تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳
بیماری-گیاه-سنا

بیماری گیاه دارویی سنا

  • بیماری گیاه دارویی سنا

    بیماری مرگ گیاهچه سنا

    مرگ گیاهچه مخربترین بیماری گیاه دارویی سنا است. این بیماری در اکثر مزارع وجود دارد. در صورتی که زهکشی خاک مناسب نباشد بیماری به سرعت شیوع می یابد. عامل بیماری Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid است.

    علایم بیماری

    علائم گیاهان آلوده به صورت سیاه شدگی در ناحیه طوقه است که به سمت بالا توسعه یافته و در نهایت باعث مرگ گیاهچه ها می شود. آلودگی در مزرعه به صورت لکه ای باعث مرگ گیاهان می شود.
    اسکلرت های روی ریشه به رنگ سیاه، صاف وسخت هستند. قارچ عامل بیماری پراکندگی وسیعی در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری دارد.

    مبارزه: ضد عفونی بذرها با تیرام یا کاپتان (۲/۵ گرم در یک کیلو بذر) از رشد گیاهچه ها در مقابل بیماری محافظت می کند. خیس کردن مزرعه با باویستین (۰/۱ درصد)، براسیکول (۲/ ۰ درصد) یا رایزو کول (۰/۵ ۰/۱ تا درصد) برای محدود کردن بیماری و کنترل آلودگی سودمند است. مزرعه ای که در فصل زراعی قبل آلودگی در آن وجود داشته برای کاشت مجدد محصول توصیه نمی شود.مرگ-گیاهچه-سنا

    مرگ گیاهچه سنا

    ٢. سوختگی برگ

    علائم بیماری

    بیماری سوختگی برگ باعث خسارت شدید به محصول سنا می شود. علائم اولیه به صورت لکه های گرد و به رنگ قهوه ای تیره بر روی پهنک برگ مخصوصا در نوک و حاشیه های برگ . لکه ها ۳ تا ۸ میکرومتر بزرگ شده و به رنگ قهوه ای تیره و نامنظم ظاهر می شوند. در ادامه نواحی کروتیک از رأس و حاشیه های برگ به سایر قسمت ها گسترده شده و تمام سطح پهنک را فرا می گیرد که در نتیجه باعث خشکیدگی و ریزش نا به هنگام برگ ها می شود. برگ های مسن نسبت به برگ های جوان بیشتر به آلودگی حساس اند. گونه Cassia acutifolia در مقایسه با گونه C. angustifolia حساسیت کمتری به بیماری دارد.

    عامل بیماری: Alternaria alternata (Fr.) Keissler
    بیماری گیاه دارویی سنا بر روی تولید کمی و کیفی محصول تأثیر می گذارد. آنالیز شیمیایی برگ های گیاهان آلوده نشان می دهد که محتوی سنوسید گیاهان سنا با شدت سوختگی برگ نسبت معکوس دارد.

    مبارزه با سوختگی برگ

    سمپاشی با دیتان ۴۵-M (٪ ۰/۱۵) سه بار در مدت ۱۵ روز برای یک دوره ۵ تا ۶ هفته ای برای کنترل بیماری توصیه شده است.

    سوختگی-برگ-سنا

    سوختگی برگ سنا

    یک بیماری سوختگی برگی جدید از گونه C. angustifolia گزارش شده است. بیماری باعث ظهور سوختگی در مزرعه می شود. علائم اولیه به صورت ظهور لکه های کوچک کمرنگ تا قهوه ای تیره بر روی برگ است که در ادامه به صورت زخم های بزرگ ظاهر می شود. این زخم ها ابتدا در رأس و حاشیه های برگچه ها ظاهر شده و در ادامه به یکدیگر می پیوندند که در نتیجه باعث نکروز کامل برگ می شود. همچنین بر روی ساقه و غلاف ها لکه های سیاه نامنظمی مشاهده می شود. اغلب ساقه آلوده از پا در آمده و در نتیجه مرگ گیاه اتفاق می افتد.

    عامل بیماری: Alternaria Cassiae Jurair & Khan می باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بیماری های دیگر گیاه دارویی سنا

    ٣. بیماری لکه برگی ها

    در هند بیماری لکه برگی دیگری از مزارع گیاه C. angustifolia گزارش شده است. علائم اولیه بیماری به صورت لکه های کوچک سر سنجاقی به رنگ قهوه ای تا قهوه ای تیره است که بر روی پهنک برگ ها ظاهر می شود. لکه ها به سمت حاشیه ها گسترده شده و در نهایت دچار مرگ و ریزش می شوند.

    عامل بیماری

    (Colletotrichum gloesporiodes (Perfect stage: Glomerella cingulata می باشد.

    آسروول ها که اندام باردهی غیر جنسی قارچ را تشکیل می دهند بر روی نواحی نکروتیک برگ ظاهر می شوند. معمولا خاردار، به شکل گرد، کشیده تا نامنظم هستند. کنیدی ها به شکل استوانه ای یا بیضی شکل، با انتهای گرد، به رنگ روشن، بدون دیواره، تک هسته ای  هستند و روی کنیدیوفورهای تک سلولی به رنگ روشن یا کمی قهوه ای تشکیل می شوند. کلنی ها بر روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز به رنگ سفید مایل به خاکستری تا خاکستری تیره هستند. پریتس ها در کشت های مسن به طور معمول و گاهی نیز در کشت های جوان تشکیل می شوند.

    در کشت های مسن آپروسوریوم بر روی میسلیوم تشکیل می شود. پریتس بر روی قسمت های مختلف میزبان مشاهده می شود. معمولا بر روی برگ های مرده و سرشاخه ها به صورت منفرد یا گروهی تشکیل می شود. به شکل کروی تا گلابی وارونه، به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه و درون بافت شبه پارانشیم تشکیل می شوند، منفذ کمی برجسته و کانال توسط پارافین پوشیده شده است.

    لکه-برگی- سنا

    لکه برگی سنا

    چندین بیماری لکه برگی و سوختگی برگی

    قارچ های .Phyllosticta sp و .Cercospora sp از عوامل ایجاد سوختگی های برگی هستند که در مراحل آخر رشد گیاهان را آلوده می کنند. آب و هوای مرطوب و ابری شرایط مناسبی را برای گسترش این بیماری ها فراهم می کند. این بیماری بر روی برگ ها به صورت زخم های کوچک نامنظم به رنگ قهوه ای ظاهر می شود سمپاشی با دیتان (۰/۱۵ ٪ )۴۵-M برای کنترل این بیماری توصیه شده است.

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم گیاهان دارویی، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ۱۳۸۹

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *