تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
  • کرچک گیاهی دارویی

    گیاه شناسی کرچک گیاهی دارویی

    گیاه دارویی کرچک Ricinus با نام علمی Ricinus communis از تیره فرفیون، گیاهی علفی و یک ساله است که در شرایط مناسب رشد و نمو کرده و می تواند تبدیل به درختچه چندساله شود. برگ ها متناوب، بزرگ، پنجه ای شکل و مرکب از ۵ – ۱۱ بریدگی عمیق دندانه دار با دمبرگ دراز است. گل های کرچک در ماه های مرداد و شهریور به شکل خوشه مجتمع ظاهر می شود که به صورت متقابل با برگ های انتهایی ساقه قرار دارند. میوه اش به شکل کپسول، پوشیده از خار و محتوی سه دانه روغن دار است. کرچک در نواحی استوایی گیاهی دائمی، حدود ۱۰ تا ۱۳ متر ارتفاع دارد ولی در نواحی معتدل گیاهی یک ساله و به ارتفاع ۳ – ۱ متر است.

    ترکیبات و خواص درمانی کرچک

    این گیاه در مصر به خاطر روغن آن کشت می شده و در شرق از روغن این گیاه برای بهبود زخم های پوستی استفاده می کردند. روغن این گیاه در پزشکی کاربرد دارد و دانه های آن بسیار مسهل است، از روغن آن در بهبود بیماری های پوستی استفاده می شود، از با ارزش ترین مواد مسهل در پزشکی است. در روغن کرچک آلبومین سمی به نام ریسین وجود دارد که در اثر حرارت از بین می رود به همین دلیل دانه های کر چک سمی هستند. روغن این گیاه در پزشکی سنتی عمدتا به عنوان داروی ملین و نیز برای نرم کردن پوست استفاده می شود.

    ۵۰ %دانه های کرچک را روغن تشکیل می دهد. روغن کرچک دارای ترکیب ریسی نولیین می باشد. اثر ملین و مصرف آن سبب تحریک روده ها نمی شود و لذا می توان آن را مناسب ترین مسهل برای دوران آبستنی دانست. به علاوه برای رفع یبوست های عادی نیز می توان از روغن این گیاه استفاده کرد.

    گیاه دارویی کرچک

    خواص کرچک

    زیستگاه گیاه کرچک

    کرچک در مناطق مرطوب، معتدل، خنک، نواحی استوایی مرطوب تا نواحی جنگلی مرطوب رشد می کند. این گیاه در آفریقا به صورت وحشی پراکنده است. در حال حاضر فلسطین اشغالی یکی از مهمترین پرورش دهندگان این گیاه می باشد که موفق به تولید بذر هیبرید این گیاه شده است. در ایران این گیاه در نواحی مختلف از جمله خراسان، جنوب ایران و بلوچستان کشت می شود.

    بیماری های گیاه دارویی کرچک

    در بین بیماری های کرچک تنها تعداد کمی از آنها دارای اهمیت اقتصادی هستند. ضد عفونی بذر، استفاده از کودهای تقویتی، روش های صحیح آبیاری و کاشت واریته های مقاوم در کاهش خسارت این بیماری ها مؤثر است.

    ۱. مرگ گیاهچه و پوسیدگی ریشه

    عامل بیماری: این بیماری اغلب توسط قارچ های Sclerotium  ،Rhizoctonia  ،Fusarum و Phytophtora parasitica ایجاد می شود. پوسیدگی ریشه که توسط P. parasitica ایجاد می شود از بیماری های مهم مناطق گرمسیری با بارندگی زیاد است.

    ۲. زنگ

    عامل بیماری: Melampsora ricini شایع ترین بیماری که بر گ کر چک را مبتلا می کند توسط این قارچ ایجاد می شود. بیشترین صدمه متوجه برگ هایی است که به رشد کامل رسیده اند و تأثیر آن بر گل و اندام باردهی اندک است.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    ٣. لکه برگی

    عامل بیماری: Alternaria ricini این بیماری بر روی برگ ها لکه هایی را ایجاد می کند و در صورت تشدید بیماری محصول کاهش خواهد یافت.

    مبارزه: میزان و زمان آبیاری می تواند بر روی شدت بیماری تأثیر داشته باشد. بنابراین روش های صبر وحیح آبیاری در کاهش خسارت عامل بیماری مؤثر است.

    ۴. نماتد

    گونه های Merlinius rugosus ،Helicotylenchus microcephalus ،Meloidogyne javanica و Amplimerlinius globigerus

      به عنوان مهمترین نماتد های انگل گیاه دارویی کر چکی از استان قزوین گزارش شده است.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *