تاریخ :۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
پروانه برگخوار سفید پسته و راه های مبارزه با آن

پروانه برگخوار سفید پسته و راه های مبارزه با آن

  • پروانه برگخوار سفید پسته و راه های مبارزه با آن

    معرفی پروانه برگخوار سفید پسته

    • نام علمی: .Ocneria terebinthina Stgr

    پروانه برگخوار سفید پسته و راه های مبارزه با آن، این آفت سطح انتشار بسیار وسیعی دارد و در اکثر نواحی پسته خیز کشور و در جنگل های پسته مشاهده می شود. این گونه نیز از آفات مهم پسته اهلی و درختان پسته جنگلی می باشد.

    مشخصات ظاهری پروانه برگخوار سفید پسته

    پروانه برگخوار سفید پسته

    حشره کامل به عرض ۳۵ تا ۴۰ میلیمتر به رنگ سفید صدفی با لکه های سیاه در حاشیه بال های جلویی می باشد. شاخک ها قهوه ای رنگ و دارای شانه دو طرفه است. لاروهای کامل بطول ۲۰ تا ۲۵ میلیمتر و به رنگ عمومی زرد روشن می باشند. سر لارو نارنجی است و روی آن لکه های تیره رنگ دیده می شود. سطح پشتی بدن خاکستری مایل به سیاه و در وسط دارای یک نوار طولی سفید رنگ است که عرض آن در طول حلقه های مختلف متناوبا باریک و پهن می شود. در روی هر بند سینه و شکم تعداد هفت زگیل برآمده (یکی در وسط سه تا در طرفین) دیده می شود که روی آنها را موهای زبر، بلند و کم پشتی پوشانده است.

    بیولوژی پروانه برگخوار سفید پسته

    پروانه برگخوار سفید زمستان را بصورت شفیره در پناهگاه های مختلف می گذراند. حشرات کامل این آفت در قزوین در اوایل اردیبهشت ماه دیده می شود. این پروانه پس از جفت گیری در سطح زیرین برگ ها تخم می گذارند. این تخم ها در دستجات ۵۰ تا ۲۰۰ عددی بوسیله ماده چسبناکی به سطح زیرین برگ چسبانده می شوند. دوره رشد جنینی حدود یک هفته تا ده روز است. لاروها در سنین اولیه از بافت های سطح زیرین برک تغذیه می کنند و رگبرگ ها و اپیدرم فوقانی را باقی می گذارند. در مراحل بعدی از تمام قسمت های برگ خورده و فقط رگبرگ اصلی را باقی می گذارند.

    پروانه برگخوار پسته چند نسلی است. این آفت در جنگل های پسته شیراز ۲ نسل دارد. تقی زاده و صفوی در سال ۱۳۳۹ تعداد نسل های این آفت را ۳ تا ۴ ذکر کرده اند. در جنگل های پسته شیراز گونه دیگری بنام .Ocneria audeoudi Bran نیز جمع آوری شده که دو نسلی است و روی درختان پسته وحشی خسارت قابل توجه دارد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    کنترل بیولوژیک

    پروانه های برگخوار سفید نیز دارای دشمنان طبیعی مؤثری هستند که در جنگل ها و جاهایی که سابقه سمپاشی ندارد، جمعیت این آفت را تحت کنترل در می آورند. دواچی در سال ۱۹۵۶ از زنبور پارازیت Brachymeria intermedia از خانواده Chalcididae روی این آفت در جنوب گزارش می دهد.

    مبارزه شیمیایی با آفت

    متأسفانه در باغ های پسته گاهی خسارت این آفت شدید و مستلزم مبارزات مؤثر شیمیائی است. سمپاشی علیه این آفت باید در بهار مصادف با ظهور لاروهای سن اول صورت گیرد. امولسیون ۲ در هزار زولن ۲۰٪ و یا مالاتیون ۶۰٪ روی لاروهای جوان اثر قطعی دارد.

    منبع: کتاب آفات درختان میوه و مدیریت کنترل آنها، انتشارات مرکز نشر سپهر، ۱۳۹۳.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *