تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
بوته میری یا مرگ گیاهچه

بوته میری یا مرگ گیاهچه

  • بوته میری یا مرگ گیاهچه

    در ارتباط با بیماری بوته میری یا مرگ گیاهچه باید دانست که عامل این بیماری قارچ Fusarium oxysporum است. این بیماری در زمین‌هایی که دچار کمبود پتاسیم هستند و نیز خاک‌هایی که بافت شنی و سبک دارند، بیشتر شیوع دارد. و از طریق زخم‌های ریشه وارد گیاه می‌گردد. از علائم این بیماری پژمردگی است. و هنگامی در مزرعه شیوع می‌یابد که ارتفاع بوته‌ها ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر باشد. در این زمان چنانچه ساقه را قطع کنیم قسمت‌های سیاه مشاهده می‌شود. حتی ممکن است بتوان این قسمت‌های سیاه را در ریشه هم دید.

    نهال‌هایی که با این بیماری آلوده می‌شوند، به ندرت زنده می‌مانند. هنگامی که گیاهان دارای برگ‌های بالغ و سیستم ریشه‌ای توسعه‌یافته هستند، بهتر می‌توانند به طور طبیعی در برابر قارچ یا کپک‌هایی که باعث رطوبت می‌شوند، مقاومت کنند. یک دوره حیاتی رشد بین کاشت و بلوغ وجود دارد که باید مراقبت‌های ویژه‌ای برای محافظت از نهال‌های حساس انجام شود. برگ‌های جوان، ریشه و ساقه نهال‌های تازه روییده بسیار حساس به عفونت هستند. تحت شرایط محیطی خاص، بیماری بوته میری می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه یا پوسیدگی طوقه در گیاهان بالغ شود.

    بیماری بوته میری

    بیماری بوته میری

    عامل بیماری بوته میری یا مرگ گیاهچه

    قارچ. Rhizoctonia spp. و. Fusarium spp، همراه با کپک آبی. Pythium spp. شایع‌ترین عوامل بیماری‌زا هستند که مسئول بیماری بوته میری یا مرگ گیاهچه هستند. علت پژمردگی، مربوط به ترشحات سمی قارچ است که وارد آوندها شده است. بوته‌های مبتلا به صورت تک تک در مزرعه ظاهر می‌شوند. اندازه آن‌ها کوتاه و برگ‌ها و غوزه‌های این بوته‌ها کوچک اند. برگ‌ها زرد متمایل به قهوه‌ای هستند و به تدریج از پایین گیاه شروع به ریزش می‌کنند، به طوریکه ساقه عریان می‌شود.

    ارقام حساس دچار پژمردگى مى­ شوند و بوته خیلى زود از بین مى ­رود. عامل بیمارى توسط آب، ماشین آلات و بذر آلوده انتشار می‌یابد. این بیماری در اکثر نواحی پنبه خیز کشور شیوع دارد و خسارت آن از طریق تنک شدن مزرعه، کوچک ماندن غوزه‌ها و بوته‌ها و کاهش کیفیت الیاف پنبه ظاهر می‌گردد.

    مرگ گیاهچه

    مرگ گیاهچه

    عوامل ایجاد بیماری بوته میری

    ۱- عوامل بیماری‌زا می‌توانند به روش‌های مختلفی نهال را آلوده کنند. گلدان ها، ابزارها و محیط کاشت که در فصول گذشته استفاده شده‌اند و به درستی تمیز نشده اند، می‌توانند عامل بیماری‌زا باشند.
    ۲- اسپورهای. Fusarium spp می‌تواند توسط حشرات حمل شود یا در آب آبیاری پاشیده حرکت کند. Pythium spp اغلب روی دست‌های کثیف، ابزارهای آلوده یا توسط انتهای شلنگ‌هایی که با کثیفی و زباله‌ها در تماس بوده اند، وارد می‌شود. پس از ورود به سینی نهال، عوامل بیماری‌زا به راحتی با رشد از طریق محیط گلدان یا در آب آبیاری مشترک از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می‌شوند.

    ۳- خاک باغ اغلب حاوی مقادیر کمی از عوامل بیماریزا است. اگر از خاک باغچه برای پر کردن سینی‌های نهال استفاده می‌کنید، می‌توانید عوامل بیماری‌زا را که باعث بیماری می‌شوند، را در بهترین شرایط برای بذر وارد کنید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۴- بذرهایی که مستقیماً در باغ کاشته می‌شوند، نیز می‌توانند از بیماری بوته میری رنج ببرند. بیماری به ویژه زمانی که بذرها در خاک‌هایی که برای جوانه زنی بهینه خیلی خنک هستند، کاشته می‌شوند یا زمانی که هوا پس از کاشت خنک و مرطوب می‌شود و در نتیجه جوانه زنی و رشد کند می‌شود، شدیدتر می‌شود.

    ۵- عوامل بیماری‌زا در شرایط مرطوب و خنک رشد می‌کنند. هر شرایطی که رشد گیاه را کند کند، باعث افزایش رطوبت می‌شود. نور کم، آبیاری بیش از حد، نمک زیاد ناشی از کوددهی بیش از حد و دمای سرد خاک، همگی با افزایش بیماری مرگ گیاهچه مرتبط هستند.

    منبع: www.extension.umn.edu

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    یک نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *