تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

نماتود نوک سفیدی برگ برنج (White Tip)

  • این بیماری از استان های مازندران، گیلان، خوزستان، فارس، آذربایجان غربی و لرستان گزارش شده است.

    علایم بیماری

    علایم بیماری به صورت سفید شدگی حدود ۵-۳ سانتی متر از نوک برگ می باشد و بیشتر برگ های بالایی آلوده می شوند.          نوک های سفید شده نهایتا بافت مرده (نکروتیک) و پاره می شوند (شکل ۱-۱)و(شکل۱-۲).

    برگ پرچم پیچیده شده و خروج خوشه ها به تأخیر می افتد. سایر علایم شامل کاهش طول خوشه، کاهش تعداد دانه، گل های عقیم، دانه های بد شکل، کوتولگی گیاه، تأخیر در رسیدگی وبلوغ، تولید پنجه ها ازگره های بالائی، می باشد. سفید شدن نوک برگ ها در اثر حشرات و سایر نماتودها هم به وجود می آید. میزان خسارت با نوع رقم، سال، حرارت، عملیات زراعی و سایر عوامل متغیر است و در مناطق آلوده، به طور متوسط ۱۰ تا ۳۰ خسارت می زند.

    شکل ۱-۱ A- نوک سفیدی برگ برنج در اثر تغذیه Aphelenchoides besseyi

    شکل ۱-۲ B – ریخت شناسی Aphelenchoides besseyi

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید
    عامل بیماری

    عامل بیماری نماتود phelenchoides bessey است (شکل ۱-۱)و(شکل۱-۲). نماتود از فصل به فصل دیگر در بذور الوده باقی             می ماند و تا سه سال بقاء می یابد. پس از کاشت بذور الوده، نماتودها به سمت Primordia گیاهان خارج شده، جذب شده و شروع به تغذیه ازآن می کنند. نماتود در رطوبت نسبی هوای کمتر از ۷۰٪ غیرفعال شده و فقط موقعی که گیاهان با یک لایه ای از آب پوشیده شوند قادر به مهاجرت به سایر قسمت های هوایی هستند. بهینه دمایی برای گسترش نماتود ۲۳- ۳۲°C است.نماتود توسط آب آبیاری گسترش می یابد. چرخه زندگی نماتود ۷-۱۵ روز طول می کشد و دامنه میزبانی آن وسیع است و به کلم چینی  گل داودی، پیاز، سویا، توت فرنگی، نیشکر، ذرت شیرین، سیب زمینی شیرین و ارزن ایتالیایی حمله می کند و می تواند از برخی از قارچ ها تغذیه کرده و چرخه زندگی خود را روی آن ها تکمیل کند.

    مدیریت بیماری

    از آنجایی که این نماتود بذر زاد است تیمار بذر با آب گرم  ۵۵ – ۶۱C برای مدت ۱۰ -۱۵ دقیقه، بدون ضربه زدن به قوه نامیه بذر، نماتود را می کشد. در مقدار زیاد، بذر را برای ۲۴ ساعت در آب خنک نگهداری کرده و سپس ۱۵ دقیقه در آب گرمC° ۵۳-۵۱ تیمار می شوند. سوزاندن کاه، علف های هرز و کاشت مستقیم در آب های راکد نیز توصیه شده است.

    استفاده از نماتودکش ها به صورت فروبردن ریشه نشاء قبل از نشاء و یا آب شالیزار درطول انشاء نیز مؤثر است.

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی ایران

    نویسنده: دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    یک نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *