تاریخ :۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
آشنایی با زنجره پسته یا شیره تر

معرفی گونه های آفت زنجره درختان پسته

  • زنجره ها و زنجرک ها (Bythoscopidae)

     ١- زنجره پسته یا شیره تر

    از آفات مهم پسته در اغلب مناطق پسته خیز کشور می باشد و از نواحی قزوین، اطراف تهران، قم، کاشان، یزد، اردکان، کرمان، خراسان، دامغان و شهرستان های فارس گزارش شده است. بعلاوه این آفت در سایر کشورهای خاورمیانه که در آنها زراعت پسته متداول است شیوع دارد. علاوه بر پسته اهلی به پسته های وحشی، بنه و چاتلانقوش در جنگل ها خسارت می زند و در باغ های پسته خسارت این آفت به محصول تا ۹۸ درصد گزارش شده.

    فعالیت حشرات با ترشح فراوان عسلک همراه است که شاخه و برگ و حتی زمین سایه انداز درختان را خیس می کند. اتلاق کلمه شیره تر باین آفت از همین لحاظ است. در اثر تغذیه این آفت، میوه های تازه تشکیل شده به شدت می ریزند و روی خوشه ها میوهای باقی نمی ماند.

    در بعضی موارد فعالیت زنجره پسته با سیاه شدن سطح برگ ها و خوشه ها که نتیجه رویش فوماژین است همراه می باشد. دوره پورگی حدود ۳۰ تا ۴۰ روز طول می کشد و پوره ها پس از سه بار جلد عوض کردن کامل می شوند. زنجره پسته در سال فقط یک نسل دارد و پس از پایان دوران تغذیه در پائیز حدود آبان ماه به پناهگاه های زمستانه پناه میبرند.

    ۲- پسیل پسته یا شفیره خشک (Aganoscena targionii Licht)

    این آفت در بعضی نواحی پسته کاری کشور، به شیره خشک نیز معروف است. زیرا عسلک دفع شده توسط این گونه به سرعت رطوبت خود را از دست می دهند و بصورت بلورهای سفید یا شیری رنگ روی تنه و شاخه و نیز در زیر درختان باقی می ماند. تراکم انبوهی این آفت در بعضی باغ ها به قدری شدید است که تمام سطح شاخه و تنه درختان و زمین سایه انداز درخت پوشیده از عسلک می شود.

    خسارت این آفت ناشی از مکیدن فراوان شیره گیاهی است که باعث ضعف شدید درخت، ریزش میوه های کوچک، پوک شدن میوه های باقیمانده و گاهی ریزش برگ درخت می شود. این آفت روی انواع درختان پسته اهلی و وحشی دیده می شود و تقریبا از همه نقاط کشور که درختان پسته وجود دارد گزارش شده است. این آفت در سایر کشورهای منطقه نیز وجود داد و ایجاد خسارت میکند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۳ – پسیل پیچنده پسته .Aganoscena viridis Pi

    آفت پسیل پیچنده پسته تاکنون از اطراف تهران، اصفهان، کرمان، خراسان جمع آوری شده است و تصور می رود که در کشور ما سطح انتشار وسیعی داشته باشد. خسارت این آفت در نواحی کرمان و رفسنجان معمولا شدید است. این گونه زمستان را بصورت تخم روی سر شاخه های پسته می گذراند. تخم ها کشیده و نارنجی رنگ هستند و معمولا در کنار جوانه ها مشاهده میشوند.

    این تخم ها در بهار مصادف با باز شدن کامل برگ ها تفریخ می شوند. در این گونه پوره ها اغلب در سطح زیرین برگ ها جمع می شوند و با تغذیه از شیره نباتی لبه برگ ها را به سمت پائین میپیچانند. به همین لحاظ این آفت را پسیل پیچنده پسته میگویند. پسیل معمولی پسته پهنک برگ را نمی پیچاند. پسیل پیچنده پسته در سال فقط یک نسل دارد.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *