تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
  • برداشت چغندرقند

    چغندرقند پاییزه در زمان برداشت در فصل بهار هنوز در حال رشد می باشد. در این هنگام، یعنی در حدود ۲۲۰ روز پس از کاشت، درصد قند به حداکثر و ناخالصی های موجود در ریشه به حداقل می رسند. حدود سه هفته پیش از برداشت باید آبیاری را قطع کرد. هنگام برداشت برای آسان شدن کار ماشین آلات باید یک آبیاری سبک انجام داد. موقع برداشت، رطوبت خاک باید حدی باشد که در اثر تردد ماشین آلات خاک فشرده نشود. همچنین خاک به ریشه های چغندرقند نچسبد و غده ها به راحتی از خاک خارج شوند.

    عملیات و ادوات برداشت چغندرقند و نکات مهم آن

    بسته به بافت خاک در حدود ۱۰-۷ روز پس از آخرین آبیاری می توان ماشین آلات برداشت را وارد مزرعه کرد. برداشت از کشت های پیش کار که فرصت رشد بیشتری داشته و عملکرد ریشه و عیار بالاتری دارند، شروع شود.

    ادوات برداشت چغندرقند

    • چاپر (خرد کن برگ و دمبرگ)
    • تاپر (قطع کننده دمبرگ های اضافی بر روی ریشه)
    • طوقه زن
    • دیگر (خارج کننده ریشه از خاک )
    • کمباین

    اگر پس از تاپر از دستگاه کمباین مجهز به دیگر (چغندرکن) استفاده شود، نیازی به ورود جداگانه ی دیگر به مزرعه نیست. ابتدا باید برگ ها را صبح هنگام با چاپر خرد کرد. سپس عمل تاپر را در بعدازظهر، پس از خشک شدن برگ های قطع شده انجام داد. و پس از طوقه زنی ریشه ها را از خاک خارج کرد. چون این کار به شب برخورد می کند، بهتر است که بارگیری ریشه توسط کمباین در صبح روز بعد انجام شود.

    قطع طوقه موجب بهبود کیفیت چغندرقند از نظر درجه خلوص، درصد قند سفید و کاهش ناخالصی های ریشه و افزایش میزان مصرف چغندر قند و افزایش بازدهی استحصال شکر در کارخانه می گردد. ولی به دلیل کاهش عملکرد ریشه، برای چغندر کار سودآور نیست. بنابراین حذف طوقه باید با توافق کارخانه و زارع صورت پذیرد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    نکات مهم زمان برداشت

    ۱- به هیچ عنوان ریشه های برداشت شده به ویژه در برداشت های دیرهنگام به مدت طولانی بر روی زمین و در معرض نور خورشید قرار نگیرند. زیرا وزن ریشه ها کم می شود وضایعات سیلو زیاد می گردد. بنابراین به اندازه ی امکان حمل روزانه غده ها به کارخانه برداشت شود.
    ٢- کامیون ها، پس از تحویل ریشه ها به کارخانه، خاک و بقایای ریشه مربوط به هر مزرعه را در انتهای نوار خاک گیر به داخل آن ها برگشت دهند. و در همان مزرعه تخلیه کنند تا از انتشار آفات و بیماری ها به مناطق دیگر جلوگیری شود.
    ٣ – اگر فاصله بین بوته ها نامنظم باشد، تاپر، دمبرگ ها را یکنواخت قطع نمی کند و بر روی برخی ریشه های برداشت شده بقایای دمبرگ باقی می ماند. این بقایا را کارگران باید حذف کنند. همچنین ریشه های ابتدا و انتهای مزرعه جهت دور زدن ماشین آلات و همچنین ریشه های به جای مانده پس از کار کمباین را باید کارگر جمع کند تا تلفات برداشت به حداقل برسد.

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *