تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
معرفی آفت بال پولک داران در باغ های پسته

معرفی آفت بال پولک داران در باغ های پسته

  • بال پولکی ها: (Lepidoptera)

    از پروانه ها و شب پره ها مهمترین گونه هایی که در باغ های پسته ایجاد خسارت می کنند که عبارتند از:

    ۱- پروانه چوبخوار پسته

    • نام علمی: Kermania pistaciella Amsel

    این حشره گونه جدیدیست که برای اولین بار در جهان، در سال ۱۳۴۴ توسط تقی زاده و جعفری پور خصوصیات مرفولوژی، بیولوژیک و سیستماتیک آن انتشار یافته ظاهرا غیر از ایران وجود آن در ترکیه نیز محقق گردیده است. در ایران این آفت تاکنون از خراسان، کرمان، اصفهان، یزد، استان مرکزی، زنجان و قزوین گزارش شده است و احتمال دارد که سطح انتشار وسیع تری داشته باشد. خسارت این حشره مربوط به لاروهای آنست که با نفوذ در دم خوشه و دم میوه باعث ریزش میوه های پسته می گردد و نیز با ایجاد دالان در داخل سرشاخه های جوان پسته و تغذیه از استوانه مرکزی باعث خشکیدن سرشاخه ها می گردد.

    ۲- پروانه جوانه خوار پسته

    • نام علمی: (Telphusa pistaciae Sattler  (Gelechiidae

    این آفت در بهار سال ۱۳۴۷ از باغهای پسته رفسنجان توسط صامت در سال ۱۳۸۲جمع آوری و تعیین هویت گردید. از حشراتی است که لاروهای آن به جوانه های گل درختان پسته حمله می کند و باعث کمبود قابل توجه محصول می گردد.

    ۳- پروانه برگخوار خاکستری بزرگ پسته

    • نام علمی: (.Thaumetopoea solitaria (Frey

    این آفت یکی از برگخوارهای مهم پسته است که از اغلب نقاط پسته خیز کشور جمع آوری شده است. وجود این آفت از اغلب کشورهای خاورمیانه و هر کجا که درختان پسته وجود دارد گزارش شده است.

    ۴- پروانه برگخوار سفید

    این گونه نیز سطح انتشار بسیار وسیعی دارد و در اکثر نواحی پسته خیز کشور و در جنگل های پسته مشاهده می شود. این گونه نیز از آفات مهم پسته اهلی و درختان پسته جنگلی می باشد. پروانه برگخوار پسته چند نسلی است. بنابر Wiltshirei این آفت در جنگل های پسته شیراز ۲ نسل دارد. تقی زاده و صفوی (۱۳۳۹) تعداد نسل های این آفت را ۳ تا ۴ ذکر کرده اند. در جنگل های پسته شیراز گونه دیگری بنام .Ocneria audeoudi Bran نیز اجمع اوری شده که دو نسلی است و روی درختان پسته وحشی خسارت قابل توجه دارد.

    ۵- کرم مغز خوار پسته

    • نام علمی: Recurvaria pistacicola Dan. (Gelechidae)

    یکی از آفات مهم پسته در اکثر نقاط کشور می باشد و سطح انتشار وسیعی دارد. این آفت علاوه بر پسته معمولی به درختان پسته وحشی، بنه یا P. mutica نیز حمله می کند این آفت از اغلب نقاط پسته خیز خاورمیانه و جنوب روسیه نیز گزارش شده است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

     ۶- کرم پوستخوار میوه پسته

    این پروانه نیز از خانواده Gelechidae است و لاروهای آن در در بعضی نواحی ایسته خیز کشور از پوست میوه پسته Pericarp تغذیه می کند و در بعضی نواحی خسارت قابل توجه دارد. خسارت این آفت تا حدودی مشابه خسارت لاروهای نسل دوم کرم میوه خوار پسته است و ممکن است با آن اشتباه شود. حشرات کامل اینگونه شبیه R . pistacicola می باشد ولی از آن بزرگتر است. این آفت در سال فقط یک نسل دارد.

    ۷ – پروانه مینوز لکه سیاه پسته

    • نام علمی: (Stigmella (Nepticula) promissa (Stgr

    این گونه از خانواده stigmellidae می باشد و در سطح بالایی پهنک برگ لکه های زاویه دار و نامنظم سیاه رنگ ایجاد می کند و منظره ناخوش آیندی به درختان پسته می دهد. این آفت از اطراف کرمان، خراسان، فارس، تهران، قزوین جمع آوری گردیده است و خوشبختانه انبوهی جمعیت آن زیاد نیست.

    ۸- پروانه لکه گرد پسته

    • نام علمی: (.Leucoptera (Cemiostoma) pistaciae (Stgr

    این گونه نیز توسط دواچی در سال ۱۹۵۶ از باغ های پسته قزوین و باغ های نقاط دیگر گزارش شده است ولی از ویژگی های بیولوژیک و مورفولوژیک آن اطلاع کافی در دست نیست. با توجه به اینکه گونه مشابه آن L. scitella (zell)=malifoliella Costa در باغ های سیب مشکلاتی ایجاد کرده است.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *