تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
اندام زایی از طریق بافت کالوس در غلات

کشت بافت اندام گیاهی

  • کشت اندام

    این تکنیک شامل کشت اندام جدا شده از گیاه در این ویترو است و بسته به نوع اندام مورد استفاده به عنوان ریزنمونه، به نام های مختلفی خوانده می شود. به عنوان مثال کشت مریستم و نوک ساقه، کشت ریشه، کشت بافت خورش، کشت آندوسپرم، کشت دانه گرده با هدف تولید هاپلوئیدهای آندروژنیک و کشت تخمک و تخمدان به منظور تولید هاپلوئیدهای ژینوژنیک.

    کشت اندام

    انواع کشت اندام های گیاهی در این ویترو:

    ۱- سازمان یافته:

    کشت گیاهان کامل  از جمله جنین و بذر و اندام ها را کشت سازمان یافته می نامند. در این روش، ساختار سازمان یافته ویژه یک گیاه یا اندام منفرد حفظ می شود. اگر ساختار سازمان یافته متلاشی نشود، نتاج حاصله کاملا شبیه مواد مادری خواهند بود. از این نمونه می توان کشت مریستم و نوک ساقه را نام برد.

    ۲- سازمان نیافته:

    اگر سلول ها با بافت هایی از یک قسمت سازمان یافته گیاه جداسازی شده و پس از تمایز زدایی کشت شوند، یک ساختار سازمان نیافته به فرم کالوس نتیجه می شود. اگر بافت کالوس به صورت توده های سلولی یا سلول های منفردی پراکنده شود، به آن کشت سوسپانسیون گویند. کشت های سازمان نیافته از ثبات ژنتیکی بسیار کمی برخوردارند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ۳- سازمان نیافته – سازمان یافته:

    این نوع کشت در حد واسط دو نمونه فوق قرار می گیرد سلول های یک اندام یا بافت جدا شده از گیاه، ابتدا تمایززدایی کرده و سپس تولید بافت کالوس می کنند و بعد با تمایز مجدد، اندام های کامل (ریشه یا ساقه) و یا جنین تولید می کنند. بنابراین ساختارهای سازمان یافته می توانند از کشت های سازمان یافته با استفاده از تکنیک های خاص و یا به طور خودبخودی تولید شوند. در این حالت نتاج غالبا به طور کامل شبیه گیاه والدی اولیه نمی باشند.

    منبع:  کتاب اصول بیوتکنولوژی گیاهی، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، چاپ ششم.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *