تاریخ :۱۰ فروردین ۱۴۰۳
آشنایی با گیاهشناسی سیب زمینی

آشنایی با گیاه شناسی سیب زمینی

  • گیاه شناسی سیب زمینی:

    گیاهی است یک ساله از خانواده Solanacea که برای استفاده از غده زیرزمینی آن کشت می گردد. ارتفاع بوته علفی و ایستاده آن حدود ۱۵۰-۶۰ سانتی متر و طول دوره رشد گیاه حدود ۳ الی ۶ ماه است. (آشنایی با گیاه شناسی سیب زمینی)

    • سیب زمینی دارای دو زیر گونه مهم زیر می باشد:
      ۱-  S.t.andigenum: که روز کوتاه است و مقاومت آن به بیماری سفیدک کم است.
      ۲- S.t.tuberosum: که نسبت به مدت زمان تابش متوالی نور برای ساخت غده، واکنش خنثی داشته و در مناطق مختلف کشت می گردد و به سیب زمینی معمولی معروف است.

    آشنایی با گیاه شناسی سیب زمینی

    • ساقه:

    غده سیب زمینی از انتهای ساقه های زیرزمینی آن به وجود می آید. این ساقه ها حدود ۴۵ – ۵ سانتی متر طول داشته که از گره های پایین و زیر خاک ساقه های هوایی منشأ می گیرند. این ساقه ها دارای برگ های کوچک فلسی هستند که چنانچه در معرض نور قرار گیرند به ساقه های هوایی تبدیل می گردند.

    رأس هر ساقه خزنده زیرزمینی به مرور زمان متورم شده و به غده تبدیل می گردد بنابراین هر غده در واقع ساقه رأس هر ساقه خزنده زیرزمینی به مرور زمان متورم شده و به غده تبدیل می گردد.

    بنابراین هر غده در واقع ساقه تغییر شکل یافته ای است که جوانه های جانبی آن در نقاط فرورفته ای به نام چشم متمرکز شده اند. هر چشم سیب زمینی دارای حداقل ۳جوانه ساقه است که توسط فلس هایی احاطه شده است.
    ساقه هوایی سیب زمینی ضخیم، مستقیم و زاویه دار بوده و تولید شاخه جانبی فراوانی می کند. برگ های سیب زمینی متناوب مرکب و بزرگ هستند که تعدادی کرک بر روی آنها قرار گرفته است.

    • ریشه:

    سیب زمینی دارای ریشه ای افشان است که گاه تا بیش از یک متر هم در خاک نفوذ می کند. اما حدود ۸۰ درصد فعالیت جذب ریشه در عمق ۶۰ سانتی متری صورت می گیرد.

    • گل:

    گل های این گیاه منظم، دارای رنگ سفید مایل به آبی یا قرمز و ارغوانی و دارای ۵ کاسبرگ، گلبرگ و پرچم هستند.

    جشنواره پاییزه
    جشنواره فروش بذر های خاص و کمیاب با بیش از ۱۲۰۰ رقم تنوع
    همین الآن خرید کنید

    بساک های گل بلند و به هم چسبیده اند و تولید لوله ای را می سازند که خامه مادگی از میان این لوله عبور می کند.
    مادگی گل آن دوبر چه ای است و تخمدان آن دارای دو خامه می باشد. میوه آن سته، غیر خوراکی و دارای مقداری سولانین است. قطر میوه حدود دو سانتی متر می باشد. هر میوه تعداد زیادی دانه دارد که در ازای هردانه ۲ میلی متر است.

    • بذر:

    از بذر آن برای زراعت استفاده نشده بلکه از غده برای تکثیر استفاده می کنند زیرا تهیه ترکیب ژنتیکی خاص برای حصول عملکرد بالا و حفظ ترکیب ژنتیکی رقم حاصله از طریق تکثیر غیر جنسی بسیار ساده تر است و از بذر فقط در اصلاح نباتات استفاده می شود.

    سیب زمینی گیاهی خودگشن می باشد. در سیب زمینی گروهی از استرویید گلیکو آلکالوئیدها وجود دارد که در بین آنها d- سولانین و-کاکونین حدود ۹۵ درصد این مواد را شامل می شوند. گلیکوآلکالوئیدها مواد حفاظتی اند و به عنوان قارچ کش و باکتری کش طبیعی عمل می نماید.

    (آشنایی با گیاه شناسی سیب زمینی)

    منبع: کتاب زراعت گیاهان صنعتی وعلوفه ای، انتشارات دانشگاه پیام نور.

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *