تاریخ :۳۰ فروردین ۱۴۰۳

سیاهک سخت یا پوشیده جو (Barley Covered Smut)

  • سیاهک سخت جو گسترش جهانی داشته و در اکثر مزارع جو در ایران وجود دارد ولی میزان خسارت آن چندان زیاد نیست. احتمالا اهمیت اقتصادی این بیماری از سیاهک آشکار جو کمتر می باشد.

     علایم و نشانه های بیماری

    در مزارع جو سنبله بوته های آلوده به رنگ خاکستری مایل به سیاه دیده می شود و شکل سنبله های الوده تغییر محسوسی   نمی کند. توده تلیوسپورهای قارچ در غشاء نازکی پوشیده می شوند که جانشین مواد داخلی دانه می گردد. خوشه های بیمار راست ایستاده و کوچکتر از سنبله های سالم هستند، طول ساقه ها قدری کمتر از گیاه سالی است (شکل ۱-۲۱).

     عامل بیماری

    عامل سیاهک سخت جو Ustilago hordei است. تلیوسپورها کروی و یا کمی داد و به اندازه ۱۱-۶ میکرومتر هستند و سطح آن ها صاف و قهوه ای تیره می باشد (شکل ۱-۱).

    چرخه بیماری

    اسپورها در هنگام خرمن کوبی در اثر پاره شدن قاعده پوشش گل، آزاد می شوند و ممکن است در روی زمین پخش شده و کانون الودگی ایجاد کنند. پس از جوانه زنی بذر، تلیوسپورها نیز جوانه زده و دانه را آلوده می کنند. ریسه ها به طریق شیمیایی، غشاء گیاهچه جوان را حل کرده و داخل میزبان شده و گیاه را آلوده می کنند. جنین بذر نیز آلوده می گردد. جوانه زنی تلیوسپورها بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه دارد. تلیوسپورهای روی سطح خاک، هنگام کاشت در اثر تماس با دانه به جدار آن چسبیده و وارد گیاهچه می شوند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    شکل ۱-۱ A- خوشه های الوده به سیاهک سخت جو، B- تلیوسپورهای Ustilago hordei

    منبع: کتاب بیماری های گیاهان زراعی

    نویسنده : دکتر بهرام شریف نبی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *