تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
کاشت-یونجه-آبیاری

بهترین روش کاشت یونجه + برنامه آبیاری یونجه

  • بهترین روش کاشت یونجه + برنامه آبیاری یونجه

    یونجه (Medicago sativa) یک گیاه چندساله فصل خنک است که معمولاً برای تغذیه دام‌ها یا به عنوان گیاه پوششی و اصلاح کننده خاک کشت می‌شود. یونجه بسیار مغذی و منبع طبیعی نیتروژن است. برای بهبود خاک و کنترل فرسایش ایده آل است. سیستم ریشه گسترده یونجه هم گیاهان و هم خاک را تغذیه می‌کند. گیاه یونجه چندین نسل است که کشت می‌شود. یونجه که به راحتی رشد و تکثیر می شود. تقریباً با هر باغی سازگار است و طیف وسیعی از شرایط رشد را تحمل می کند. این گیاه مقاوم به خشکی است. رطوبت بیش از حد می تواند منجر به رشد کپک شود. به خواندن ادامه دهید تا در مورد بهترین روش کاشت یونجه و برنامه آبیاری یونجه بیشتر بدانید.

    جهت تهیه بذر یونجه کلیک کنید.

    کاشت یونجه

    یونجه در مناطق گرم به صورت پاییزه و در مناطق سرد، به صورت بهاره کشت می‌گردد. این گیاه چون به مدت چندین سال در زمین باقی می‌ماند. بنابراین آماده کردن زمین برای زراعت آن حائز اهمیت است. زمین یونجه کاری باید فشرده، یکنواخت، بدون علف هرز و دارای رطوبت کافی باشد. در چنین شرایطی بذر به خوبی با ذرات خاک تماس پیدا کرده و رطوبت و مواد غذایی را از زمین جذب می‌کند. استفاده زیاد از ماشین آلات در آماده کردن زمین و کاشت یونجه مطلوب نیست. زیرا باعث از هم پاشیدن ذرات خاک شده و پس از آبیاری یا بارندگی باعث سله‌بندی سطح خاک می‌شود.

    آماده سازی زمین یونجه جهت کاشت

    برای آماده‌سازی زمین یونجه جهت کاشت پاییزه، ابتدا زمین مورد نظر را در بهار شخم می‌زنند. سپس قبل از کاشت عملیات دیسک زنی و تسطیح زمین را انجام داده و اقدام به کاشت بذر یونجه می‌نمایند.

    زمان کاشت یونجه بهاره

    به منظور آماده‌سازی زمین یونجه جهت کاشت بهاره، ابتدا زمین مورد نظر را در پاییز شخم عمیق می‌زنند و بعد از سپری شدن زمستان در بهار، زمین را کولتیواتور، دیسک و یا دندانه می‌زنند. پس از تسطیح و فشرده کردن زمین، بقایای علف‌های هرز را جمع آوری و بذر کاری می‌نمایند.
    چون یونجه گیاهی چندساله و بذر آن ریز است، بنابراین باید به خوبی زمین را قبل از کاشت تسطیح نمود. مقدار بذر لازم برای کاشت دست‌پاش یونجه ۳۰ – ۲۵ کیلوگرم در هکتار و در کاشت ردیفی ۱۲-۱۰ کیلوگرم در هکتار  است. عمق کاشت بذر یونجه به طور میانگین حدود ۲/۵-۰/۷ سانتی متر است. توصیه می‌گردد در خاک‌های سنگین عمق کاشت حدود ۰/۷ تا ۱/۲ سانتی متر و در خاک‌های سبک حدود ۱/۲ تا ۲/۵ سانتی متر باشد.

    چنانچه هدف از کاشت یونجه برداشت علوفه باشد، معمولا میزان بذر را بیشتر و فاصله بوته‌ها و خطوط کاشت را کمتر می‌گیرند و حداکثر فاصله خطوط را ممکن است ۲۰-۲۵ سانتی متر و یا کمتر در نظر گرفت. اما در صورتی که هدف تهیه بذر یونجه باشد، باید فاصله خطوط کاشت را ۶۰ سانتی متر و حداکثر ۹۰ سانتی متر انتخاب و فاصله بوته از هم را ۴-۳ سانتی متر در نظر گرفت.

