در وسط شالاز Chalaz (بن گل) چند سلول اپیدرم بزرگ و تبدیل به سلول هایی گردیده که تار پنبه (الیاف) را به وجود می آورند.

    عموما الیافی که در طول ۲ تا ۳ روز اول تشکیل می شوند تبدیل به الیاف طویل (محلوج) شده در حالیکه آنهایی که بعدا تشکیل می گردند، تبدیل به کرک های کوتاه می گردند.

    نحوه رشد الیاف پنبه:

    نحوه رشد الیاف پنبه

    رشد الیاف پنبه طولی است و به شکل مارپیچ تا پنج روز به رشد خود ادامه می دهند. سپس رشد آنها کم شده و طول اصلی آنها در مدت ۲۰ روز تکمیل شده و بعد شروع به ضخیم شدن می نمایند این عمل پس از ۵۰-۴۵ روز تکمیل می گردد. پس از کامل شدن Lint است که Linter به وجود می آید. الیاف پنبه حدود ۳۰-۴۰ درصد از کل وش را تشکیل می دهد.

    کیل پنبه:

    نسبت الیاف به وش را کیل پنبه هم می گویند که معمولا حدود ۵۰-۳۰ درصد است. امروزه مهمترین گونه های کشت شده در دنیا مربوط به G. hirsutum می باشند.

    تشکیل الیاف در دو مرحله انجام می شود:

    در مرحله اول که حدود ۲۵ روز طول می کشد الیاف طویل می شوند و در مرحله دوم که معمولا تا رشد کامل غوزه ها ادامه پیدا می کند. قطر الیاف به دلیل تشکیل سلولز در سطح داخلی دیواره آنها زیاد می گردد. به این ترتیب الیاف حداکثر استحکام را حدود ۴۵ روز پس از تلقیح کسب می کنند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    از ویژگی های پنبه های دنیای جدید این است که هیرسوتوم ها دارای الیاف بلندتر، غوزه کوچکتر، عملکرد کمتر و کیفیت بالاتر است اما پنبه G.barbadense دارای غوزه های بزرگ، عملکرد بیشتر و الیاف با طول متوسط می باشد.

    انواع الیاف پنبه:

    انواع الیاف پنبه

    ۱- سلول های فیبری طویل یا Lint که کرمی (کمرنگ) تا سفید رنگ و به طول ۲-۵ سانتی متر هستند که به الیاف پنبه هم معروف می باشند.
    ۲-  سلول های فیبری کوتاه خاکستری رنگ که به Fuzz یا Linter هم مشهورند. این فیبرها از سلول های اپیدرم تخمک به وجود می آیند و به طول چند میلی متر می باشند.

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *