تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
  • صرف نظر از مباحث فلسفی و علمی نظری پیرامون تکنولوژی، اعتقاد بر این است که تکنولوژی یکی از ابزارهای اساسی در نیل به ابعاد مختلف توسعه، از جمله کشاورزی و روستایی محسوب می­ گردد. چنان که موشر در بررسی عوامل موثر در توسعه کشاورزی، تکنولوژی را به عنوان یکی از عناصر ضروری در توسعه کشاورزی معرفی نموده است. استیونزوبونن نیز تکنولوژی را به عنوان یکی از عوامل اساسی در نیل به توسعه کشاورزی شناخته اند.

    در بخش کشاورزی فرآیند نوآوری، تکنولوژی از دو بخش علم و توسعه تکنولوژی تشکیل می ­گردد. علم ماحصل تحقیق و پژوهش­ های بنیادی، کابردی و توسعه ­ای است. در فرآیند توسعه تکنولوژی نیز که خود شامل شش بخش می­ باشد، علم جنبه کاربردی می­ یابد. بر این اساس مراحل توسعه تکنولوژی شامل مراحل: تولیدتکنولوژی، آزمون تکنولوژی، تطبیق و سازگاری تکنولوژی، یک پارچگی تکنولوژی، اشاعه تکنولوژی و نهایتا نشر و پذیرش تکنولوژی می­ باشد.

    در این چهارچوب از دیدگاه تعیین وظایف سازمانی باید اشاره کرد مراحل تولید علم تا یک پارچگی تکنولوژی را نهاد تحقیقات برعهده دارد و مراحل آزمون تا نشر و پذیرش تکنولوژی نیز بر عهده نهاد ترویج کشاورزی است.

    واضح است توسعه تکنولوژی از هر نوع در بخش­ های مختلف از جمله بخش کشاورزی، امری تصادفی و خودبخودی نیست، بلکه نیازمند دیدگاه جامع و آینده نگر هم در عرصه تحقیقاتی، برنامه ریزی و سیاست­ گذاری و هم در عرصه اجرایی می­ باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    برای تحقق این امر یا می ­توان به ایجاد نهاده و موسسات ویژه مستقلی در موازات سایر نهادهای مرتبط با تکنولوژی یعنی از تولید تا اشاعه تکنولوژی اقدام نمود، و یا اینکه در داخل موسسات و نهادهای ذیرربط بخش های ویژه ای را برای این موضعات اختصاص داد. شاید یکی از کارکردهای این موسسات یا بخش ها، تدوین منشور ملی تکنولوژی باشد.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *