تاریخ :۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
فاکتورهای اقتصادی احداث نهالستان

آماده سازی زمین و تهیه خاک مناسب کاشت نهالستان

  • خاک مناسب کاشت و تولید نهال:

    برای تولید نهال به روش گلدانی نوع خاک زراعی و کیفیت آن زیاد مهم نمی باشد. فقط از لحاظ نفوذ پذیری و زهکشی و رفت و آمد ماشین آلات قابل توجه می باشد. در کشت گلدانی دسترسی به منابع غنی ماسه، خزه یا پیت ماس، آب، کود و گلدان و غیره… جهت تهیه به موقع و ارزان اهمیت زیادی دارند.(آماده سازی زمین و تهیه خاک مناسب کاشت نهالستان)

    ولی نوع خاک و کیفیت آن برای نهالستان های مزرعه ای مهم بوده و باید با در نظر گرفتن نوع پایه و نهال انتخاب گردد. نهال های بذری و گیاهان ریشه سخت در خاک های شنی و یا شنی لومی به دلایل زیر بهتر بعمل می آیند.

    احداث نهالستان

    تهیه و آماده سازی زمین برای کاشت نهالستان:

    ۱- بعد از بارندگی و آبیاری خاک سله نمی بندد، لذا جوانه زنی بذر و بیرون آمدن گیاهچه از خاک به آسانی صورت می گیرد.
    ۲- در بهار و فصل بارندگی، کندن نهال ها و جابجایی آنها به آسانی و با کمترین آسیب مقدور می باشد.
    ۳- در بهار بعد از بارندگی، با فاصله زمانی کم می توان کار کرد.
    ۴- به نیرو و انرژی کمتری برای عملیات کاشت و داشت نهال ها مورد نیاز می باشد.

    برای نهال هایی که با خاک اطراف ریشه بفروش می رسند، بهترین خاک سیلتی لومی و یا رسی الومی می باشد. برای تولید یک نهال خوب و پایه قوی، خاک باید خوب تهیه شده و خلل و فرج متناسبی داشته باشد که این عوامل در روابط آب و هوا در خاک، غذای قابل دسترس، فعالیت موجودات خاکزی و در نهایت در رشد و تکامل گیاه خیلی موثر می باشند.

    خاک هایی که ساختمان نرم و پوک داشته و دارای تهویه کافی و زهکشی خوب و قدرت حفظ رطوبت مورد نیاز برای رشد نهال هستند بهترین شرایط را برای احداث نهالستان دارا می باشند. این نوع خاک ها دارای مقدار متعادلی رس و ذرات چسبنده بوده که نقش جذب مواد غذایی را به عهده دارند.

    در فصول مرطوب و پر باران، عملیات اجرایی در این خاک ها براحتی قابل اجرا می باشند. لذا پیشنهاد می گردد بعد از بررسی مشخصات ظاهری و بافت خاک، با مشورت کارشناسان و مروجین کشاورزی از خاک مورد نظر، دو نمونه از اعماق ۳۰-۰ و ۲۰-۳۰ سانتی متری تهیه و به آزمایشگاه های آب و خاک ارسال تا مورد تجزیه قرار گیرد و نتایج حاصله به کارشناسان و مروجین کشاورزی ارائه و در صورت عدم وجود محدودیت در کلیه عوامل موثر نسبت به انتخاب محل برای احداث نهالستان اقدام گردد.

    فروش ویژه به مدت محدود
    فروش ویژه بیش از ۳۰۰۰ رقم محصولات کشاورزی، انواع بذر با بسته بندی اورجینال و خانگی، انواع کودهای وارداتی اصل، ادوات و ابزارآلات با ضمانت اصالت کالا
    همین الآن خرید کنید

    البته ایده آل خواهد بود که خاک نهالستان حاصلخیز بوده و از نظر مواد غذایی غنی باشد ولی شرط اصلی و قطعی نیست، زیرا می توان با افزودن بسیاری از عناصر غذایی مورد نیاز بوسیله کودهای شیمیایی و آلی کمبودها را جبران نمود.

    به هر حال خاک هایی که آهک و منیزیم زیاد دارند برای کاشت محصولات باغی مناسب نمی باشند و باید از انتخاب آنها خودداری نمود. زیرا باعث عدم جذب عناصر غذایی و بروز علائم کمبود مواد غذایی خواهد شد. خاکی که برای کاشت نهال انتخاب می شود باید حداقل ۳-۲ درصد مواد آلی داشته و فاقد هر گونه حشرات مضر، بذور علف های هرز، و سایر عوامل بیماریزا باشد. قبل از احداث نهالستان، حتما خاک زمین مورد نظر را تجزیه و شناسنامه آن را تهیه نمائید.

    بهترین راهنمای عملی برای انتخاب صحیح محل کاشت نهالستان، مطالعه سابقه کشت زمین مورد نظر در سالهای گذشته می باشد. بدین معنی که زمینی که در آن زراعت شده و یک محصول خوب و با عملکرد بالا برداشت شده است، بهتر از زمینی است که در گذشته سابقه کشت نداشته با عملکرد آن پائین بوده است. در ضمن ، پوشش سبز زمین مورد نظر، نشانه خوبی برای استعداد و پتانسیل زمین می باشد.

    (آماده سازی زمین و تهیه خاک مناسب کاشت نهالستان)

    منبع: کتاب آموزشی راهنمای انتخاب محل مناسب برای احداث نهالستان، انتشارات جهاد کشاورزی

    امتیاز شما به این مقاله چقدره؟

    میانگین امتیازات ۵ از ۵

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *