تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کرم سیب

چگونه با کرم سیب مبارزه کنیم؟

زنبورهای پارازیتوِئید Trichogramma Evanescens

  • در دی مگ همه چیز را درباره ” چگونه با کرم سیب مبارزه کنیم؟” بخوانید:

    چگونه با کرم سیب مبارزه کنیم؟

     

    کرم سیب بانام علمی Cydia Pomonella از خانواده پروانه‌ها Lepidoptera از راسته Tortricidiae می‌باشد. جزء مهمترین آفات سیب است و خسارت اقتصادی زیادی را به باغات وارد می‌کند.

    شکل ظاهری کرم سیب:

    • دارای بال‌های خاکستری مایل به قهوه‌ای
    • نشانه‌ای که آن را از دیگر پروانه‌ها متمایز می‌کند قاعده‌ای در بال‌ها که لکه قهوه‌ای رنگی به شکل لوبیا می‌باشد
    • طول بدن و عرض بدن با بال‌های باز ۱۵_۲۲میلی متر
    • لارو‌ها با افزایش سنین رشدی به رنگ ارغوانی در می‌آید

    کرم سیب

    خسارت:

    در هر منطقه‌ای که درخت سیب کاشته شود فعال است و به غیر از سیب می‌تواند به هسته دارهایی مثل زرد آلو، گوجه، آلو، هلو و در دانه دارها، به، گلابی و حتی به گردو خسارت وارد کند. گاهی نزدیک به ۱۰۰٪ میزان خسارت گزارش شده و خسارات اقتصادی بسیار بالایی را وارد می‌کند.

    جالب است بدانید که چون کرم سیب اولین آفت سیب است، برنامه‌های کنترل شیمیایی را بر پایه‌ی کرم سیب برنامه ریزی می‌کنند.

    چگونه با کرم سیب مبارزه کنیم؟

    سیکل زندگی کرم سیب:

    • دارای ۲.۴ نسل در سال است، که بستگی به شرایط اقلیمی و محیطی آن منطقه دارد که تعداد نسل چقدر باشد.
    • در سرما با کاهش دما تعداد نسل کاهش می‌یابد که تا ۲ نسل در سال می‌رسد و در گرما با افزایش دما تعداد نسل افزایش می‌بابد که ۵ نسل در سال می‌رسد.
    • زمستان گذرانی بصورت لارو سن آخر در داخل پیله زیر پوست تنه درخت صورت می‌گیرد، که حالت دیاپوز اجباری هم لارو زمستان گذران دارد.
    • در فصل بهار لارو‌ها به شفیره و سپس حشره کامل خارج می‌شوند که بعد از جفتگیری، تخم ریزی می‌کنند.
    • تخم‌ها اول بصورت انفرادی و معمولا بر روی برگ‌ها در نسل اول می‌گذارند، زیرا میوه هنوز به عمل نیامده حشره تخم ریزی را بر روی برگ انجام می‌دهد. در نسل‌های بعدی تخم‌ها روی میوه قرار می‌دهند که لاروها از تخم‌ها خارج می‌شوند.
    سیکل زندگی کرم سیب

    چگونه با کرم سیب مبارزه کنیم؟

    لاروها

    لاروها به شکل پولک هستند (دارای فلس یا پولک مانند که از محتویات تخم محافظت می‌کنند) بعد از اینکه لارو‌ها از تخم‌ها خارج شدند و تغذیه‌شان را روی میوه انجام می‌دهند. حرکت به سمت میوه و با ایجاد سوراخی بر روی میوه وارد میوه می‌شوند و به سمت دانه‌های میوه می‌روند و در آنجا از محتویات دانه تغذیه می‌کنند و فضولاتشان را در داخل بافت میوه باقی میگذارند و باعث گندیدگی و لهیدگی میوه می‌شود.  گزارش شده است که لارو کرم سیب در چوبخواری فاقد دیاپوز اجباری و میوه‌خواری دارای دیاپوز اجباری می‌باشد.

    • لارو در زمان چوبخواری: روی سیب و گلابی انجام می‌گیرد و در اوایل فصل مشاهده می‌شود. برخی از لاروها تا آخر فصل این رفتار را ادامه می‌دهند.   پروانه‌های خارج شده از لاروهای زمستان گذران تخم‌های خود را در شکاف‌های تنه و شاخه‌ها می‌گذارند و لاروهای حاصل از آن‌ها شروع به چوبخواری می‌نماید. محل تغذیه، عمق پوست و ناحیه کامبیوم است. البته تعدادی از تخم‌ها در طول بهار روی میوه‌ها نیز گذاشته می‌شوند که لاروهای حاصل هیچگاه قادر به ادامه این شیوه زندگی نیستند.
    • لارو در زمان میوه خواری: بر روی گردو انجام می‌گیرد، میوه‌خواری از اوایل تابستان آغاز می‌شود. در این زمان تخم‌ها اغلب به صورت انفرادی بر روی میوه‌ها و یا شکاف تنه درخت گذاشته می‌شود. لاروها بیشتر از محل اتصال دم میوه به آن وارد می‌شوند، اگر خراش‌هایی در سطح میوه وجود داشته باشد از محل خراش‌ها نیز داخل می‌شوند. معمولا یک لارو چند میوه را مورد حمله قرار می‌دهد.
    زنبورهای پارازیتویید

    زنبورهای پارازیتوِئید  Trichogramma Evanescens

    کنترل :

    اولین سم‌پاشی در زمانی انجام می‌گیرد که اولین آلودگی شروع شده است.

    ۱- تله فرمونی_فلش سبز:

    فرمون جنسی (ترشحاتی هست که برای یک فرد می‌تواند با این ترشحات افراد داخل گونه خود را از احساس خطر خبر کند). تعداد بالایی از جمعیت کرم سیب جلب تله فرمون می‌شوند، میزان جمعیت را کاهش می‌دهد، باعث یک ویژگی به نام Maeting یعنی اختلال در جفتگیری، تله‌های فرمونی به ما نشان می‌دهد تراکم جمعیت در چه بازه زمانی است که کنترل آفات را آغاز نماییم.

    ۲- استفاده از دشمنان طبیعی:

    زنبورهای پارازیتوِئید به نام هایTrichogramma Evanescens/Cacaeciae تخم‌های کرم سیب را پارازیته می‌کند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۳- باکتری بیماری‌زایی لارو حشرات Bachillus thuringiensis (B. T):

    این باکتری به دو شکل می‌تواند بر روی لارو پروانه اثر بگذارد و یا بصورت یک ترکیب سمی در محیط بر روی برگ و ساقه پاشیده بشوند. لارو از محتویات برگ آلوده تغذیه کرده و از بین می‌رود.  یا اینکه بیایند سلول‌های گیاهی از توکسین باکتری (ژنتیکی) بسازند و وقتی لارو از آن گیاه تغذیه می‌کند، در اثر تغذیه از بین بروند.

    ** مکانیسم: لارو از برگ آلوده به این باکتری تغذیه می‌کند، کریستال و اسپور‌هایش وارد دستگاه گوارش می‌شود. از کریستال‌های حل شده توکیسنی به نام Endotoxinohv خارج می‌شود، سپس یک توکسین فعال را می‌سازد و این توکسین بر روی سلول‌های اپیدرم دیواره روده می‌چسبد و باعث می‌شود که حشره نتواند از بافت‌های گیاهی تغذیه کند و غیرفعال میشود و بعد از چند روز از بین میرود.

    ۴- مبارزه زراعی:

    • پاک کردن و حذف پوسته‌های شکسته روی تنه درختان (زیرا محلی مناسب برای زمستان گذرانی آفت می‌باشد).
    • بستن گونی دور تنه‌ی درختان (بسیاری از لاروها برای شفیره شدن به این نوارهای پیچیده شده به دور درخت پناه می‌آورند).
    • جمع آوری و از بین بردن میوه‌های آلوده در طی فصل رویش

    ۵- مبارزه شیمیایی:

    مبارزه شیمیایی زمانی موثر خواهد بود که لاروها از تخم خارج شوند ولی هنوز به داخل میوه نرفته باشند. از جمله سموم پر کاربرد و موثر برای مبارزه با کرم سیب می‌توان به موارد زیر اشاره نمود: دیازینون/ فوزالن/استامی پراید/ آزینفوس متیل

    همچنین در دی مگ درباره “فصل برداشت انبه و آفات و بیماریهای انبه” بخوانید…

    از منابع دیگر بیشتر بدانید:

    https://catalog.extension.oregonstate.edu/ec631/html

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *