تاریخ :۹ فروردین ۱۴۰۳
فیلودی-گوجه-فرنگی

بیماری فیلودی گوجه فرنگی

  • بیماری فیلودی گوجه فرنگی

    عامل بیماری فیلودی گوجه فرنگی

    بیماری فیلودی گوجه فرنگی به وسیله یک یا چند شبه میکوپلاسما یا فیتوپلاسما ایجاد می شود که غالبا توسط زنجرک  Orosius argentatus منتقل می شود. در ایران زنجرک چغندر قند Circulifer haematoceps ناقل بیماری است. زنجرک ناقل روی علف های هرز میزبان تغذیه و تکثیر می نماید و پس از خشک شدن علف های هرز روی گوجه فرنگی تغذیه می کند.

    عامل-فیلودی

    عامل فیلودی گوجه فرنگی

    اهمیت بیماری فیلودی گوجه فرنگی

    بیماری غنچه درشت، تورم جوانه، فیلودی یا استولبر یک بیماری فیتوپلاسمایی است که قبلا عامل آن ویروس گزارش شده بود. این بیماری اولین بار از استرالیا گزارش شده است و در این کشور خسارت آن تا ۳۰ درصد محصول مشاهده شده است. سپس در برزیل، پورتریکو، هندوستان، جنوب روسیه، فلسطین اشغالی، و نواحی شرقی ایالات متحده مشاهد گردید. این بیماری به طور پراکنده در مزارع گوجه فرنگی خسارت می زند.

    میزبان های این بیمارگر علاوه بر گیاهان خانواده Solanaceae. علف های هرز مربوط به جنس های Chenopodium، Solanum، Sonchus وDatura  Rumex و نیز گیاهان زینتی می باشند. این بیماری در بعضی سال ها شدیدا مزارع گوجه فرنگی در استان فارس را آلوده می کند. اگرچه با وجود وسعت نسبتا زیاد بیماری، خسارت آن اقتصادی محسوب نمی شود اما با توجه به عوارض محیطی نظیر خشکی و تشدید فعالیت ناقل این نوع بیماری های فیتوپلاسمایی، که زنجرک می باشد بیماری فیلودی می تواند از اهمیت فوق العاده ای برخوردار باشد.

    همانطوری که بر اساس گزارشات مختلف در دنیا و در داخل کشور در سال های اخیر در میزبان های بسیار متنوعی از جمله گوجه فرنگی، بادمجان، خیار، فلفل قرمز، سیب زمینی، کاهو مشاهده و گزارش شده است.

    بررسی های به عمل آمده از استان های اصفهان، اردبیل و آذربایجان غربی نشان داد آلودگی به بیماری فیتوپلاسمایی تورم غنچه یا فیلودی گوجه فرنگی در برخی مزارع به ۷۰ درصد می رسد. این بیماری را از لرستان گزارش کردند.

    علایم بیماری فیلودی

    علایم بیماری در گوجه فرنگی بعد از ۶ هفته ظاهر می شود. برگ های انتهایی کمی زرد شده، راست و ترد و شکننده و پهنک برگ ریزتر از حالت عادی شده و رگبرگ ها ارغوانی یا بنفش می شوند برگ های پائینی لوله شده، ساقه ها ضخیم و گیاه ایستاده به نظر می رسد و حالت زرد درخشنده ای به خود می گیرد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    • گیاه ساقه های کوچک و متعدد با میان گره های کوتاه تولید کرده.
    • جوانه های گل خیلی بزرگ و گل ها به جای آنکه آویزان باشند عمودی روی بوته قرار می گیرند.
    • کاسبرگ ها پیش از معمول رشد می کنند و جسم کیسه مانندی را تشکیل می دهند.
    • جوانه ها نیز متورم می شود.

    در اندام های گل، گلبرگی دیده نمی شود و تمام اجزای گل سبز رنگ می شوند. کاسبرگ ها از گل جدا نمی شوند و جوانه های گل کاملا سبز به نظر رسیده و این گل ها میوه تولید نمی کنند و یا میوه ها ناقص، بدشکل، دم میوه بزرگ و چوبی می شود و ایجاد ریشه های نابجا می کند.

    بیماری-فیلودی

     فیلودی گوجه فرنگی

    مدیریت بیماری

    • انهدام علف های هرز مجاور مزارع گوجه فرنگی
    • سمپاشی منظم مزارع علیه زنجرک ناقل با حشره کش سیستماتیک نظیر کنفیدور

    منبع :

    کتاب بیماری های مهم سبزی، صیفی و جالیز در ایران و مدیریت تلفیقی آنها، انتشارات سروا، ۱۳۹۴

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *