کشت کنجد
با توجه به اینکه از قدیم الایام کشت کنجد به صورت محدود و در سطوح کوچک انجام می گیرد، کشت مکانیزه آن به ندرت مرسوم است.(نکات مهم در روش کاشت گیاه کنجد)
-
آماده سازی بستر بذر
برای آماده سازی بستر بذر این گیاه ابتدا زمین را یک و یا دو بار شخم زده و سپس به منظور از بین بردن علف های هرز و جمع آوری بقایای محصول قبلی ۴-۳ بار عمل هرس زنی اجرا می گردد.
با توجه به اینکه بذر کنجد کوچک و گیاهچه های آن ضعیف و دارای رشد اولیه آهسته ای می باشند لازم است که بستر بذر نرم و دارای سطح متراکمی باشد. تقریبا مراحل آماده سازی زمین برای کاشت کنجد مشابه گلرنگ است.
-
تراکم مطلوب کشت کنجد:
مطالعات نشان می دهد که فواصل بین ردیف ۴۵ – ۳۰و فواصل بین بوته ای ۱۰-۱۵ سانتی متر برای کاشت کنجد مناسب است. در اغلب مناطق تراکم مطلوب کنجد بین ۴۰۰-۳۰۰ هزار بوته در هکتار توصیه می گردد، اما به نظر می رسد که تحت شرایط آبی اعمال تراکم حدود ۵۰۰-۴۰۰ هزار بوته در هکتار نتایج مطلوبی داشته باشد.
-
عمق کاشت بذر:
عمق کاشت بذر کنجد حدود ۴-۲ سانتی متر می باشد. بذرها را قبل از کاشت با سمومی مثل کاپتان و یا تیرام به مقدار ۳-۲ گرم به ازای هر کیلوگرم بذر ضد عفونی می کنند.

رعایت تناوب در کشت کنجد:
در کشت آبی کنجد به عنوان دومین و یا سومین گیاه وجینی در تناوب قرار می گیرد. کنجد گیاه مناسبی برای قرار گرفتن قبل از گندم در تناوب می باشد چون حاصلخیزی خاک را به میزان زیادی کاهش نمی دهد بلکه با ریشه توسعه یافته ای که دارد باعث بهبود ساختمان خاک می گردد.
چنانچه تراکم بوته بیش از حد لزوم باشد از زمانی که ارتفاع بوته به ۷ تا ۱۰ سانتی متر رسیده باشد نسبت به تنک کردن آن اقدام می نمایند.
(نکات مهم در روش کاشت گیاه کنجد)
منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.
دیدگاهتان را بنویسید