    چنانچه برای اولین بار در یک زمین زراعی اقدام به کاشت یونجه می‌شود، یا مدت زمان زیادی است که یونجه در زمین کشت نمی‌شود، بهتر است بذر یونجه را با باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن تلقیح نمود. که ساده‌ترین روش برای تلقیح، پخش مقداری از خاک مزرعه یونجه در زمین است.

    برنامه آبیاری یونجه

    پس از آماده کردن زمین و بذرپاشی باید اقدام به آبیاری زمین نمود. باید توجه کرد که پس از آبیاری اول اجازه سله بستن را به زمین نداد یا در صورت امکان اقدام به سله‌شکنی نمود. همچنین می‌توان پس از ۲ روز مجددا آبیاری کرد تا بذرهای یونجه که جوانه زده و در سطح زمین و مجاور هوا قرار گرفته‌اند به خاک چسبیده و در حضور رطوبت کافی جوانه بزنند. در مناطق گرم مثل خوزستان بهتر است آبیاری سوم با فاصله ۴تا ۶ روز پس از آبیاری دوم انجام انجام شده تا بذور بهتر جوانه بزنند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    یونجه در اوایل رشد بیشتر تولید ریشه می‌نماید تا شاخ و برگ. همچنین میزان آب مصرفی آن در اوایل بهار (اوایل کشت) به دلیل سرد بودن هوا و بلافاصله پس از هر چین کمتر است. به مرور زمان با افزایش رشد یونجه و رسیدن به مرحله گلدهی بر میزان مصرف آب افزوده می‌شود. یونجه در سال ۱۵ تا ۳۰ بار آبیاری نیاز داشته و نیاز آبی آن بسیار بیشتر از سایر گیاهان زراعی است. این گیاه در مناطق گرمسیری هر ۴ تا ۶ روز یکبار و در مناطق سردسیر هر ۸ تا ۱۰ روز یکبار آبیاری می‌شود.

    مقدار آب مورد نیاز یونجه بین ۱۲ تا ۱۸ هزار متر مکعب در هکتار و در مناطق بسیار گرمسیر بعضا تا ۳۰ هزار متر مکعب در هکتار خواهد بود. معمولا بین هر دو چین برداشت چهار بار آبیاری در مناطق گرم و یک بار آبیاری در مناطق سرد باید انجام شود. برای مزارعی که هدف از کاشت یونجه تولید بذر آن است، آبیاری کمتری توصیه می‌شود. بدین صورت که تا مرحله گلدهی آبیاری به حد کفایت ولی بعد از گلدهی تا رسیدن بذر آبیاری محدود می‌گردد.

    برداشت گیاه یونجه

    در صورت کاشت یونجه برای دام، باید آن را قبل از گلدهی برداشت کرد. برداشت در این مرحله اولیه شکوفه نیز بهترین درصد مواد مغذی را تضمین می‌کند که اغلب در برگ‌های گیاه یافت می‌شود. اگر باران قریب الوقوع است، یونجه را قطع نکنید. زیرا می‌تواند به محصول آسیب برساند. هوای بارانی می‌تواند منجر به مشکلات کپک شود. یونجه مرغوب باید دارای رنگ سبز و برگی خوب و همچنین عطر دلپذیر و ساقه‌های نازک و انعطاف‌پذیر باشد. پس از برداشت، قبل از انجام کاشت فصل آینده، زمین باید برگردانده شود.

    یونجه مشکلات آفت کمی دارد. با این حال، شپشک یونجه می‌تواند آسیب جدی ایجاد کند. علاوه بر این، نماتد ساقه می‌تواند جوانه‌های ساقه را آلوده و ضعیف کند.

     

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۴ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *