تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳
مریم-گلی-خواص

مریم گلی و خواص دارویی آن

  • مریم گلی و خواص دارویی آن

    گیاه شناسی مریم گلی

    گیاه دارویی مریم گلی Sage با نام علمی Salvia officinalis می باشد. مریم گلی ۵ تا ۷ سال عمر می کند. با افزایش سن گیاه از مقدار مواد مؤثره آن به طور بارزی کاسته می شود این گیاه تا چهار سال بازده اقتصادی دارد. مریم گلی خواص دارویی آن از گذشته شناخته شده است.

    •  بوته ای است به ارتفاع ۶۰-۲۰ سانتی متر که قسمت پایینی آن چوبی و قسمت بالایی ساقه ها چهار گوش پوشیده از کرک است و عطری قوی دارد.
    • ریشه مریم گلی کم و بیش ضخیم است و به طور مستقیم در خاک فرو می رود.
    • برگ های آن بلند، متقابل، بیضی و کشیده به رنگ خاکستری مایل به سبز است. سطح فوقانی و تحتانی برگ ها پوشیده از کرک های فراوان است.
    • گل ها به رنگ بنفش متمایل به آبی، صورتی یا گاهی سفید در قسمت فوقانی ساقه مشاهده می شوند.
    • میوه به شکل کپسول و به رنگ قهوه ای روشن یا قهوه ای تیره می باشد.
    • ساقه های جوان با کرک سفید و نرمی پوشیده شده اند اما با بالارفتن سن گیاه ساقه ها و پایه گیاه چوبی می شوند.

    خواص دارویی مریم گلی۲

     گیاه مریم گلی

    زیستگاه گیاه دارویی مریم گلی

    مریم گلی گیاهی چندساله است بومی نواحی شمالی مدیترانه است. در کشورهای روسیه، آمریکا، ایتالیا و همچنین کشورهای اروپای مرکزی همه ساله سطح وسیعی از زمین های زراعی زیر کشت این محصول برده می شود.  که منشأ آن نواحی شمالی مدیترانه گزارش شده است. این گیاه در کوه های آهکی یوگسلاوی سابق گسترش فراوانی دارد.

    خواص دارویی مریم گلی

    نام Salvia از کلمه Salvare به معنی شفا دهنده مشتق شده است. از هزار سال پیش از مریم گلی به عنوان گیاهی دارویی استفاده می شده است.

    • این گیاه که به طور سنتی آن را با طول عمر مرتبط می دانند به عنوان دارویی برای باز گرداندن حافظه در افراد مسن شهرت یافته است.
    •  برگ های تازه یا خشک این گیاه استفاده دارویی دارند. در گذشته از این گیاه به عنوان ماده ای مدر، عامل انعقاد خون و نیز داروی ضد تعرق استفاده می کرده اند. برگ این گیاه سازگاری با دهان و حلق دارد و به همین دلیل محلول غرغره و دهان شویه مناسبی از آن به دست می آید.
    • از عصاره مریم گلی برای مداوای برخی از بیماری های مربوط به حلق و حنجره و همچنین برای شستشوی دهان استفاده می شود. مقادیر کم این گیاه دارای اثر ضد التهاب به ویژه بر روی مخاط است و ترشح عرق بدن را کنترل می کند.
    • گردش خون را در اندام های شکمی افزایش می دهد و احتمالا برای سیستم اعصاب مرکزی مضر است. به خاطر وجود تاتن این گیاه خاصیت ضد التهابی دارد. مصرف زیاد این گیاه سمی است و تأثیر نامطلوبی در ضربان قلب می گذارد.
    • به دلیل خشک کنندگی و خاصیت استروژنی برای مشکلات دوران یائسگی و هنگام از شیر گرفتن کودک نیز مفید است. در دوران بارداری از مصرف دزهای درمانی آن باید پرهیز شود.
    • چینی ها چای مریم گلی را تقویت کننده دستگاه گوارش می دانستند و برای خواص آرامش بخشی آن ارزش قائل بودند.
    • مریم گلی به دلیل خواص ضد باکتری و ضدمیکروبی اش یک داروی سنتی برای تسکین گلودرد است. مریم گلی تب را پایین می آورد و حرارت بدن را متعادل می سازد.

    خواص دارویی مریم گلی ۱

    خواص مریم گلی

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های گیاه دارویی مریم گلی

    ١. لکه برگی

    عامل بیماری  Phoma salviae می باشد.

    ۲. سفیدک پودری

    عامل بیماری Oidium erysiphoides می باشد. استفاده از قارچ کش های مناسب و استفاده از روش های به زراعی مناسب نقش عمده ای در کنترل بیماری های قارچی دارد.

    ٣. نماتد مولد گره ریشه

    عامل بیماری نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanicaاست و این بیماری در اصفهان از گیاه دارویی مریم گلی گزارش شده است.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *