تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
پودوفیلوم-خواص-دارویی

گیاه پودوفیلوم و خواص دارویی

  • گیاه پودوفیلوم و خواص دارویی

    گیاه شناسی گیاه پودوفیلوم

    پودوفیلوم Podophyllum با نام علمیPodophyllum peltat، گیاهی علفی، خزنده، پایا، دارای ریزوم های منشعب و به ارتفاع ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر است. گیاه پودوفیلوم و خواص دارویی را در این مقاله مطالعه می کنیم.

    • گونه P. emdoi گیاهی علفی، پایا، بی کرک است.
    • به ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می باشد.
    • کم و بیش آبدار است.
    • ریزوم های پر گره و پوشیده از ریشه های ضخیم و به رنگ قهوه ای یا مایل به قرمز دارد.

    ظاهر گیاه به صورتی است که به سهولت تشخیص داده می شود، زیرا ساقه آن در انتها به دو قسمت تقسیم می شود که هر یک مانند دمبرگی به پهنک ختم می شود. این گیاه ریزوم قوی و برگ های منقسم به ۳ تا ۷ لوب و به رنگ سبز دارد. در محل انشعاب ساقه گل سفید رنگی با دمگل کوتاه در قاعده برگها ظاهر می شود که نسبتا درشت و مشخص است. میوه اش به صورت سته، خوراکی، به رنگ زرد، دارای ظاهری شبیه یک لیمو ترش کوچک و محتوی دانه های فراوانی واقع در ناحیه گوشت دار است.

    بیماری های گیاه پودوفیلوم

        گیاه پودوفیلوم

    ترکیبات و خواص دارویی گیاه پودوفیلوم

    داروی پودوفیلوم از ریزوم و ریشه دو گونه .Podophyllum peltatum L یا P. emodi Wall تهیه می شود. این دارو به وسیله سرخ پوست های آمریکا به عنوان داروی استفراغ آور، مسهل و غیره مصرف می شود. ترکیبات فعال گیاه در ریزوم ها به شکل صمغ وجود دارد که پودوفیلین یا پودوفیلو توکسین نامیده می شود و ترکیبات ضد سرطانی هستند. پودوفیلو توکسین ها در صنعت داروسازی بعد از تغییر شکل جزئی برای تولید داروهای ضد سرطانی تنیوپسید و اتوپسید استفاده می شوند.

    اتوپسید برای درمان سرطان ریه، بیضه، خون و بافت لنفاوی سودمند است. تنوپسید عمد تا برای درمان سرطان خون و بافت لنفاوی و تومور مغز در کودکان استفاده می شود.

    پودوفیلین اثر تحریک کنند شدید بر روی پوست بدن دارد و غبار آن مخاط چشم را تحریک و قرمز می کند. پودوفیلو توکسین از نظر درمانی اثر ضد تومور و تشکیل بافت های نو ساخته دارد. ریزوم دارای اثر مسهل است. در موارد درمانی مختلف معمولا پودوفیلین را که دارای همان اثر درمانی است به ریزوم گیاه ترجیح می دهند زیرا برخلاف آن فاقد موادی نظیر بربرین، ساپونین و غیره است.

    پودوفیلین با توجه به اینکه مقدار کم آن حتی، عوارض شدید و ناراحت کننده ایجاد می کند باید در نهایت احتیاط مانند سایر داروهای مشابه و با نظر پزشک معالج استفاده شود زیرا کمترین بی احتیاطی ممکن است موجبات مرگ را در مصرف کننده ایجاد کند.

    زیستگاه گیاه پودوفیلوم

    در منطقه وسیعی از آمریکای شمالی به صورت خودرو رشد می کند. این گیاه در ایران نمی روید.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های گیاه دارویی پودوفیلوم

    ١. زنگ گیاه Podophyllum peltatum

    توسط چندین بیماری زنگ غیر اختصاصی مورد حمله قرار می گیرد. قارچ عامل بیماری به طور بالقوه در میزبان خسارت زاست. در بهار آلودگی میزبان از طریق تماس اندام های رویشی گیاه با خاک آلوده به اسپورهای قارچ شروع می شود.

    علائم بیماری

    .Puccinia podophylli Schw عامل بیماری می باشد. دو هفته بعد از شروع آلودگی، جوش های نارنجی رنگ (اسیدیوم) بر روی برگ ها ظاهر می شود. اسیوسپورها پراکنده شده و بلافاصله الودگی جدیدی را در برگ ها ایجاد می کنند و بعد از آن جوش های سیاه رنگ پراکنده ای (تلیا) ایجاد می شود که تلیوسپورهای زمستان گذران را به وجود می آورند اولین نسل بیمارگر بسیار خطرناک ظاهر می شود به طوری که گیاهان در ابتدای فصل رشد دچار آسیب می شوند. آلودگی شدید اسیدیوم همراه با کاهش شدید رشد گیاه است. در نسل دوم بیماری دارای شدت کمتری است؛ بعد از آن در اواخر بهار پیش از پیری طبیعی برگ ها، رشد تلیا شروع می شود.

     ٢. لکه برگی

    با معرفی گیاه P. peltatum بیماری لکه برگی نیز وارد قاره اروپا شد. بیماری ارزش اقتصادی زیادی ندارد اما تهدید جدی برای گونه های درخت تبریزی است.

    علائم بیماری

    .Septotinia podophyllina Whetzel عامل بیماری می باشد. علائم بیماری به صورت تشکیل لکه های بزرگ بر روی برگ هاست که در ادامه منجر به خشکیدگی برگ ها و ریزش آنها می شود. بر روی لکه های برگ جوش هایی با کلی های روشن تشکیل می شود که باعث پخش بیماری به برگ ها و گیاهان مجاور می شود.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *