تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
معرفی خانواده زنجرک ها

معرفی خانواده زنجرک ها

  • معرفی خانواده زنجرک ها Cicadellidae

    در بحث معرفی خانواده زنجرک ها، در مقابل زنجره ها که حشرات نسبتا بزرگی هستند، اندام بسیار ریز و کوچک دارند و به همین لحاظ است که زنجرک نامیده شده اند. مهم ترین گونه هایی که در باغات سیب و درختان میوه تیره Rosaceae دیده شده عبارتند از:

    ۱- زنجرک گلسرخ

    نام علمی:  .Thyphlocyba rosae L

    زنجرک گلسرخ

    حشره ایست کوچک بطول ۳ تا ۳/۵ میلیمتر پرنگ زرد روشن و یاکرم که چشمان قرمز متمایل به قهوه ای دارد. شاخک سه مفصلی است که بندهای اول و دوم آن کوتاه و ضخیم است. ولی بند سوم بلند و باریک است که خود از بندهای متعدد کاذب تشکیل یافته است. تشخیص دقیق این گونه از گونه های مشابه به وسیله مقایسه خصوصیات بال ها، تعداد خارهای روی پاها و بخصوص قطعات انتهای بدن افراد تر انجام می گیرد.

    ۲- زنجرک

    نام علمی:  Erythroneura albisignata (Md.)

    syns: Frutioidia bisignata (Md.) Zigina bisignata (Md.)

    زنجرک

    کم و بیش پاندازه گونه قبلی است با این تفاوت که رنگ آن زرد متمایل به سبز است. پیشانی قهوه ای رنگ و نواحی Anteclypeus و Postclypeus متمایل به سیاه است. بعلاوه قسمت انتهایی بال ها دودی رنگ است. زیست شناسی این آفت زمستان را بصورت حشرات کامل روی گونه های تمشک و بعضی از علف های هرز دائمی می گذراند و بیشتر در نواحی جنگلی و مجاور جنگل ها فراوانند. مانند گونه قبلی روی میزبان های مختلفی از تیره گلسرخیان از جمله سیب و گلابی فعالیت می کند و نحوه خسارت آن کم و بیش مانند گونه قبلی است.

    ۳-  گونه Zyginella pulchra Low (Cicadellidae)

    گونه Thyphlocyba rosae L

    این زنجرک در باغات میوه سردسیری فعالیت می کند. و حشرات کامل و پوره ها با مکیدن شیره گیاهی سبب ایجاد لکه های رنگ پریده در سطح فوقانی برگ می گردند. در ایران رجبی و میرزایانس در سال ۱۳۶۷ این حشره را گزارش کرده اند. زمستان گذرانی معمولا بصورت تخم می باشد و حشره ماده تخم خود را در زیر پوست شاخه ها می گذارد. معمولا خسارت این زنجرک اهمیت اقتصادی ندارد.

    ۴- گونه Celenocephalus dareicus Dlab

    این گونه توسط عبائی و عادلی در سال ۱۳۶۲ در منطقه فارس روی برگ گلابی جنگلی گزارش شده است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۵- زنجرک Selenocephalus kyrosicus Dlab

    این گونه از زنجرک را عبائی و عادلی در سال ۱۳۶۲ در منطقه فارس روی برگ گلابی جنگلی گزارش کرده اند.

    ۶- گونه Fieberiella septentrionalis W.Wgn

    این گونه در باغات میوه سردسیری کوهپایه های جنوبی البرز و در منطقه تهران گزارش شده است.

    ۷- زنجرک گونه Empoasca maligna walsh

    این حشره نیز کم و بیش شبیه زنجرک گلسرخ است و شرایط زیستی مشابه دارد. وجود آن در ایران توسط سبزواری گزارش شده، ولی از اهمیت اقتصادی آن اطلاع کافی در دست نیست.

    ۸- گونه Empoasca fabae llanis

    این حشره که به زنجرک سیب زمینی معروف است، روی گیاهان متعددی از جمله چغندرقند، مو، انگور فرنگی، تمشک، لوبیا و درختان میوه مختلف دیده می شود. این حشره نیز همرنگ زنجرک گلسرخ می باشد. حشرات کامل به رنگ سبز متمایل به زرد هستند. و شناسایی دقیق آن از گونه های مورد نظر از روی مقایسه قطعات جنسی (genitalia) میسر است. ولی وجود شش لکه سفیدرنگ الیه جلوئی پشت سینه اول علامت خوبی برای شناسایی مقدماتی می باشد. این حشره در زمستان زیر شاخه و برگ گیاهان علفی بخصوص در مزارع یونجه بسر می برد.

    در نواحی خیلی سرد این حشره نمی تواند زمستان گذرانی کند و اغلب در فصول گرم به این نواحی مهاجرت می نماید. این حشره نیز چند نسلی است و در روی برگ های درختان سیب و گلابی خساراتی نظیر آنچه که در مورد زنجرک گلسرخ گفته شد، ایجاد می کند. تخمریزی این حشره منحصرا در داخل پارانشیم برگ گیاهان میزبان صورت می گیرد. این آفت مانند گونه های نظیر علاوه بر خسارت مستقیمی که از طریق مکیدن شیره گیاهان ایجاد می کند، نوعی بیماری توکسیکوژنیک نیز در گیاهان علفی بخصوص در سیب زمینی تولید می نماید (بیماری سوختگی برگ سیب زمینی یا Hopper burn). بعلاوه ناقل بعضی از بیماری های ویروسی روی گیاهان دیگر می باشد.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *