تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
نکات ضروری در برداشت گیاه سویا

سویا و نکات ضروری در برداشت، آبیاری و مبارزه با علف هرز

  • سویا و نکات ضروری در برداشت، آبیاری و مبارزه با علف هرز

    رعایت نکات ضروری در برداشت سویا

    برداشت سویا هنگامی است که بوته ها کاملا رسیده و برگ ها زرد شده و ریزش پیدا می کنند. در این مرحله غلاف ها در تماس با انگشتان دست خشک به نظر می رسند و رطوبت بذر به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است.

    برداشت سویا در زراعت سنتی توسط دست و در زراعت های مکانیزه توسط کمباین انجام می شود. در زمان استفاده از کمباین، بریدن بوته ها، خرمن کوبی و بوجاری محصول در یک مرحله انجام می شود. در برداشت با کمباین رطوبت بذر بایستی حدود ۱۴ درصد باشد.

    نکات ضروری در برداشت گیاه سویا

    انبارداری سویا

    برای انبارداری بذر سویا، رطوبت دانه ۱۲ درصد مناسب است. انبار نگهداری دانه سویا باید دارای سیستم تهویه هوا بوده، درجه حرارت محیط در محدوده ۲۰-۲۲ درجه سانتی گراد و یا کمتر از آن ثابت شده و درصد رطوبت نسبی محیط زیر ۶۰ درصد تنظیم گردد.

    نکات ضروری برداشت سویا

    نکات آبیاری و روش های مبارزه با علف های هرز گیاه سویا

    نکات آبیاری سویا

    سویا گیاهی است که در مراحل جوانه زنی و سبز شدن به کمبود و زیادی بیش از حد آب در خاک حساس است. حداکثر حساسیت گیاه به کمبود آب از مرحله تشکیل جوانه گل تا اوایل دانه بندی است. تنش کمبود آب در این مرحله باعث ریزش گل ها و سقط دانه ها می شود.

    معمولا اولین آبیاری مزرعه سویا را بلافاصله پس از کاشت انجام داده و خاک را تا عمق حدود یک متر مرطوب می کنند. دومین آبیاری به فاصله زمانی کمی پس از آبیاری اول و به صورت سبک انجام می شود تا سبز شدن و خروج جوانه ها از خاک به راحتی انجام گردد. آبیاری های بعدی را زمانی انجام می دهند که ۶۰تا۶۵ درصد آب قابل استفاده خاک در عمق ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری تخلیه شده باشد.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    با پیدایش آثار زردی در برگ ها فواصل آبیاری را به تدریج افزایش می دهند تا اینکه آخرین آبیاری با تخلیه حدود ۷۵ درصد رطوبت قابل استفاده خاک انجام می گردد. در مزارع سویا اغلب سیستم های آبیاری سطحی و بارانی استفاده می شود. از روش های بسیار متداول آبیاری سطحی در سویا می توان به سیستم های کرتی، مرزی و نشتی اشاره نمود. واضح است که زهکشی بخش مهمی از سیستم آبیاری را تشکیل می دهد.

    سویا و نکات ضروری در برداشت، آبیاری و مبارزه با علف هرز

    روش های مبارزه با علف های هرز

    وجود علف های هرز در زراعت سویا باعث کاهش بازدهی گیاه می شود و میزان این کاهش به تراکم علف های هرز در طی دوره رشد سویا بستگی دارد. گیاهچه های جوان سویا قدرت رقابتی کافی با علف های هرز مناطق گرمسیری را که دارای سرعت بالای رشد می باشند، ندارد. بنابراین مبارزه با علف های هرز در این دوره رشد سویا حائز اهمیت بسیاری است.

    • وجین مزرعه سویا درست قبل و یا بلافاصله پس از خروج گیاهچه ها کار دشواری است، بنابراین باید اقدامات لازم جهت مبارزه با علف های هرز را قبل از کاشت گیاه انجام داد.
    • هنگامی که ارتفاع بوته های سویا به ۱۰-۵ سانتی متر رسید وجین توسط ماشین آلات خسارت کمی را به سویا وارد خواهد ساخت. بعد از ۸-۶ هفته سویا به طور مؤثری می تواند با بسیاری از علف های هرز رقابت نماید.
    • برای دفع علف های هرز با استفاده از مواد شیمیایی، مطالعات فراوانی صورت گرفته است. از جمله علف کش هایی که برای مصرف قبل از خروج گیاهچه های سویا از خاک به کار می روند می توان الاکلر، بنتازون، بوترالین، فلوکلر الین، لینورون و تریفلورالین را نام برد.

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    اشتراک‌گذاری

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *