تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳

بررسی سه بیمارى گیاهی قارچى در گیاهپزشکی

  • ۱- لکۀ سیاه سیب

    این بیمارى در اکثر نقاط ایران انتشار دارد. قارچ عامل بیمارى، در چرخه زندگى خود دو مرحله مشخص انگلى و گندرویى دارد. مرحله انگلى معمولاً روى میوه و برگ درخت دیده مى شود و مرحله گندرویى روى برگ هاى خزان شده، تا اواخر بهار سال آینده، سپرى مى شود. علائم بیمارى به صورت بروز لکه هایى روى برگ ها و میوه ها اتفاق مى افتد. این لکه ها به کاهش محصول و مرغوبیت میوه و صدمه رسانى به شاخه و برگ درختان منجر مى شود. آلودگى شدید میوه، اگر در ابتداى فصل باشد سبب بدشکلى، شکافتن و ریختن میوه ها مى شود و اگر در انتهاى فصل باشد لکه هاى سیاهى بر روى میوه ایجاد مى کند.

    اولین علائم بیمارى به صورت لکه هاى روشن زیتونى رنگ در سطح کاسبرگ ها یا برگ هاى کوچک یا در سطح رویى برگ هاى جدید دیده مى شوند. این لکه هاى روشن سپس به لکه هاى سیاه تبدیل مى گردند.لکه هایى که روى میوه به وجود مى آیند نیز ابتدا مدوّر و مخملى و زیتونى رنگ اند ولى بعداً سیاه مى شوند و بعضى اوقات شکاف هم برمیدارند. بدیهى است عامل بیمارى روى شاخ و برگ درخت و در زیر آن باقى می ماند و موجب ادامه بیمارى در فصل بعد مى گردد. در این حالت مى توان با جمع آورى و انهدام شاخ و برگ درخت، میزان بیمارى را در سال آینده بسیار کاهش داد. مبارزه شیمیایی با توجه به پیش آگاهی از سموم مناسب استفاده می شود.

    علائم بیمارى لکۀ سیاه سیب

    ۲- بوته میرى پنبهه

    این بیمارى در اکثر نواحى پنبه خیز کشور شیوع دارد. عامل بیمارى یک نوع قارچ است. این بیمارى در زمین­ هایى که دچار کمبود پتاسیم هستند و نیز خاک ­هایى که بافت شنى و سبک دارند بیشترشیوع دارد و از طریق زخم هاى ریشه وارد گیاه       مى­ گردد. از علائم این بیمارى پژمردگى است و هنگامى در مزرعه شیوع مى ­یابد که ارتفاع بوته ها ۲۰ تا ۳۰ سانتى متر باشد. در این زمان چنانچه ساقه را قطع کنیم قسمت­ هاى سیاه مشاهده مى­ شود. حتى ممکن است بتوان این قسمت ­هاى سیاه را در ریشه هم دید. علت پژمردگى، مربوط به ترشحات سمى قارچ است که وارد آوندها شده است.

    بوته­ هاى مبتلا به صورت تک تک در مزرعه ظاهر مى­ شوند. اندازه آن ها کوتاه و برگ ها و قوزه هاى این بوته ها کوچک اند. برگ ها زرد متمایل به قهوه ای هستند و به تدریج از پایین گیاه شروع به ریزش می­ کنند، به­ طورى که ساقه عریان مى ­شود. ارقام حساس دچار پژمردگى مى­ شوند و بوته خیلى زود از بین مى ­رود.

    عامل بیمارى توسط آب، ماشین آلات و بذر آلوده انتشارمى­ یابد.

    خسارت این بیمارى از طریق تنک شدن مزرعه، کوچک ماندن قوزه­ ها و بوته­ ها و کاهش کیفیت الیاف پنبه ظاهر مى­ گردد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    علائم بیمارى بوته میرى پنبه

    ۳-  بلاست برنج

    این بیمارى در تمام مناطق برنج خیز ایران شیوع دارد. با این که گسترش بیمارى به عوامل جوّى بستگى دارد ولى مصرف زیاد کودهاى شیمیایى، به خصوص کودهاى ازته، در شدت بیمارى بسیار مؤثر است. این بیمارى در شرایط مساعد مى­تواند تا ۲۰ درصد محصول را از بین ببرد. عامل بیمارى نوعى قارچ است که سرعت تکثیر و توسعه آن به رطوبت نسبى هوا، درجه حرارت و آفتاب و باد بستگى دارد.

    این بیمارى به تمام قسمت­ هاى هوایى بوته برنج حمله مى ­کند. نشانه ظاهرى آن ایجاد لکه هاى دوکى شکل متمایل به آبى روى برگ هاست که پس از چندى به صورت لکه­ هاى بزرگ قهوه اى رنگ در مى ­آیند. لکه­ هایى که روى ساقه، گره یا دم تشکیل مى­ شوند اغلب گردند. هنگامى که بیمارى به خوشه و دم خوشه حمله کند بیشترین خسارت را وارد مى ­کند، زیرا دانه ­ها را کوچک و پوک باقى مى ­گذارند.

    در قسمت­ هاى سایه مزرعه و محل­ هایى که در پناه درختان قرار دارند، بیمارى به شدت گسترش مى ­یابد.

    علائم بیمارى بلاست برنج

     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *