تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
بیماری-دارویی-تاتوره

بیماری گیاه دارویی تاتوره

  • بیماری گیاه دارویی تاتوره

    ۱. لکه برگی گیاه دارویی تاتوره

    بیماری لکه برگی گیاه دارویی تاتوره Datura از برگ های گیاهانD. metel ،D. stramonium و D. innoxia جداسازی شده است. دیده شده که این بیماری به تعداد زیادی از مزارع تاتوره خسارت وارد می کند.

    علائم بیماری

    آلودگی باعث برگ ریزی شدید و کاهش قابل توجه محصول می شود. به طور ویژه لکه هایی به رنگ قهوه ای تیره به شکل گرد یا کمی نامنظم ایجاد می کنند که در ادامه به یکدیگر پیوسته و نواحی نکروتیک بزرگ تشکیل می شود.

    عامل بیماری

    .Alternaria tenuissima (Fr) Wiltshire است و کنیدیوفورها ساده، به طور متوسط زنجیره کنیدی از ۵ تا ۱۰ کنیدی یا بیشتر تشکیل شده است؛ تعداد زیادی از آنها بلند و باریک هستند. زنجیره آغازین ممکن است ساده باقی بماند اما معمولا تولید یک یا تعدادی انشعاب جانبی از کنیدی های جدید می کنند. کنیدی ها به صورت زنجیره به دنبال هم قرار می گیرند.

    بیماری گیاه دارویی تاتوره1

    لکه برگی تاتوره

    ۲.سوختگی برگ گیاه دارویی تاتوره

    در مزارع آزمایشی و تجاری دیده شده که گونه D. innoxia از بیماری سوختگی برگ خسارت می بینند.

    علائم بیماری

    علائم اولیه بیماری بر روی برگ به صورت لکه های آب سوخته به شکل گرد ظاهر می شود در مراحل بعد لکه ها به یکدیگر پیوسته و به رنگ زرد کمرنگ و در ادامه به قهوه ای روشن تغییر می کنند در نهایت منجر به مرگ بافت های آلوده می شود. حلقه های متحدالمرکزی بر روی بافت مرده لکه های مسن ظاهر می شود. در مرحله پیشرفته بیماری، یک لکه منفرد بر روی برگ باعث پیچیدگی تمام برگ می شود پژمردگی تمام شاخه وقتی اتفاق می افتد که ۲ یا ۳ برگ یک شاخه آلوده شوند. برگ های شاخه آلوده پیچیده و به دنبال آن مرگ و ریزش برگ های گیاهان بیمار اتفاق می افتد. برگ های مسن تر نسبت به برگ های جوان به بیماری حساس تر هستند.

    عامل بیماری

    Alternaria alternata (Fr) Keissler است. کنیدی ها بر روی کنیدیوفورها به صورت زنجیری تشکیل می شوند و به رنگ قهوه ای تیره هستند. بعد از چند روز نگهداری در لاکتیک اسید مایل به زرد کمرنگ تا قهوه ای طلایی می شوند. در هنگام بلوغ، تزیین دیواره کنیدی ها به صورت نقطه های متراکم، دانه دانه تا زگیل های بر آمده به شکل های مختلف است.
    گزارش شده عامل بیماری تولید مواد سمی می کند. دیده شده که توکسین مسئول کلروز و زردی در برگ های آلوده می باشد. توکسین جداسازی شده به عنوان اسید تنورونیک شناسایی شده است. توکسین بر روی برخی از گیاهان فعالیت گیاه سوزی شدیدی ایجاد می کند. گزارش شده که توکسین باعث کاهش میزان کلروفیل و پروتئین برگ های آلوده می شود این فعالیت منجر به کلروز و نکروز برگ های آلوده می شود.

    مبارزه

    سمپاشی با قارچ کش های دی تیوکاربامات از قبیل دیتان ۷۸-Z یا دیتان ۴۵-M در کنترل بیماری سودمند خواهد بود.

    بیماری گیاه دارویی تاتوره2

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    سوختگی برگ تاتوره

    ٣. سوختگی برگ و پوسیدگی میوه

    گونه های D. metel و D. stramonium به این بیماری آلوده می شوند. در فلسطین اشغالی سوختگی برگ و سوختگی غلاف از
    D. metel گزارش شده است. در هند بیماری مشابهی از گونه D. stramonium گزارش شده است.

    علائم بیماری

    علائم بر روی برگ های تاتوره ابتدا به صورت لکه های نکروتیک ظاهر می شود. آلودگی به میوه ها نیز گسترش یافته و منجر به سوختگی و پوسیدگی میوه می شود. در بیشتر بذرهای آلوده میسلیوم به زیر پوسته بذر نفوذ می کند.

    عامل بیماری

    .Alternaria crassa (Sacc) Rands کنیدیوفورها به صورت انفرادی یا گروهی ایجاد می شوند، مستقیم یا خمش پذیر، بعضی مواقع خمیده، دیواره دار، بی رنگ یا قهوه ای کمرنگ به طول بیش از ۹۰ میکرومتر، ضخامت ۷ تا ۱۰ میکرومتر و دارای یک یا چندین جای زخم هستند. معمولا کنیدی ها منفرد، گاهی در زنجیره های کوچک، به شکل گرز واژگون، دارای نوکی، قهوه ای کمرنگ، صاف و دارای چندین دیواره طولی هستند.
    گزارش شده که قارچ عامل بیماری در آزمایشگاه تولید مواد گیاه سوزی می کند. مواد جداسازی شده گونه به عنوان اسید تنوازونیک شناسایی شده اند. اسید تنوازونیک بر روی برگ های D. stramonium ایجاد نکروز ویژه می کند.

    مبارزه

    کنترل خوب قارچ عامل بیماری به وسیله ضد عفونی با محلول تیرام حاصل می شود. ضد عفونی بذر با گرد جیوه در کنترل قارچ عامل بیماری تاثیر نداشته است.

    ادامه بیماری ها را و خواص گیاه دارویی تاتوره در صفحه ای دیگر آمده به آنجا مراجعه کنید.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *