تاریخ :۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
عوامل موثر بر گلدهی درختان میوه

عوامل موثر بر گلدهی درختان میوه

  • معرفی درختان میوه:

    معرفی درختان میوه

    تمام درختانی که گیاهان گلدار هستند میوه تولید می کنند و تخمدان های رسیده گل آنها حاوی یک یا چند دانه هستند. در کاربرد باغبانی، اصطلاح “درخت میوه” محدود به اصطلاحاتی است که برای غذای انسان، میوه فراهم می کنند.

    به مطالعه علمی و پرورش میوه ها pomology گفته می شود که میوه ها را بر اساس ریخت شناسی و آناتومی گیاه به گروه هایی تقسیم می کند. برخی از این گروه ها میوه های درختان میوه، شامل سیب و گلابی و میوه های سنگی هستند که شامل هلو، شلیل ، بادام، زردآلو، آلو و گیلاس هستند.

    درختان میوه به اشکال گوناگونی پرورش می یابند. فرم یا شکل درختان میوه را می توان با هرس و آموزش دستکاری کرد.
    شکل دادن و ارتقا یک فرم خاص درختی برای استقرار گیاه در یک شرایط خاص تحت شرایط خاص محیطی، افزایش عملکرد میوه و افزایش کیفیت میوه انجام می شود. به عنوان مثال، هرس درخت به شکل هرمی، باعث می شود که درختان نزدیک به یکدیگر کاشته شوند. فرم کاسه ای یا فنجانی درختان میوه به نور خورشید کمک می کند تا در کانوپی نفوذ کند، بنابراین باعث افزایش میوه می شود. درحالیکه برای درختان با ارتفاع کوتاه به جهت برداشت آسانتر می کند.

    عوامل موثر بر گلدهی درختان میوه

    ۱- شدت نور:

     هرچه شدت نور بیشتر باشد تولید جوانه گل افزایش می یابد.

    نکته مهم: شکل تاج درخت و میزان نفوذ نور در آن می باشد. به علت عدم رسیدن نور به قسمت های داخلی و مرکزی، میوه کافی تشکیل نمی شود، درنتیجه درختان دارای شاخ و برگ زیاد باید هرس شوند.

     ۲- هرس:

    در مورد هرس دقت زیادی باید کرد. در درختان جوان هرس باعث تشدید رشد رویشی و به تأخیرانداختن تشکیل جوانه های گل می شود. در درختان مسن به خاطر کاهش نقاط رشد، میزان رشد رویشی تشدید می گردد. اما هرس ریشه به علت کم حجم شدن ریشه ها مقدار کمتری آب و مواد غذایی در اختیار درخت قرارگرفته و گلدهی را تشدید می کند.

     ۳- ریزش برگ ها:

    به علت کاهش کربوهیدرات میزان گلدهی را کاهش میدهد.

      ۴- رطوبت :

    کاهش رطوبت در زمان گلدهی، افزایش گلدهی را در پی دارد. چون رشد رویشی کم شده و مواد غذایی در اختیار گل ها قرارداده می شود.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
     ۵- کود دادن:

     کودهای ازته و دامی گلدهی را به تأخیر می اندازد. در درختان بارور نیز کود ازته فراوان کاهش گلدهی را منجر می شود. البته در مورد درختانی که رشد رویشی کمی دارند، دادن کود ازته باعث افزایش تشکیل جوانه گل می شود. چون مقدار سطح فتوسنتز  و تولید کربوهیدرات افزایش می یابد.

     ۶- بازوبسته بودن شاخه ها:

    در شاخه های افقی افزایش گلدهی داریم (باعث افزایش کربوهیدرات می شود) و احتمالا باعث سنتز اتیلن نیز می گردد.

     ۷- پوست بری وحلقه برداری: (scorling and Ringing)

    پوست برداری باعث افزایش گلدهی شاخه ها و در درختان جوان باعث زودباردهی می شود. حلقه برداری در مورد به گل نشاندن درختان پرکننده و نیزجهت تسریع گلدهی نهال های جوان در برنامه اصلاح درختان استفاده می شود.

    •  نکته ۱ : حلقه برداری درشاخه های کوچک و درختان خیلی جوان که برگ های آنها دراثرعوامل مختلف ریزش کرده اثری در افزایش گلدهی ندارد.
    •  نکته ۲: در زمان حلقه برداری چند هفته قبل از تشکیل جوانه های گل در بهار می باشد و مکان آن تنه یا شاخه های اصلی است.
     ۸- نوع پایه:

     پایه های کوتاه وپایه هایی که از طریق تکثیرغیرجنسی تکثیرمی شوند، زودتربه گل می روند.

     ۹- فتوپریودیسم:

    عکس العمل گیاهان نسبت به تابش متوالی نور، فتوپریودیسم نام دارد. این عکس العمل به طول روز برای تشکیل جوانه گل مربوط به ماده رنگیزه ای به نام فیتوکروم می باشد.

     ۱۰- تنظیم کننده های رشد:

    هورمون هایی مثل آلار، اتفان، سیکوسیل و تری آیدوبنزوئیک اسید اثر هورمون های بازدارنده گلدهی را کاهش داده و گلدهی را تحریک می کنند.

    •  نکته ۱ : اسید تری آیدوبنزوئیک نه تنها افزایش گلدهی را منجر می شود، بلکه باعث افزایش زاویه بین تنه و شاخه نیز می شود. زمان استفاده از این هورمون ها قبل از تشکیل گل و به صورت محلول پاشی بر روی درختان می باشد.
    •  نکته ۲ : مواد تنک کننده میوه عبارتند از: سوین، اسید نفتالین استیک و دی نیترو. این مواد تنک کننده با کاهش میوه و در نتیجه کاهش اثر جیبرلین دانه باعث افزایش گلدهی در سال بعد می گردد.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *