تاریخ :۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
بیماری-گیاه-پروانش

بیماری های گیاه دارویی پروانش

  • بیماری های گیاه دارویی پروانش

    ۸. مرگ گیاهچه گیاه دارویی پروانش

    عامل بیماری های گیاه دارویی پروانش  .Phytophthora parasitica Dastur می باشد.

    مبارزه: تلاش هایی برای کنترل بیماری از طریق خیساندن خاک به وسیله سولفات آلومینیوم انجام شده است. بررسی ها نشان داده است که می توان قارچ P. nicotianae var. parasitica را با استفاده از سولفات آلومینیوم کنترل کرد. آلومینیوم برای گیاه پروانش کشنده نیست. بیماری به وجود آمده توسط قارچ P. nicotianae var. parasitica با قارچ کش های مناسب قابل کنترل است.

    مرگ-گیاهچه-پروانش

    مرگ گیاهچه پروانش

    ۹. سوختگی گل گیاه دارویی پروانش

    عامل بیماری گیاه دارویی پروانش  .Choanphora cucurbitarum (Berk & Rav)Taxter می باشد.

    علائم اولیه بیماری تولید لکه های خاکستری بر روی دمبرگ هاست. لکه ها اغلب ادغام شده و منجم به علائم سوختگی می شود. تحت شرایط رطوبت بالا بیماری باعث خسارت شدید به محصول می شود.

    سوختگی-گل-پروانش

    سوختگی گل پروانش

    ۱۰. بیماری موزائیک گیاه دارویی پروانش

    سه ویروس  باعث بروز انواع بیماری های مختلف موزائیکی می شوند از گیاه پروانش گزارش شده است. بیماری را می توان به وسیله وجود لکه های زرد مایل به سبز گرد و بد شکلی در برگ تشخیص داد. ویروسی به صورت مکانیکی توسط عصاره گیاهی منتقل می شود و عامل بیماری ویروس موزائیک پروانش نامیده شده است. این ویروس در گیاه دوره نهفتگی ۶۰تا ۷۰ روزه دارد و توسط حشرات نیز قابل انتقال نیست.

    علایم بیماری

    این بیماری ویروسی لکه های زرد مایل به سبز ایجاد می کند که بعد از ۸ تا ۱۰ روز از مایه زنی به صورت نوارهای زرد رنگ ظاهر می شوند.

    علائم بیماری شامل موزاییک به رنگ سبز مایل به زرد و به دنبال آن چروکیدگی برگ ها و کاهش رشد عمومی گیاهان بیمار بود. ویروس به صورت مکانیکی توسط عصاره به خوبی حشره منتقل می شود. علاوه بر کاهش رشد، علایم موزاییک نیز مشاهده می شود. بعضی خصوصیات این ویروس متفاوت با ویروس موزائیک پروانش است و به این ترتیب ویروس Perwinkle Chlorotic Stunt Virus نامگذاری شد.

    علائم این بیماری ویروسی به صورت لکه های شدید پیسه ای، تاول زدگی و بد شکلی در شاخ و برگ ها ظاهر می شود. گیاهان آلوده کاهشی رشد، موزائیک پیسه ای، به شکلی در شاخ و برگ و گل ها را نشان می دهند. نواحی به رنگ سبز مایل به روشن و تیره به صورت مشخصی بر روی پهنک برگی قابل مشاهده است. پهنک برگ ها بد شکل شده، حاشیه آنها به سمت بالا لوله شده و اندازه برگ به طور قابل ملاحظه کاهش می یابد. گل هایی که بر روی گیاهان آلوده تولید می شوند کوچکتر و بد شکل هستند.

    گلبرگ ها باریک و کاهش یافته و ظاهری به هم پیچیده دارند. گیاهان آلوده کاهش شدیدی در رشد رویشی و زایشی نشان می دهند. این ویروس به راحتی به وسیله عصاره گیاهی و حشرات به تعداد زیادی از گیاهان منتقل می شود. پیشنهاد شده که ویروس متعلق به گروه Cucumovirus است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    عامل بیماری، ویروس موزاییک خیار است. ویروسی چند وجهی است. دارای دامنه میزبانی وسیعی است و توسط شته به صورت ناپایا و به صورت مکانیکی توسط عصاره گیاهی به سرعت منتقل می شود. ویروس شایع و معمول در نواحی گرم است.

    علایم-موزاییک-پروانش

    علایم موزاییک پروانش

    ۱۱. ویروس پژمردگی لکه ای گوجه فرنگی

    (Tomato spotted Wilt Viru)

    در سیسیل ایتالیا در بهار علایم آلودگی ویروسی در پروانش مشاهده شد. علایم بیماری به صورت نکروز و پهنک و حاشیه برگ بود.

    ۱۲. فیلودی

    علائم بیماری: وقوع بیماری فیلودی با تبدیل قطعات گل پروانش به اندام های برگ مانند، توسط چندین محقق هندی گزارش شده است. این بیماری از چندین کشور دیگر نیز گزارش شده است.
    علائم ویژه بیماری به صورت کاهش اندازه برگ های کوتاه شدن فاصله میانگره ها، شاخه زایی زیاد، کوتولگی و تولید گل هایی به رنگ سبز و تبدیل قطعات گل به اندام های برگ مانند است. با تشدید بیماری، رشد رویشی گیاهان متوقف شده و کاهش شدید در گل دهی و میوه دهی گیاه اتفاق می افتد.
    گیاهان بیمار اغلب شبیه بوته های کوچک به نظر می رسند و کاهش رشد نشان می دهند. شاخه زایی شدید اتفاق می افتد و برگ ها کلروتیک و نوک تیز می شوند.

    گیاهان بیمار اغلب به واسطه تغییر شکل به وجود آمده در ظاهرشان از گیاهان سالم قابل تشخیص هستند. علاوه بر این، بیماری باعث کاهش قابل توجه در میزان آلکالوئیدهای گیاه می شود.

    عامل بیماری

    عامل بیماری یک فیتوپلاسما است. بررسی میکروسکوپ الکترونی وجود ذرات چند وجهی فراوانی را در آوندهای آبکش نشان داده است. اندازه ذرات متفاوت، اکثر به شکل مدور و به ندرت تخم مرغی هستند.  این بیماری به صورت مکانیکی منتقل نمی شود اما از طریق پیوند قابل انتقال است. انتقال بیماری را توسط زنجرک به پروانش گزارش کرده است.

    مبارزه با بیماری فیلودی

    استفاده از تتراسیکلین علائم بیماری را به میزان زیادی از بین می برد. تیمار گیاهان بیمار با اکسی تتراسیکلین به میزان ۵۰۰ میکروگرم باعث بهبود علائم بیماری می شود. گیاهان تیمار شده با تتراسیکلین برگ ها و گل های طبیعی تولید می کند. استفاده از تتراسیکلین و جیبرلیک اسید در درمان این بیماری بسیار مؤثر است.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *